Matrace pre seniorov - vyberáme spoločne

Je veľa dôvodov, prečo sa niekedy zle vyspíte a zobúdzate sa unavení. Jedným z nich je výber nevhodného matraca. Kúpa správneho matraca je prvým krokom nielen k tomu, aby ste sa každé ráno zobúdzali odpočinutí, ale je to dôležitá investícia i do zdravia. Platí to 2-násobne v prípade, že už máte čo to odžité a s narastajúcim vekom sa objavuje únava či nebodaj zdravotné komplikácie.

Spánok na zle zvolenom matraci môže navodiť rôzne zdravotné komplikácie a preto jeho výberu je potrebné venovať dostatok pozornosti. Pri výbere dobrého matraca neznamená, že najdrahší matrac bude zároveň tým najvhodnejším. V dnešnom článku spoločne vyberieme vhodné matrace pre seniorov a ukážeme tipy na čo sa pri ich výbere zamerať.

Mäkké alebo tvrdé matrace pre seniorov

Pre každého človeka je vhodný iný matrac a platí to aj pri senioroch. Pri výbere matraca by ste sa mali riadiť podľa svojej hmotnosti. Ak máte vysokú hmotnosť a uprednostňujete mäkký matrac, tak ten sa bude pre vás javiť ešte mäkší, preto vyberte radšej stredne tvrdý matrac. Naopak, pri nízkej hmotnosti sa aj stredne tvrdý matrac môže javiť ako tvrdší matrac.

Mäkké matrace pre seniorov netlačia a ľahšie sa prispôsobujú telu. Dovolia pohybovému aparátu pohodlnejšie odpočívať. Ak ste naučení ležať na boku, tak mäkký matrac zabráni prílišnému tlaku na telo. Starším ľuďom, ktorí sú zase zvyknutí ležať na chrbte, odporúčame tvrdšie matrace.

Príliš tvrdé matrace pre seniorov nie sú ideálnou voľbou. Vytvárajú protitlak na exponovaných miestach. Treba si uvedomiť, že pohybový aparát už nie je v poriadku a ľudia vo vyššom veku sú omnoho citlivejší. Ak trpíte nespavosťou alebo bolesťami kĺbov, či svalov, tak tvrdý matrac nezabezpečí požadovaný komfort spánku. Na tvrdom matraci často dochádza k nedokrveniu končatín alebo tŕpnutiu rúk. Ak však preferujete tvrdší matrac, tak popremýšľajte o matraci zo studenej HR peny alebo z lenivej peny, ktoré sú vhodné aj pri vyššej tuhosti.

V súčasnosti sa vyrábajú aj obojstranné matrace, kde si môžete vybrať takú stranu, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Jedna strana býva mäkšia a druhá tuhšia. Aj keď rozdiel v tuhosti môže byť malý, pri dlhodobom používaní matraca sa určite prejaví.

Lenivá pena aj latex

Matrace pre seniorov sa vyrábajú z rôznych materiálov. Mali by byť dostatočne priedušné. Seniori majú rôzne zdravotné problémy a tak trávia v posteli mnoho času, niekedy aj celé dni. Je preto potrebné vybrať matrac, ktorý rozloží váhu tela a zníži protitlak na ľudské telo. Vhodnými sú matrace pre seniorov vyrobené z lenivej peny, latexu alebo antidekubitné matrace zo studenej HR peny.

1. Penový antidekubitný matrac ANTIDEKUBIT HR

Pre seniorov, ktorí sú pripútaní na lôžko je vhodnou voľbou penový antidekubitný matrac. Vyznačuje sa výbornými ortopedickými vlastnosťami. Vďaka špeciálnemu tvaru kociek umožňuje dokonalé kopírovanie tela, oporu svalov i chrbtice a obmedzuje vznik preležanín. Studená HR pena s otvorenou bunkovou štruktúrou zabezpečuje výborné odvetranie zvyškovej vlhkosti z jadra a dobrú tepelnú pohodu lôžka.

Jeho tuhosť je 4 – stredne tuhý matrac, na stupnici 1až 7, kde 7 sú extra tvrdé matrace.

2. Matrac AUSTIN s pamäťovou penou a kokosom

Zdravotný matrac AUSTIN odporúčame pre všetkých seniorov, ktorí si chcú optimálnu tuhosť zvoliť sami alebo je to výborná voľba pre páry s väčším rozdielom vo váhe, či odlišnými preferenciami tuhosti.

Matrac má na jednej strane 4 cm hrubú vrstvu visco elastickej lenivej peny s pamäťovým efektom vďaka čomu má tuhosť 4 - stredne tuhý matrac na stupnici 1 až 7, kde 7 sú extra tvrdé matrace. Optimálne sa prispôsobí krivkám vášho tela a uvoľňuje svalstvo i kĺby.

Na druhej strane vďaka spevňujúcej vrstve z kokosového vláknatuhosť 5 – tvrdší matrac. Zvyšuje nosnosť, odolnosť aj prirodzenú tuhosť a má výborné ortopedické vlastnosti. Nezanedbateľná je aj jeho výšky 22 cm, vďaka čomu sa z postele podstatne ľahšie vstáva a tak patrí medzi obľúbené matrace pre seniorov.

3. Matrac MARION z lenivej peny a kokosu

Matrac MARION využíva najnovšie poznatky moderných technológií. Vrchná časť je zložená z dvoch typov termoreaktívnej peny. Vďaka ktorej je strana mäkšia s tuhosťou 3 – mäkší matrac. Druhá strana je z kvalitnej HR peny a je tvrdšia s tuhosťou 5 – tvrdší matrac.

Optimálnu tuhosť dodáva doska z kokosových vlákien vložená v stredovej časti. Tento matrac je ideálny pre tých z vás, ktorí najčastejšie spia v polohe na boku.V oblasti ramien i kolien je mäkšia zóna, a tak sa rameno aj kolená lepšie vnoria do matraca, matrac na ne potom nevytvára protitlak.

4. Luxusný latexový matrac LATEX 7 EXCLUSIVE

Latexový matrac je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú radi mäkšie matrace a pre seniorov s bolesťami chrbtice alebo ako prevencia ich vzniku. Vďaka zónovaniu sa lepšie prispôsobí najmä pri ležaní na boku. Jeho povrch je rozdelený až do 7 anatomických zón, veľmi detailne kopíruje každú partiu tela.Obmedzuje protitlak na rameno a kolená.

Vďaka otvorenej bunkovej štruktúre, vysokej hustote penyvysokému podielu prírodného kaučuku zaručí dokonalé kopírovanie nerovností tela a výborný odvod vlhkosti.

Jeho tuhosť je 3 – mäkší matrac, na stupnici 1 až 7, kde 7 sú extra tvrdé matrace.

Všetky matrace vhodné pre seniorov z našej ponuky si môžete prezrieť v kategórii e-shopu: Matrace pre seniorov

Google+