0,00 € / 0ks
0

Zaujímavosti o ľudskom spánku

Z čoho pramení bolesť krčnej chrbtice

Krčná chrbtica je mimoriadne namáhaná časť tela, preto je veľmi často zdrojom zdravotných problémov. Bolesť krčnej chrbtice však nepramení len z dlhého vysedávania za počítačom či nosenia ťažkých nákupov. Ak vás opäť prekvapila svojou intenzitou a ďalšími sprievodnými príznakmi, môže byť za tým viacero príčin. Prečítajte si, čo všetko môže spôsobiť bolesť krčnej chrbtice.

09.07.2019
Trpíte na spánkovú opitosť?

Spánková opitosť nie je taká neobvyklá, ako by sme si mohli myslieť. Nastať môže pri prebudení počas noci, no zvyčajne si takéto prebudenie nepamätáme. Pre okolie môžeme pôsobiť zmätení či ako opití. Pokiaľ sa to stáva ráno po prebudení a robíme veci, ktoré si nepamätáme a neskôr ich nedokážeme vysvetliť alebo si na ne spomenúť, môže ísť spánkovú opitosť.

05.06.2019
Poznáte najčastejšie mýty o detskom spánku?

Spánok je pre deti veľmi dôležitý, o tom niet pochýb. Na zlepšenie spánku svojich ratolestí alebo pokiaľ spanie u detí nefunguje tak ako by malo, mnohí rodičia hľadajú informácie a rady na internete. Pritom sa zbytočne stresujú, aj keď ide často o mýty. Pokúsime sa priblížiť vám tie najčastejšie mýty o detskom spánku.

05.06.2019
SÚŤAŽ O 2 matrace VISCO PLUS

Súťažte so Zdravotne-Matrace.sk o 2 matrace VISCO PLUS!

18.05.2019
Fázy spánku a čo sa počas nich s nami odohráva

Vedieť, čo sa s nami deje potom, ako zavrieme oči a upadneme do spánku, je pre zdravý a osviežujúci odpočinok kľúčové. Aby bol spánok naozaj kvalitný, malo by počas jednej noci u človeka prebehnúť približne 4 až 6 spánkových cyklov. Samozrejme, ide len o orientačné číslo, keďže mladí ľudia zvyčajne nemávajú taký problém s nespavosťou ako seniori. Prečítajte si, ako vyzerajú jednotlivé fázy spánku a vyskúšajte fintu, s pomocou ktorej sa budete ráno prebúdzať oddýchnutí a s úsmevom na tvári.

 

02.04.2019
Aká je životnosť matraca, aby neprišiel o svoje vlastnosti?

Investícia do nových matracov nie je najlacnejšou záležitosťou a mnoho ľudí ich výmenu opomína. Máte matrac už pätnásť rokov a stále slúži, tak načo ho vymieňať? Aj keď na matraci nie je vidieť, že jeho životnosť už skončila, jeho kvalita a vlastnosti už nie sú také ako keď ste ho kupovali. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, kedy končí bežná životnosť matracov.

02.04.2019
Trápi vás nadmerné potenie počas spánku?

Aj keď je postoj k poteniu často negatívny, ide o proces, ktorý je nevyhnutý pre normálne fungovanie tela. Odstraňuje z tela toxíny, udržiava telesnú teplotu a v neposlednom rade aj rovnováhu soli. Problém môže nastať vtedy, keď sa jedná o nadmerné potenie.

05.03.2019
Prečo je spánok dôležitý pre tínedžerov

Počas puberty je rozpor medzi sociálnymi a biologickými hodinami výraznejší ako v ktoromkoľvek inom období ľudského života. Tínedžerov doslova naháňame do postele a ráno ich zase nemôžeme prinútiť vstať. Vo všeobecnosti je známe, že menej ako šesť hodín spánku má škodlivý vplyv na ľudské zdravie. U adolescentov však môže byť táto hranica ešte vyššia. Vedci totiž zistili, že nedostatok spánku je spojený nielen s horšou koncentráciou či komunikáciou, ale aj s horšími známkami.

05.03.2019
8 vecí, ktoré by ste nemali robiť pred spaním

Až tretina ľudí v súčasnosti zažíva ťažkosti pri zaspávaní. Môžu za to niektoré večerné a nočné rituály, ktoré spánok narúšajú. Tie môžu dokonca priniesť so sebou rôzne zdravotné ťažkosti. Preto by sa mali obmedziť čím skôr, aby bol spánok kvalitnejší. Toto sú veci a rituály, ktoré by sa pred spaním nemali robiť. 

 

07.01.2019
Ranná bolesť chrbtice a stuhnutosť

Budíte sa ráno stuhnutí a s bolesťami chrbta? Takýchto prípadov z roka na rok pribúda. Ak sa nejedná o sporadickú záležitosť, určite nad tým nemávnite rukou! Ostrá ranná bolesť chrbta, ktorá vám bráni začať deň naplno, môže byť príznakom závažných ochorení. Ranná bolesť chrbtice môže znamenať napríklad problémy so srdcom, obličkami, dýchacími či tráviacimi orgánmi alebo ochoreniami močových ciest. U žien môže chrbtica bolieť napríklad aj pri niektorých druhoch gynekologických ochorení.

12.11.2018
567