0,00 € / 0ks
0

Zaujímavosti o ľudskom spánku

Ranná bolesť chrbtice a stuhnutosť

Budíte sa ráno stuhnutí a s bolesťami chrbta? Takýchto prípadov z roka na rok pribúda. Ak sa nejedná o sporadickú záležitosť, určite nad tým nemávnite rukou! Ostrá ranná bolesť chrbta, ktorá vám bráni začať deň naplno, môže byť príznakom závažných ochorení. Ranná bolesť chrbtice môže znamenať napríklad problémy so srdcom, obličkami, dýchacími či tráviacimi orgánmi alebo ochoreniami močových ciest. U žien môže chrbtica bolieť napríklad aj pri niektorých druhoch gynekologických ochorení.

12.11.2018
Potrebujú ženy viac spánku ako muži?

Hovorí sa, že na rozdiel od mužov, ženy dokážu vykonávať viacero vecí naraz a ich mozog pracuje zložitejšie. To znamená, že potrebujú aj viac času na jeho regeneráciu. A čo mozgu poskytne najlepší oddych? Hádate správne, nie je to nič iné ako práve spánok.

09.10.2018
Viete, čo sa deje kým spíte? Fakt číslo 5 vás možno prekvapí!

Spánok nie je len príjemnou činnosťou, ktorú každodenne radi vykonávame, ale je aj dôležitým prvkom, aby organizmus mohol správne fungovať. Hoci v dnešnej hektickej dobe má mnoho ľudí problém načasovať si spánok v dostatočne dlhej dĺžke, telo sa oklamať nedá. Viete, čo sa vlastne deje kým spíte? Nasledovné fakty vás možno prekvapia.

06.09.2018
História postele - pohodlný spánok kedysi a dnes

Už odpradávna človek miluje komfort a inak tomu nie je ani dnes. Po každodennom strese si chceme oddýchnuť a načerpať sily v kvalitnej posteli. Nie vždy však bola posteľ taká príjemná a mäkká. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, na akých posteliach spávali naši predkovia a aká je vlastne história postele? Ak vás to zaujíma, tak čítajte ďalej.

06.09.2018
Čo by sa stalo keby ste nespali 11 dní? Niekoľko šokujúcich experimentov z minulosti

Ako už všetci určite viete, spánok je pre naše telo neuveriteľne dôležitý. Zdravý dospelý človek by mal spať 7 – 8 hodín, deti by si mali pospať ešte o niečo dlhšie. Spánok nie je len o tom, aby si vaše telo oddýchlo a načerpalo nové sily. Mozog práve v tom čase podstupuje „upratovanie“ a regeneruje sa nám nervový systém. Čo sa môže stať, keby ste túto, pre mnohých ľudí obľúbenú činnosť, na dlhší čas vynechali?

14.08.2018
9 faktov o spánku, o ktorých ste ani netušili

Patrí medzi činnosti, ktoré sa vykonávajú prirodzene každý deň a bližšie sa nad ňou len málokto zamýšľa. Áno, máme na mysli spánok. Je to snáď tá najprirodzenejšia vec na svete a každý ho bez ohľadu na vek potrebujeme – deti i dospelí.

15.06.2018
História matraca – vedeli ste, že ...

Bez matraca si dnes život nedokážeme predstaviť. Hrá totiž nezastupiteľnú úlohu pri spánku a používame ho každý jeden deň na odpočinok. Od jeho kvality závisí pohoda a dokonalé oddýchnutie si počas noci. Výrobcovia sa doslova predháňajú v ponuke matracov a vybrať si ten správny vyžaduje dostatok času i pozornosti.

16.05.2018
Poznáte všetky tieto prekvapujúce spánkové návyky z celého sveta?

Podobne, ako iné druhy správania, aj spánok sa v rôznych kútoch sveta riadi rôznymi zvykmi a tradíciami. Niektoré vás možno prekvapia a niektorými sa možno necháte inšpirovať.

20.02.2018
678