Aké sú správne polohy spánku?

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a v priemere prespíme takmer 1/3 dňa. Dobrý spánok je veľmi dôležitý na regeneráciu tela aj na pamäť, avšak jeho kvalita závisí od rôznych faktorov. Patrí medzi ne nielen dĺžka spánku, vhodne zvolený matrac, ale aj správna poloha pri spánku. Tá totiž ovplyvňuje naše zdravie, napríklad fungovanie svalov, trávenie, činnosť srdca a iné.Zdravé polohy spánku

Často sa vám stáva, že sa ráno prebudíte úplne polámaní alebo unavení? Pritom ste spali dostatočne dlhý čas a máte aj kvalitný matrac? Na vine môže byť práve spomínaná nesprávna poloha, v ktorej spávate. V nasledujúcich riadkoch rozoberieme rôzne polohy pri spánku a pokúsime sa nájsť tú správnu, aby ste si počas spánku odýchli a zobudili sa čerství.

Základné polohy pri spánku

Mnohokrát si to ani neuvedomujeme, aká dôležitá je pri spánku správna poloha. Večer si ľahneme a myslíme si, že ráno vstaneme svieži a oddýchnutí. Počas spánku však zmeníme polohu aj niekoľkokrát a očakávať, že ako si večer ľahneme, tak sa aj zobudíme je určite nesprávne. Medzi základné polohy pri spánku patrí poloha:

  • na boku
  • na chrbte
  • na bruchu
  • do klbka

Poloha na boku

Táto poloha pri spánku je najrozšírenejšia a je výborná na chrbticu a udržuje ju v správnej pozícii. Predchádza bolestiam krku a chrbtice a znižuje problémy so žalúdočnými šťavami. Vhodná je aj pre tehotné ženy, hlavne poloha na ľavej strane. Samozrejme sa uľaví aj tým, čo majú problémy s chrápaním. Podľa odborníkov najpohodlnejšia a správna poloha pri spaní na boku spočíva v miernom pokrčení kolien smerom nahor k hrudníku, tým znížime tlak na chrbticu.

Nevýhody: Pri spánku na boku s ramenami nahor, môžu časom trpieť ramená, preruší sa krvný obeh a obmedzí sa fungovanie nervov, čo má za následok chvíľkové znecitlivenie prstov. Preto je vhodné ramená vysunúť trocha dopredu. Nepotešíme ženskú časť populácie, pretože poloha na boku môže spôsobiť vrásky, keďže máme polovicu tváre ponorenú do vankúša. Poloha na boku počas celej noci môže vyvíjať príliš veľký tlak na bedrový a ramenný kĺb a členky.

Dôležité: Dbajte na to, aby vankúš nedvíhal hlavu príliš vysoko. Udržiavajte prirodzenú rovnú polohu chrbtice. Nezabudnite na vhodný anatomický vankúš, ktorý vyplní priestor nad ramenom a vhodne podoprie hlavu a krk. Pri bolestivom chrbáte sa odporúča umiestniť vankúš medzi nohy, a tak sa zmierni tlak na boky a driekovú časť chrbtice.

Poloha pri spánku – chrbát

Podľa mnohých odborníkov poloha na chrbte sa javí ako správna poloha pri spaní. Ak dávame prednosť spánku na chrbte, je to výborná pozícia pre chrbticu a krk, ale za predpokladu, že nespíme na viacerých vankúšoch. Chrbtica v tejto polohe nie je nútená vytvárať  neprirodzené krivky a predídeme tak bolestiam chrbta a krku.

Poloha pri spánku na chrbte minimalizuje tvorbu nových vrások na tvári a tvaruje prsné svalstvo, váha pŕs je podopretá a tak sa znižuje ich namáhanie a ovísanie. Pravdepodobnosť vzniku tráviacich ťažkostí klesá.

Aké sú správne polohy spánku?

Nevýhody: V tejto polohe máme sklony k chrápaniu alebo zastaveniu dýchania počas spánku. Preto nie je vhodná pre ľudí s týmto problémom. Pozor treba dávať aj na bolesti v dolnej časti chrbtice.

Dôležité: Pre zdravší spánok je dobré umiestniť mäkký vankúš pod kolená, aby sa odľahčila chrbtica. Pod hlavu nie je vhodné dávať priveľké vankúše, naruší sa tým prirodzené zakrivenie chrbtice, čoho výsledkom môže byť bolesť chrbta, hlavy alebo krku. Vhodný je preto nižší anatomický vankúš, ktorý hlavu a krk podoprie bez toho, aby zdvihol hlavu do výšky. Vďaka tomu je hlava, krk a chrbtica v jednej rovine.

Poloha na bruchu

Spanie na bruchu určite nepatrí medzi správne polohy spánku. Môžeme ju odporučiť len tým ľuďom, ktorých trápi chrápanie. Na druhej strane by však nemali trpieť bolesťami chrbtice a krku. V takom prípade nie je táto poloha pri spánku vhodná. Prirodzené zakrivenie chrbtice nie je podporené a tak môže sposobovať bolesti. Dobrou správou je, že tým ktorí spávajú na bruchu, lepšie trávi. Tým však výhody spánku na bruchu končia.

Nie všetky polohy spánku zabezpečia optimálnu regeneráciu všetkých partií tela.

Nevýhody: Pri tejto polohe dochádza k jednostrannému zaťaženiu chrbtice a je nemožné, aby ostala v optimálnej polohe. Vyžaduje hlavu otočenú do jednej strany aj niekoľko hodín, čo má za následok bolesti krčnej chrbtice. Vyvíja nezdravý tlak na kĺby a svaly, čo sa môže opäť prejaviť bolesťami. Nepotešíme ani ženy, keďže spanie na bruchu môže podporovať tvorbu vrások.

Dôležité: Ak už spávate na bruchu, nemali by ste mať pod hlavou žiaden vankúš a ak, tak veľmi tenký. Spanie na vysokom vankúši spôsobuje nadmerné vystieranie krku, čo môže spôsobovať bolesti. V polohe na bruchu sčasti odľahčíte chrbticu tým, že nohu pokrčíte v kolene. Na tej strane, na ktorej je koleno zdvihnuté, treba vložiť vankúš pod brucho a boky a tým sa zmierni záťaž na driekovú chrbticu.

Poloha do klbka

Táto poloha sa nazýva aj embryonálna, pretože pripomína polohu dieťaťa v maternici. Mnohým sa občas žiada schúliť do klbka a zababušiť sa pod paplónom. Táto poloha pri spánku je však vhodná a odporúča sa tehotným ženám a ľuďom náchylným na chrápanie.

Poloha do klbka pôsobí veľmi pohodlne, no je nepriateľom chrbta a krku.

Nevýhody: Aj pri tejto polohe platí, že prispieva pri tvorbe vrások. Pri spánku v extrémnom klbku dochádza k obmedzovaniu dýchania a taktiež chrbát a krčná chrbtica sú ohnuté, čo môže spôsobovať ich bolesti. Ráno po prebudení sa človek môže cítiť veľmi dolámaný.

Dôležité: Ak si zvyknete na túto nezdravú polohu, stažte sa aspoň z času na čas vystrieť nohy, aby ste neboli v extrémnom klbku. Tak sa dostanete do polohy na boku, ktorá je zdravšia a vhodnejšia. Rovnako ako pri polohe na boku je vhodný anatomický vankúš, ktorý dá potrebnú oporu hlave a krku.

V akej polohe spávate vy?

Možno to ani netušíte v akej polohe spávate. Väčšina z nás počas spánku niekoľkokrát zmení svoju polohu. Ako si večer ľahneme, sotva sa takto ráno prebudíme. Dôležité je spýtať sa na to našich najbližších. Ak správate v nesprávnej polohe, pokúste sa inšpirovať našimi radami, ako nesprávnu polohu pri spánku aspoň trošku vykompenzovať. Pred spaním skontrolujte, či máte všetky svaly uvoľnené a chrbtica je rovná, nech ležíte v akejkoľvek polohe. Len tak si naše telo odýchne.

Správna poloha pri spánku je pre človeka naozaj dôležitá - veď nie je nič horšie ako vstať ráno dolámaný a unavený!

Google+