Čo by sa stalo keby ste nespali 11 dní? Niekoľko šokujúcich experimentov z minulosti

Ako už všetci určite viete, spánok je pre naše telo neuveriteľne dôležitý. Zdravý dospelý človek by mal spať 7 – 8 hodín, deti by si mali pospať ešte o niečo dlhšie. Spánok nie je len o tom, aby si vaše telo oddýchlo a načerpalo nové sily. Mozog práve v tom čase podstupuje „upratovanie“ a regeneruje sa nám nervový systém. Čo sa môže stať, keby ste túto, pre mnohých ľudí obľúbenú činnosť, na dlhší čas vynechali?

V dnešnej dobe nie je nedostatok spánku ničím výnimočným. Je čoraz viac povolaní, ktoré sa vykonávajú najmä v noci a ľudia sú ochotný pracovať aj každú noc po sebe. A keď je telo zvyknuté spať v noci, ťažko sa potom zameškané hodiny dobiehajú cez deň. Nedostatkom spánku alebo krátkym spánkom trpí každý tretí človek. Okrem pracovnej doby je tu aj ďalší problém – insomnia alebo nespavosť. Ľudia s touto poruchou mávajú plytký a krátky spánok.

Problémy spojené s nedostatkom spánku

Možno ste si už všimli menšie zmeny medzi tým, keď spíte ako batoľa aspoň 8 hodín a vtedy, keď sa ledva vyspíte 3 – 4 hodiny. Nedostatok spánku najčastejšie spôsobuje podráždenosť, náladovosť či nedostatočnú koncentráciu. Dopad to môže mať v práci a v škole, pretože po krátkom spánku nastáva aj zhoršenie pamäti a zlá schopnosť učenia sa.

Nedostatok spánku nie je spojený len s takýmito každodennými problémami. Ak sa bude opakovať krátky pobyt v posteli, nastať môžu aj vážnejšie problémy, akými sú vysoký krvný tlak, zápaly, hormonálne zmeny, obezita a dokonca aj cukrovka. Zvyšuje sa tiež riziko srdcového infarktu a to až o enormných 450 %. Nedostatok spánku vás môže stáť život, doslova.

11 dní bez spánku v roku 1964

História pozná mnoho extrémov a medzi ne patrí aj experimentovanie so spánkom a dobou bez neho. Najdlhšou dobou bez spánku bolo 264,4 hodín – teda dlhých 11 dní a 24 minút. Tak dlho vydržal len 16–ročný študent, Randy Gardner, ktorý sa s ďalšími dvomi kamarátmi rozhodol zapojiť do školského projektu. Táto štúdia prebiehala tiež pod dohľadom dvoch lekárov; W. C. Dementa, ktorý na celý proces dohliadal a J. J. Rossa, ktorý vyhodnocoval Randyho zdravotný stav.

 

Randy mal za sebou prvú prebdetú noc, a už po nej pociťoval zásadné zmeny. Cítil stratu sústredenia a mal problémy s rozpoznávaním predmetov. Po druhej noci sa objavila extrémna náladovosť a problémy s rozprávaním. Po štvrtom dni sa nedostatok spánku poznačil aj fyzicky. Objavili sa mu totiž krvavé žilky na očných buľvách. Z duševného hľadiska začal mať halucinácie a pomýlené myslenie.

Ďalšie dni a noci boli ešte ťažšie. Musel sa s kamarátmi a hlasnou hudbou voziť po meste a neustále sa rozprávať, pretože čo i len nepatrné ľahnutie na posteľ alebo pokoj by spôsobili Randyho okamžité vypnutie. Neustále mal halucinácie, výpadky pamäti a nevedel ani poriadne narátať do 100. Pri sprchovaní alebo bežných potrebách ho museli neustále kontrolovať.

Začal tiež trpieť vazokonstrikciou (inak povedané zužovaním ciev). Teplota jeho kože sa znížila a tlak sa mu zvýšil. Po 11 dňoch si šiel konečne ľahnúť a spal „len“ 14 hodín a 40 minút. Po ňom zostal hore 24 hodín a nasledujúce dni sa jeho spánkový režim vrátil do normálu. Po tejto skúsenosti sa Randy Gardner objavil 11. mája 1964 aj v relácií To Tell the Truth (nasledujúce video).

 

Ďalšie (neoficiálne) spánkové rekordy

Rekord Randyho Gardnera nie je tým naj, pretože sa ho ďalšie roky snažili mnohí ľudia prekonať, a aj sa im to podarilo. Je to však jediný experiment, ktorý bol sledovaný a zapisovaný, a tak je považovaný za oficiálny svetový rekord. Jim Tomas prekonal Randyho o dve hodiny hneď v roku 1966. O mesiac na to vydržal Soini ešte o niečo dlhšie bez spánku, a to 276 hodín. Neoficiálnou rekordérkou v čase bez spánku je Maureen Weston, ktorá v roku 1997 údajne vydržala bez spánku neskutočných 449 hodín, čo je 18 dní a 17 hodín.

Na nedostatok spánku skutočne môžete aj zomrieť. Dôkazom toho je 26-ročný Jiang Xiaoshan. Ten v roku 2012 zomrel po 11 dňoch bez spánku (zdroj). Nespal, pretože celé dni pracoval a v noci pozeral Majstrovstvá Európy vo futbale. Futbal bol príčinou aj ďalšej smrti, a to v roku 2014. Istý Číňan zomrel už po dvoch dňoch bdenia a pozerania Majstrovstiev sveta v noci.

Takže, spánok netreba brať na ľahkú váhu, a ak nechcete dopadnúť práve takto, doprajte si pravidelný dostatočne dlhý spánok. O spánku a prejavoch jeho nedostatku sa môžete viac dozvedieť v skvelom videu od TED Ed.

 

Ani príliš veľa, ani príliš málo

Čo dodať na záver? Spať treba s rozumom. Ak ste ale milovníkom spánku a dokážete prespať celý deň, nemyslite si však, že to nie je pre telo škodlivé. Aj to má na telo dopad, riskujete tým rôzne ochorenia, predčasné starnutie či nižší výkon mozgu. Spánok je veľký pomocník a je dôležitou súčasťou každého dňa. Veď predsa až celú jednu tretinu života prespíme!

 

Google+