Globálna kríza na trhu pien a jej vplyv na výrobu a expedíciu matracov

Ako ste si už možno všimli, súčasná situácia na trhu s matracmi je mimoriadne nepriaznivá. Akútny nedostatok vstupných surovín potrebných na výrobu pien má ďalekosiahle dôsledky. Podpísal sa aj na zvýšení cien a predĺžení dodacích termínov vyrobených matracov. Zákazníci tak v súčasnosti nedostávajú objednaný tovar v lehotách, ako to bolo bežné za normálnych okolností.

Nedostatok výrobných surovín a jeho príčiny

Na výrobu matracových pien sa ako hlavné suroviny používajú látky MDI, TDI a polyol, ktoré vyrábajú nemecké spoločnosti BASF SE, Covestro AG a americká spoločnosť The DOW Chemical Company. Tie ohlásili zníženú výrobnú kapacitu týchto surovín až do takej miery, že nie sú schopné naplniť požadované kapacity odberateľov. Svoj podiel na týchto opatreniach majú aj americké sankcie uvalené na štáty produkujúce ropu, no najmä COVID-ové lockdowny, které spôsobili prerušenie výroby na celé týždne.

Aktuálny nedostatok niektorých typov pien celkovo nabúrava náš systém a postupy vo výrobe, preto nie sme vždy schopní zistiť, v akom štádiu výroby sa konkrétny objednaný matraca nachádza (aktuálne sú v poradí tisíce matracov vo výrobe). Prosíme zákazníkov o trpezlivosť, akonáhle bude matrac odovzdaný prepravnej spoločnosti, alebo pripravená na osobný odber, budeme Vás informovať na uvedený kontakt.

V dôsledku toho rýchlo dochádza k znižovaniu skladových zásob týchto výrobných materiálov a k spomaleniu výroby matracov. Situácia je častokrát skutočne neprehľadná a veľakrát nemáme k dispozícii potrebné informácie o dostupnosti jednotlivých pien. To znamená, že v mnohých prípadoch nie sme schopní stanoviť, ba dokonca ani predpokladať, aký bude termín dodania matracov. V súvislosti s tým vás prosíme o pochopenie vzniknutej situácie a trpezlivosť pri dlhších dodacích lehotách.

Aktuálne všeobecné informácie ohľadom výroby a expedície

Na základe súčasného stavu a podmienok, v akých sa momentálne nachádza výroba matracových pien, dochádza u niektorých objednávok k oneskoreniu vybavovania a predĺženiu predpokladanej doby dodania. Hoci nás táto situácia veľmi mrzí, výrobca nám často nedokáže garantovať presný termín expedície. To je aj dôvodom, prečo nie sme schopní oznámiť zákazníkom konkrétny dátum dodania matraca.

matrac z peny

Objednávky priebežne expedujeme, avšak pri výpadku konkrétneho materiálu, potrebného na výrobu daného produktu, sa samotná výroba o niekoľko dní pozdrží, kým nie je dodaný potrebný materiál. Smutná pandemická realita posledných mesiacov má za následok, že momentálne nedokážeme expedovať tovar do 5-10 dní, ako to bolo obvyklé. Tieto výpadky, keď výroba trvá dlhšie ako výrobca štandardne deklaruje, sa snažíme riešiť. Napriek tomu je pre nás situácia, v ktorej nedokážeme napĺňať očakávania našich zákazníkov, veľmi nepríjemná.

Zmeny týkajúce sa dodacích lehôt

Objednávky sú vyrábané a expedované v poradí, v akom po sebe nasledujú. Na základe počtu objednávok v poradí sa tak snažíme pravidelne aktualizovať aj dodacie lehoty. Ide o orientačný údaj založený na tom, ako sú objednávky štandardne vyrábané, takže nie je na 100 % presný. Uvádzanú dodaciu lehotu, samozrejme, konzultujeme aj s kolegami z výroby.

Zároveň tým, že sa jedná o výrobu, nie je v našich silách poskytnúť zákazníkom také presné informácie o dodaní, ako eshopy, ktoré predávajú tovar priamo zo skladu. Môžeme ich informovať až po tom, ako nám kolegovia vo výrobe potvrdia, že je tovar vyrobený a expedovaný.

To znamená, že sme doslova odkázaní na to, ako rýchlo sa darí kolegom z výroby expedovať a nedokážeme do toho nijako zasahovať. Predĺžené dodacie lehoty nás tak skutočne veľmi mrzia, ale nie sme schopní ich ovplyvniť. Všetkým svojim zákazníkom ďakujeme za prejavenú dôveru a za nepríjemnosti spojené s dlhším čakaním sa ospravedlňujeme.

Google+