Matrac pre dvoch alebo radšej 2 zdravotné partnerské matrace?

Pohodlie počas spánku je veľmi dôležité. Niekto potrebuje mäkký, iný zase uprednostňuje tvrdší matrac. Ako to však zladiť v prípade, že má každý z partnerov rozdielne nároky? Ukážeme vám, aké výhody má jeden veľký partnerský matrac a prečo niektorí nedajú dopustiť na dva menšie partnerské matrace.

Matrac pre partnerov vyberajte aj podľa postele

Neviete sa rozhodnúť, ktorá možnosť je lepšia? Skúste sa na vec pozrieť z pohľadu postele. Na posteľ s nízkymi bokmi je vhodný veľký matrac. Ten sa na rozdiel od dvoch menších rozloží na celú plochu postele, nebude sa rozbiehať do strán a formovať tak medzeru uprostred.

V prípade, že vaše dieťa spáva s vami, jeden veľký a pevný matrac pre partnerov je dobrou voľbou. Posteľ bude pre všetkých pohodlnejšia a bez medzier. Takýto matrac je tiež vhodnejší pre tých, ktorí sa k sebe zvyknú túliť a medzera uprostred by im prekážala.

Veľký matrac má však aj svoje nevýhody

Tak, ako všetko, aj veľký partnerský matrac má svoje nevýhody.

  • Rozdielne nároky partnerov na tvrdosť matraca

Keďže partneri môžu mať rozdielny zdravotný stav, aj ich nároky na matrac môžu byť rôzne. Niektorí môžu mať problémy s chrbticou spôsobené sedavým zamestnaním alebo namáhavou fyzickou prácou. V takýchto prípadoch sa odporúča používanie ortopedického matraca. Z viacerých dôvodov je to najlepšie riešenie. Človeku, ktorý trpí zdravotnými problémami pomôže, pričom zdravému neublíži.

  • Deformácie matraca spôsobené vyššou hmotnosťou

Niekedy býva výrazný rozdiel v hmotnosti partnerov. Ten môže mať za následok deformáciu matraca človekom s vyššou váhou, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku toho druhého. Dlhodobejšie spávanie na zdeformovanom matraci má tiež negatívny vplyv na chrbticu a môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

  • Rušivé obracanie počas noci

Časté obracanie jedného z partnerov je na jednom veľkom matraci oveľa citeľnejšie, ako na dvoch oddelených matracoch. Senzitívny človek vníma aj najjemnejšie otrasy spôsobené obracaním sa toho druhého. To ho môže znervózňovať a vyrušovať.

  • Namáhavejšia manipulácia

Poťahy na partnerské matrace treba prať a samotné matrace pravidelne vetrať. V prípade veľkých matracov to môže byť náročné, najmä pre ženy. Veď veľké matrace sú zároveň aj ťažké a preklápať, otáčať či odzipsovať z nich poťahy určite nie je nič jednoduché. Navyše, v prípade, že sa niečo vylialo len na časť matraca, pri veľkom matraci je aj tak nevyhnutné oprať kompletne celý poťah.  

  • Finančne náročnejšia výmena

Málokedy sa obe strany matraca opotrebujú rovnako rýchlo. Obvykle sa jedna strana preleží alebo preliači skôr ako druhá. Dôvodom na výmenu matraca môže byť spomínaná vyššia hmotnosť niektorého z partnerov, prípadne aj zmena zdravotného stavu. Aj tu je lacnejšie a ekonomicky výhodnejšie vymeniť len jeden z dvoch menších, ako celý veľký partnerský matrac.

 

Partnerské matrace

Rovnako, ako pri výbere každého matraca, aj tu platí, že výber partnerského matraca by ste mali prispôsobiť svojim požiadavkám. Dôležité parametre sú tvrdosť, profilácia, zloženie, ortopedickosť a pod. Veľkou výhodou v prípade 2 menších matracov je to, že každý si môže zvoliť matrac s takými vlastnosťami, aké mu vyhovujú. Niekto totiž uprednostňuje matrac s pamäťovou penou, iný si vyžaduje zónovaný matrac, ďalší zase trvá na penovom matraci.

  • Zloženie, vlastnosti a tvrdosť podľa potreby

Dva partnerské matrace ideálne zohľadňujú rozdielne potreby partnerov. Takto si každý bude môcť vybrať matrac v duchu svojich preferencií.

Náš tip: Máte radšej mäkší matrac? Prečítajte si, ako vybrať mäkký matrac.

  • Pohodlnejší spánok bez vyrušovania

Vďaka oddeleným matracom sa partneri nebudú navzájom rušiť- otrasy spôsobené obracaním zostanú obmedzené na matrac nepokojného spáča. Druhý z partnerov tak môže nerušene snívať ďalej.

  • Menej náročná údržba

Údržba dvoch matracov je komfortnejšia ako pri jednom veľkom. To ľahko zistíte počas obracania matracov či prania poťahov. Menší poťah sa poľahky zmestí do práčky a aj jeho vysušenie bude rýchlejšie a pohodlnejšie.

  • Dlhšia životnosť matracov

Nemusíte čakať, až sa vám zdeformuje aj druhá polovica matraca alebo vymieňať celý matrac, hoci je poškodený len na jednej strane. Ak máte dva menšie partnerské matrace, ich výmenu zabezpečíte individuálne, podľa toho, kedy to budete potrebovať. Príkladom matracov s dlhšou životnosťou sú sendvičové vysoké matrace Veronika 1+1.

  • Možnosť obracania matracov

Ďalšou skvelou výhodou dvoch menších partnerských matracov je aj to, že sa môžu v prípade potreby obracať. Vďaka rozdielnym materiálom majú totiž strany výrobku rôznu tuhosť, preto je možné matrac otáčať podľa pohodlia. Ideálnym príkladom je obojstranný matrac King s dvojitou tuhosťou, ktorý je vhodný najmä pre páry s väčším váhovým rozdielom.

Náš tip: Vyzkúšajte ranné cviky pre pohodlných.

Google+