Spánková hygiena - základné pravidlá pre zdravý spánok

Zdravý človek prespí až tretinu svojho života. Spánok však nie je len formou odpočinku, ale je nevyhnutný pre regeneráciu celého organizmu.

Lepší spánok vďaka spánkovej hygiene

Príčin pre nekľudný spánok, problémové zaspávanie alebo pre časté prebúdzanie môže byť viacej. Medzi najčastejšie príčiny patria neurologické, psychické alebo iné zdravotné problémy. Jednou z príčin môže byť aj neznalosť spánkovej hygieny.

Dodržiavanie zásad spánkovej hygieny je základným predpokladom pre liečbu nespavosti. Správna spánková hygiena predpokladá dodržiavanie niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Spánková hygiena je základSpálňa by mala byť miestom kľudu!

Do spálne nepatria televízor ani počítač. Farba miestnosti takisto ovplyvňuje spánok a uvoľnenie počas odpočinku. Najvhodnejšími farbami podľa psychológov sú modrá a zelená. Podobne aj vetranie miestnosti, čerstvý vzduch a teplota 17 - 21 °C pozitívne vplývajú na kvalitu spánku.

Pozor na osvetlenie, ktoré prúdi do miestnosti. Rušivo môžu pôsobiť pouličné lampy, ktoré svietia do spálne, preto sú dôležité kvalitné rolety alebo závesy zabraňujúce prenikaniu svetla do miestnosti.

Počas dňa sa pohybujte!

Nemenej dôležitý je pohyb počas dňa. Športy, ako plávanie, beh, jazda na bicykli, chôdza, podporujú odolnosť organizmu voči vonkajším negatívnym vplyvom. Šport zvyšuje spotrebu energie, podporuje spánok, najmä ak športujeme počas prvej polovice dňa.

"Fyzická aktivita prispieva k lepšiemu zdraviu, odbúravaniu stresu a podporuje kvalitný spánok."

Telo sa počas športu unaví a v noci bude odpočívať. Cvičenie počas dňa je vhodnejšie ako cvičenie večer, pretože zaspávanie po ňom môže byť problematické.

Kofeín a nikotín majú negatívny vplyv na spánok!

Aspoň štyri hodiny pred spánkom sa vyhnite káve, čaju, alkoholu a nikotínu. V menšom množstve alkohol pôsobí ako sedatívum, no vo väčších dávkach sa z alkoholu stáva stimulant.

Strava výrazne ovplyvňuje zaspávanie, preto najmä večer dajte prednosť ľahším jedlám. Ťažké, mäsité jedlá a tuky môžu prerušovať spánok. Vo všeobecnosti sa odporúča 3 hodiny pred spánkom nejesť.

Ukľudňujúco pôsobia na organizmus teplý kúpeľ, mlieko s medom alebo čaj z medovky. Pred spánkom sa treba vyhnúť závažným témam, ktoré by vás mohli rozrušiť. Preto je lepšie venovať sa príjemným činnostiam, ktorými sa zbavíte stresu a bude sa vám ľahšie zaspávať.

Cez víkend dlhšie nespite!

Pre správnu spánkovú hygienu je dôležitý pravidelný spánkový režim. Naučte sa chodiť spať pravidelne v rovnakú hodinu. Ak sa vám nechce ísť ešte spať, vyčkajte na prirodzenú únavu.

Medzi ľuďmi panuje mylné presvedčenie, že ak sa predchádzajúcu noc nevyspali dobre, že spánok doženú, keď si pôjdu ľahnúť nasledujúci deň skorej. Naučte sa pravidelne vstávať, či už v pracovný deň alebo keď máte deň voľna.

Google+