Vyrušuje vás partner pri spaní?

Máte partnera s ktorým zdieľate všetko dobré aj to zlé? Jedna spálňa a jedna spoločná posteľ môže byť pre manželov alebo partnerov zdrojom neskutočnej romantiky. Spoločné každodenné chvíle pri zaspávaní, spoločné prebúdzanie vraj utužuje medzi dvoma ľuďmi vzťah. Lenže nie vždy ide o romantiku. Počas spánku v spoločnej posteli môžeme zažiť aj nepríjemné chvíle. 

spiaci pár

Spánok je pre človeka veľmi dôležitý, a ak sa poriadne nevyspí, nielenže je unavený a podráždený, ale dlhodobé nevyspatie môže privodiť so sebou aj zdravotné komplikácie. Každý z nás má iné spánkové návyky a režim, pričom si nemusíme uvedomovať, že nimi môžeme svojho partnera rušiť.

Partner chrápe

Chrápanie patrí medzi najväčších nepriateľov zdieľaných spální, ba dokonca môže dohnať partnera k opusteniu spoločnej spálne. Príčiny chrápania sú rôzne a všeobecne k nemu dochádza kvôli obmedzenej priechodnosti horných dýchacích ciest. Postihnutý vydáva zvuk, ktorý vzniká vibráciou mäkkých tkanív v hrtane pri nádychu a tento zvuk je niekedy neskutočne intenzívny.

Buďme však objektívni – aj keď chrápanie postihuje najmä mužov, nevyhýba sa ani ženám a tak môžu trpieť na pravidelné chrápanie svojej partnerky aj muži. Občas chrápeme všetci, napríklad pri polohe na chrbte alebo pri alergii či nachladnutí.

Problém nastáva vtedy, keď partner chrápe každú noc a v každej polohe. Príčin môže byť viacero, prispieva k nemu fajčenie, konzumácia alkoholu alebo nadváha. Samozrejme ak je chrápanie dlhodobý problém, trápi nielen postihnutého, ale ruší aj partnera pri spaní. Preto treba v prvom rade čím skôr odhaliť príčinu chrápania, aby sme ho eliminovali alebo problém treba konzultovať s lekárom, ktorý naordinuje liečbu.

Často chodí v noci na záchod

Príroda to zariadila tak, že každý zdravý človek v noci spí a nevyrušuje ho pocit plného močového mechúra. Lenže váš partner každú noc pravidelne vstane a ide na záchod. Pritom si zasvieti alebo narazí do nábytku a vy máte po spánku. Kým zase zaspíte, trvá vám ho hodnú chvíľku a tak ste zase ráno nevyspatý a mrzutý. Áno aj takéto rušenie v noci je nepríjemné, ale vedzte, že nielen pre vás, ale aj pre vášho partnera.

Jasné, že partner jednoducho za to nemôže, takéto nutkanie na močenie počas noci sa nazýva nyktúria. Za nočnou návštevou toalety však môžu byť aj lieky, ktoré partner či partnerka užíva. Treba si však posvietiť aj na jeho alebo jej pitný režim a obmedziť večerné pitie vody, prípadne kávy, aby vás partner v noci opäť nebudil.

Nepokojný spánok partnera

Myslíte si, že nie je nič horšieho ako chrápanie? Mýlite sa. Mohli by nám o tom rozprávať tí, ktorí majú doma nepokojného spáča. Počas noci mnohí partneri bez toho, aby si to uvedomovali, majú veľmi nepokojný spánok. Nielenže sa prehadzujú zo strany na stranu, to by nebolo až také zlé, ale keď sa k tomu pridajú aj rôzne kopance alebo údery, určite sa druhý partner nevyspí. Ak vám milovaný uštedrí zo sna neúmyselnú ranu do tela, ktovie či budete zhovievavý a neodídete spať radšej do inej postele.

Pri nepokojnom spánku jedného z partnerov postačí vymeniť spoločný matrac za dva partnerské matrace. Každý z partnerov bude mať takto svoj vlastný matrac. Na dvoch oddelených partnerských matracoch budete oveľa menej cítiť časté obracanie partnera. Vyriešite tým tiež problém, že máte inú obľubenú tvrdosť lôžka a keď partner obľubuje tvrdší matrac a vy naopak mäkký, zabijete dve muchy jednou ranou výmenou spoločného matraca.

zívajúci pár

Poloha pri spánku je podvedomá záležitosť, ktorú vieme ovplyvniť len ťažko. Medzi časté vyrušovania zo spánku patrí aj partnerovo neustále uzurpovanie si väčšej časti postele. Partner sa jednoducho na vás neustále tlačí a vy nemáte pre svoj pokojný spánok dostatok miesta. Pritom máte možno čo najväčšiu posteľ, ale aj tá mu je veľmi malá. Podobný problém môže nastať aj vtedy, pokiaľ máte spoločnú perinu, ktorú vám neustále berie a vy sa budíte na to, že zase nemáte ani kúsok prikrývky pre seba. V takomto prípade postačí jednoducho kúpiť dve menšie prikrývky, pre každého jednu.

Rôzny spánkový režim

Manželia často majú iný režim, chodia spať v rôznych časoch alebo vstávajú opäť každý zvlášť. Pokiaľ majú partneri rôzne spánkové návyky, môže sa stať, že sa navzájom pri spánku rušia. Najlepší by bol rovnaký spánkový režim, ale niekedy to nie je možné. Jeden z manželov ráno zavčasu vstáva do práce a tak ide skôr spať a naopak. Niekto si pred spaním zase číta alebo pozerá televízor. Pokiaľ chodíte skôr spať a váš partner je ten, ktorý ide spať ako posledný, nie je nič horšie, keď vás zobudí práve vtedy, keď už sladko spíte. Poproste ho, aby bol ohľaduplný a zbytočne nesvietil alebo nebúchal. Platí to aj pri včasnom rannom vstávaní, neustále búchanie alebo nekonečné posúvanie budíka o niekoľko minút dopredu nedovolí ani druhému z partnerov pokojne spať.

Zdravotné matrace radia: Spolužitie partnerov je niekedy naozaj ťažké, preto je fajn, aby ste sa už na začiatku dohodli, ako si poradiť s rôznymi spánkovými návykmi, dohodnúť sa na kompromise, či hľadať riešenia. Aj oddelená posteľ je vhodným riešením, že vraj sú si partneri potom vzácnejší, ale ktovie? Odchod jedného z partnerov do vedľajšej miestnosti môže druhý z partnerov považovať za zradu.

Google+