10 rastlín, ktoré sa oplatí pestovať v spálni pre lepší spánok

Rastliny v domácnosti neslúžia len na dekoráciu. Naopak, dokážu podporiť dobrú náladu, pomôcť pri sústredení či zvýšiť kvalitu ovzdušia. Prezradíme vám, aké kvety by ste si mali dať do spálne, aby ste si zlepšili celkové zdravie a spánok.

monstera v spálni

Čistý vzduch a lepší spánok

Ako sme už spomínali, rastliny dokážu byť nielen vynikajúcou dekoráciou, ale zvládnu aj mnohé iné veci. Väčšina z nás si ani neuvedomuje, že naše domácnosti ohrozujú viaceré toxické látky, ako je formaldehyd a benzén z farieb, izolácie a dokonca aj z ošetrovaného nábytku.

Existujú však rastliny, schopné odstrániť niektoré z týchto toxínov z ovzdušia tým, že ich absorbujú prostredníctvom svojich listov. Preto sme vybrali 10 najlepších izbových rastlín, ktoré vám pomôžu lepšie spať.

Tip: Prečo sa niekedy cítime ospalí len do okamihu, kým sa dostaneme do postele?

1. Aloe vera

Táto dobre známa rastlinka, resp. gél z nej sa zvykne používať aj pri drobných poraneniach, popáleninách a ekzémoch. Okrem účinnej hydratácie pokožky pomáha aj pri skvalitnení spánku a to tým, že v noci produkuje kyslík, ktorý zlepšuje kvalitu vzduchu v spálni. Aloe je rastlinka s mnohostranným využitím - môžete ju použiť aj do kokteilov na extra hydratáciu, pomáha pri zmiernení pálenia záhy a takisto znižuje hladinu glukózy v krvi.

Tip na starostlivosť: Aloe patrí medzi sukulenty, čo znamená, že nepotrebuje veľa vody. Uprednostňuje stanovište na nepriamom slnečnom svetle.

2. Levanduľa

Levanduľa je známa svojou výraznou a upokojujúcou vôňou, preto nie je pochýb o tom, že je jednou z najlepších rastlín do spálne. Jej preukázateľné relaxačné účinky vás zbavia stresu, pomôžu vám rýchlejšie zaspať a prehlbujú spánok. Ak nemáte k dispozícii živú rastlinu alebo usušené kvety, rovnaké výhody vám prinesie aj voňavý levanduľový esenciálny olej.

Tip na starostlivosť: Ak chcete, aby bola vaša levanduľa zdravá, umiestnite ju na teplé miesto, najlepšie na slnečné okno a striedmo ju zalievajte. Levanduľu môžete tiež zbierať a sušiť – pripravuje sa z nej liečivý čaj, používa sa do skríň na prevoňanie bielizne alebo sa pridáva do vankúšikov na lepší spánok.

3. Sansevieria trojpása alebo Hadia rastlina

Táto trendová izbová rastlina už na prvý pohľad upúta svojím nápadným vzhľadom. Aj keď prezývka „Hadia rastlina“ neznie práve lichotivo, nedovoľte, aby vás odradila od pestovania tejto tropickej rastlinky, ktorá dokáže účinne čistiť vzduch. Navyše sa ľahko udržiava a dodá spálni elegantný vzhľad.

sansevieria v spálni

Tip na starostlivosť: Sansevieriu umiestnite na miesto s nepriamym slnečným svetlom a zabezpečte jej striedmu zálievku. Odporúčame ju umiestniť do terakotového kvetináča, ktorý absorbuje prebytočnú vodu.

4. Jazmín

Jazmín je krík, ktorý tvorí nádherné, voňavé biele kvety, šíriace okolo seba sladkú vôňu. Práve vôňa jeho kvetov preukázateľne podporuje relaxáciu, navodzuje spánok, znižuje stres a dokonca dokáže zmierniť úzkosť a depresiu.

Tip na starostlivosť: Ak chcete, aby bol jazmín zdravý a dobre sa mu darilo, udržiavajte ho na slnečnom mieste s dostatkom vlahy

5. Areková palma

Táto tropická kráska dodá každej miestnosti nádych exotiky. Navyše je jednou z najlepších rastlín na odstraňovanie oxidu uhličitého zo vzduchu, ako aj benzénu, formaldehydu a trichlóretylénu.

Tip na starostlivosť: Areková palma uprednostňuje filtrované slnečné svetlo a pôdu s dostatočným odvodnením. Pre optimálny rast ju zalievajte dažďovou vodou.

6. Zelenec chochlatý

Zelenec, nazývaný aj „Spider plant“ alebo „pavúčia rastlina“ sa ľahko pestuje a rozmnožuje, pričom niektoré rastliny sa dožívajú až 50 a viac rokov. Ide o pomerne nenáročnú, odolnú izbovú rastlinu, ktorá si nevyžaduje špecifické podmienky. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že podľa NASA dokáže odstrániť zo vzduchu až 95 % formaldehydu, xylénu a toluénu.

Tip na starostlivosť: Pestujte ju v terakotovom kvetináči, ktorý účinne absorbuje prebytočnú vlhkosť. Umiestnite ju na nepriame svetlo (na jasnom svetle sa listy spália).

7. Dracéna

Dracéna je obľúbená izbová rastlina pochádzajúca z Madagaskaru a ďalších ostrovov v Indickom oceáne. Názov rastliny je odvodený od starovekého gréckeho slova „drakaina“ alebo “dračica”. Pozornosť v miestnosti si získa nielen svojou dramatickou zeleňou s krásnymi farebnými vzormi, ale tiež faktom, že zlepšuje kvalitu ovzdušia.

Tip na starostlivosť: Väčšina dracén znesie aj čiastočný tieň, ale preferuje dostatok svetla. V letných mesiacoch ju pravidelne zalievajte a nedovoľte, aby pôda vyschla.

8. Potosovec zlatý 

Potosovec je ďalšia klasická izbová rastlina, ktorá vám môže pomôcť zaspať. Tejto popínavej rastline, niekedy nazývanej aj divný Janko alebo divý Jano, sa darí v závesných košoch a môže narásť až do neuveriteľných 40 metrov. Potosovec čistí vzduch vo svojom okolí, dokonca NASA ho vyhodnotila ako jednu z najlepších izbových rastlín na čistenie vzduchu a odstraňovanie toxínov (znižuje obsah formaldehydu, benzénu a toluénu vo vzduchu). Avšak pozor: všetky časti tejto rastliny sú jedovaté, preto  potosovec odporúčame udržovať mimo dosahu detí a domácich zvierat.

potosovec_zlaty

Tip na starostlivosť: Potosovec treba poliať až vtedy, keď zemina preschne. Pokiaľ bude už príliš suchý, zbadáte to na jeho listoch, ktoré sa začnú mierne skrúcať. Po zálievke sa však opäť narovnajú.

9. Monstera

Monstera je právom považovaná za jednu z najobľúbenejších a najvýraznejších izbových rastlín. Tvorí veľké, doslova monštrózne listy, ktoré sú schopné odstraňovať toxíny v spálni. Monstera môže vyrásť do obrovskej výšky a jej listy môžu dosiahnuť šírku až 2 metre.

Tip na starostlivosť: Monstera je nenáročná rastlina, ak jej zabezpečíte týždennú zálievku a priemernú vlhkosť, odvďačí sa vám bujným rastom.

10. Gardénia

Výrazne voňavý kvet sa pestuje predovšetkým vonku, ale nedávny výskum dokázal, že bielo kvitnúca rastlina je mimoriadne prospešná pre spánok. Obsahuje totiž krocetín, látku, ktorá môže pomôcť zlepšiť spánok.

Tip na starostlivosť: Pestovanie gardénie ako izbovej rastliny je veľmi náročné. Vyžaduje  totiž vysokú vlhkosť vzduchu, priame slnečné svetlo a pravidelné zalievanie. Umiestnite ich mimo prievanu.

Tip: Nechávate svojho psa spať s vami v posteli? Prezradíme vám, čo by ste mali vedieť

Google+