Ako sny ovplyvňujú kvalitu spánku + tipy pre krajšie sny

Dobrú noc a sladké sny – tak si obyčajne želáme pred spaním. Hoci neexistuje jednoduché vysvetlenie významu a účelu snov, v dnešnom článku si povieme viac o tom, čo môžete podniknúť, aby ste spali lepšie.

žena spí

Čo sú to vlastne sny

Niet pochýb o tom, že sny sú jedným z najfascinujúcejších a najzáhadnejších aspektov spánku. Predstavujú sériu obrazov, príbehov, emócií a pocitov objavujúcich sa počas jednotlivých fáz spánku. Najčastejšie ide o vizuálne predstavy, avšak sny môžu zahŕňať všetky zmysly. Zaujímavé pritom je, že niektorým ľuďom sa snívajú farebné sny, kým iným čiernobiele.

Koncom 19. storočia upozornil na potenciálny význam snov Sigmund Freud, čím položil základy pre vznik rozsiahleho výskumu zameraného na oblasť neurológie a psychológie snov. Avšak aj napriek týmto pokrokom vo vedeckých poznatkoch toho zostáva o spánku a snoch ešte veľa neobjaveného.

Tip: Ako sa zotaviť po prebdenej noci? Zvládnite dôsledky, aké so sebou prináša nedostatok spánku

Všetci snívame každú noc, či už si sny pamätáme alebo nie

Snívanie je normálna a zdravá súčasť spánku. Väčšina ľudí sníva v priemere približne 2 hodiny za noc. Snívanie sa môže vyskytnúť počas ktorejkoľvek fázy spánku, ale najživšie a najintenzívnejšie sny, (ktoré si navyše zapamätáte) sa snívajú počas REM fázy. Je to preto, že počas fázy REM spánku sa mozgová aktivita výrazne zvyšuje v porovnaní s fázami mimo REM. Práve to je dôvodom, prečo sú tieto sny obvykle fantastickejšie či bizarnejšie, aj keď môžu obsahovať prvky z bdelého života.

žena v posteli

Väčšina spánku REM pritom prebieha v druhej polovici normálneho spánku, čo znamená, že sny sa najčastejšie snívajú počas hodín pred prebudením. Na rozdiel od toho sny, ktoré sú snívané mimo REM fázy majú často súvislejší obsah, ktorý zahŕňa myšlienky alebo spomienky viazané na konkrétny čas a miesto.

O čom najčastejšie snívame

Existuje množstvo teórií o tom, aké sny sa nám snívajú a prečo. Jedným z predpokladov je, že sny sú často určitým spôsobom, akým si rekapitulujeme udalosti, ktoré sa odohrali počas dňa. Napríklad, sa niekomu počas dňa stane niečo stresujúce alebo mimoriadne smutné, existuje veľká šanca, že sa mu o tom bude v noci snívať. Nech je však pravda akákoľvek, podstatné pre nás by nemalo byť to, čo sa nám sníva, ale ako to ovplyvňuje kvalitu nášho spánku.

Aké typy snov poznáme

  • Nočné mory - sú negatívnym typom sna, ktorý sa spája s náhlym prebudením a je spojený so spánkovým cyklom REM. Častý výskyt nočných môr môže narúšať spánok a spôsobovať poruchy myslenia a zmeny nálad počas dňa. Aj nedostatok spánku môže spôsobiť nárast nočných môr.
  • Zlé sny - akýkoľvek hrozivý, desivý alebo obťažujúci sen. Na rozdiel od nočných môr sú normálne a zvyčajne neškodné.
  • Lucidné alebo živé sny - sa vyskytujú vtedy, keď človek sníva a zároveň si aktívne uvedomuje, že sa mu to len sníva. Takéto sny majú obzvlášť realistický alebo zrozumiteľný obsah.
  • Opakujúce sa sny - zahŕňajú rovnaké obrazy (miesta, ľudí, predmety), ktoré sa opakujú vo viacerých snoch v priebehu času.

Ako sny vplývajú na spánok

Klasické snívanie je normálne a žiaduce, nakoľko sny môžu okrem iného napomáhať schopnosti človeka spracovať pozitívne emócie iných. Vďaka tomu má jedinec vyššiu úroveň sociálnej kompetencie. Ak sa vám v noci nesníva, môže to znamenať, že nedosahujete spánok REM, a preto pociťujete vyššiu mieru ospalosti, depresie a zdravotných problémov.

žena prebudená

Občas sa tiež môžu vyskytnúť rozličné abnormality narúšajúce spánok alebo celkové duševné zdravie. Jednou z nich je aj spánkové ochorenie nazývané narkolepsia, pri ktorom človek prežíva živé sny krátko po tom, upadol do spánku. Za nežiaduce považujeme aj nočné mory. Okrem toho, že môžu sťažovať zaspávanie a spôsobovať problémy pri prechode medzi spánkovými cyklami, časté nočné mory môžu mať za následok aj to, že človek je následne počas dňa ospalý a mrzutý.

Naučte sa, ako snívať sladké sny

Sladké sny málokedy prídu na zavolanie. Existujú však jednoduché spôsoby, ako sa vyhnúť zlým snom a privolať si tie príjemné:

  • Dodržiavajte stabilný spánkový režim. Choďte spať a prebúdzajte sa v rovnakom čase každý deň, vrátane víkendov alebo iných dní, keď by ste si mohli pospať dlhšie.
  • Obmedzte alkohol a kofeín. Alkohol môže zvýšiť riziko nočných môr a kofeín je zase schopný narušiť spánkový režim a udržať mozog v bdelosti.
  • Pred spaním sa vyhnite strašidelnému, znepokojujúcemu alebo akčnému obsahu v knihách alebo filmoch.
  • Vytvorte si v spálni ideálne prostredie na spanie. Malo by byť tmavé, tiché, bez rušivých vnemov a s príjemnou teplotou.
  • Večer pred spaním sa snažte uvoľniť svoje telo a myseľ napríklad ľahkým strečingom, hlbokým dýchaním alebo inými relaxačnými technikami.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Google+