Čo spôsobuje nedostatok spánku u mužov a ako mu môžete predchádzať

Pre mnohých mužov je spánok doslova na konci zoznamu toho, čo treba za deň urobiť. Akoby ho považovali za premárnený čas, ktorý ich oberá o možnosť venovať sa práci. V skutočnosti je však spánok nevyhnutný na to, aby sa telo aktívne „dobilo“ a pripravilo sa na ďalší deň.

muž pred počítačom

Význam spánku netreba podceňovať

Nesprávne predstavy o spánku často bránia mužom využiť schopnosti, aké ponúka dobre oddýchnutá myseľ a telo. Dokonca by sa dalo povedať, že spánok je tou najcennejšou činnosťou dňa. Čím viac investujete do spánku, tým väčšiu návratnosť uvidíte vo všetkom, čo robíte.

Spánok v žiadnom prípade nie je nevyužitý čas strávený ničnerobením. Kvalitný spánok totiž umožňuje cítiť sa lepšie, lepšie myslieť a podávať aj lepšie výkony. Vďaka nemu ste schopní maximálne využiť čas a energiu počas dňa. Najlepší spôsob, ako zvládnuť všetko, čo ste si zaumienili, je zabezpečiť si spánok, ktorý vaše telo potrebuje.

Tip: 9 faktov o spánku, o ktorých ste ani netušili

Prečo spia muži menej, ako potrebujú

O tom, že muži častokrát spia menej, ako potrebujú, sme si už povedali. Teraz si však uvedieme najčastejšie dôvody, prečo je to tak:

  • Nedostatočná informovanosť - mnohí muži si jednoducho neuvedomujú, že potrebujú viac spánku. Ospalosť považujú za pozitívny znak toho, že tvrdo pracujú. Jednoducho si už na únavu zvykli a myslia si, že to tak má byť. Sú presvedčení, že jediné, čo im ostáva, je bojovať s tým.
  • Pracovná vyťaženosť - práca si môže vyžadovať toľko času, že na spánok už skrátka nezvýši. Aby ste to niekam dotiahli, zdá sa vám, že musíte v noci odpracovať hodiny navyše, pracovať cez víkendy alebo byť ráno v práci prvý. Dlhé dochádzanie cez hustú premávku vás môže pripraviť o ešte viac voľného času. Dokonca aj doma máte papierovačky, ktoré musíte dokončiť a mobilný telefón neustále vyzváňa...

spiaci muž

  • Nabitý harmonogram - mnohí muži majú rozvrh okrem práce naplnený aj ďalšími aktivitami. Chodia pravidelne cvičiť do posilňovne, športujú alebo robia okolo domu a záhrady, prípadne vozia deti do školy a na krúžky. Zoznam činností, ktoré môžu vyčerpať voľný čas je u mužov nekonečný.
  • Životné zmeny - život je plný zmien, ktoré môžu mať veľký vplyv na kvalitu spánku. Niektoré zmeny sú očakávané, iné vyvolajú prekvapenie. Negatívne zmeny však majú tendenciu narúšať spánok najviac. Samozrejme, spánok dokážu ovplyvniť aj pozitívne zmeny, pretože spolu s nadšením prinášajú aj nové povinnosti a stres, ktoré vám nedajú spať.
  • Zdravotné problémy - Mnohé zdravotné ťažkosti sú dôvodom, ktorý môže brániť dobrému spánku. Niektoré z nich, ako napríklad vytknutý členok, chrípka či menší chirurgický zákrok sú len dočasné. Iné problémy však dokážu ohrozovať spánok po celý zvyšok života. a s pribúdajúcim vekom sa objavujú čoraz častejšie. Sem patrí napríklad epilepsia, astma a iné ochorenia dýchacích ciest, choroby srdca či artritída. Kvalitu spánku však ohrozovať aj lieky používané na liečbu týchto a iných zdravotných problémov.

Čo spôsobuje nedostatok spánku u mužov

Nedostatok spánku u mužského pokolenia môže zapríčiňovať množstvo zdravotných ťažkostí a porúch. Patria medzi ne napríklad:

  • oslabenie imunitného systému
  • vyššie riziko rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení

muž s budíkom

  • zníženie hladiny testosterónu
  • vyššie riziko neplodnosti (v porovnaní s mužmi, ktorí spia 7 až 8 hodín)
  • vyššie riziko depresie, úzkosti a iných problémov s duševným zdravím

Tipy pre mužov, ako sa dobre vyspať

  • Vyhraďte si na spánok dostatok času - kľúčom k úspechu je stanoviť si priority a starostlivo si rozvrhnúť čas. Poctivo sa pozrite na svoj rozvrh a zistite, či toho nerobíte príliš veľa. Niektoré veci sú naliehavejšie ako iné, ale pamätajte, že nie všetko treba urobiť dnes a nie všetko musíte urobiť vy. Ak sa rozhodujete, ktoré činnosti sú dôležité, uistite sa, že spánok je jednou z nich. Umiestnite ho preto na začiatok zoznamu, nie na jeho koniec.
  • Pracovné povinnosti zanechajte v práci a nenoste si ich domov. Aj vaše telo, podobne ako každé iné, potrebuje čas na odpočinok, aby ste si oddýchli na tele aj na duchu. Stanovte si hranice a chráňte si svoj osobný voľný čas. Isteže, ak pracujete z domu, bude to veľmi ťažké. Rozhodne však musíte objaviť spôsob, ako sa dostať z domu, aby ste zrelaxovali. Pokúste sa zbaviť starostí tým, že sa o nich porozprávate s niektorým zo svojich kamarátov, alebo sa fyzicky unavte v telocvični.
  • Prehodnoťte lieky, ktoré pravidelne užívate. Niektoré lieky môžu vyvolávať nervozitu a udržiavať vás v noci hore. Iné spôsobia, že budete počas dňa veľmi ospalí. O takýchto liekoch sa radšej poraďte so svojím lekárom. Zmena dávky alebo času užívania lieku môže pre kvalitu spánku znamenať veľký rozdiel.

Tip: Prečo sa niekedy cítime ospalí len do okamihu, kým sa dostaneme do postele?

Google+