Ovplyvňuje spln mesiaca náš spánok?

Počas spánku môže človeka rušiť množstvo vecí, od štekajúceho psa či hlučných susedov, cez elektorniku, až po plačúce dieťa. Tieto všetky faktory dokážeme odstrániť alebo aspoň sčasti eliminovať. Vedeli ste však, že spánok môže ovplyvňovať nebeské teleso – mesiac?

spln mesiaca

Ak sa aj vám včera nedalo zaspať, pozrite sa do kalendára, možno mohol za to spln mesiaca, hoci ste o ňom ani nevedeli. Ako môže ovplyvniť človeka obyčajný mesiac? Presnejšie povedané, deje sa to iba vtedy, keď je mesiac v splne. Človeku nepomôžu ani zatiahnuté závesy, pretože na človeka nevplýva počas splnu mesiaca len jeho svetlo.

Vplyv mesiaca na spánok potvrdil aj výskum

Švajčiarski vedci skúmali v spánkových laboratóriách, ako vplýva spln mesiaca na človeka, pričom dospeli k veľmi zaujímavému výsledku. Výskum sa uskutočnil na dobrovoľníkoch, ktorí spali v prísne kontrolovaných laboratórnych podmienkach, kde prespali dve noci. Nepoznali dôvod výskumu a spali v miestnostiach bez okien. Nemohlo ich teda ovplyvniť ani mesačné svetlo a fáza, v ktorej sa Mesiac nachádza.

žena s maskou

Počas mesiaca v splne dobrovoľníci zaspali o 5 minút neskôr a spali o 20 minút kratšie než obvykle. Ich spánok nebol taký kvalitný a strávili o 30 % menej času v hlbokom spánku. Výsledky skúmania preukázali to, čo si mnohí už dávno mysleli a to že spln mesiaca človeka ovplyvňuje. Predlžuje sa čas zaspávania, odďaľuje sa nástup snového spánku, takzvanej REM fázy, a skracuje sa hlboký spánok. Keďže sa výskum uskutočnil v zatemnenom laboratóriu naznačuje, že fyziologická reakcia človeka na spln môže byť vrodená. Teda lunárny cyklus ovplyvňuje spánok človeka aj vtedy, keď nevidí, v akej fáze sa práve nachádza.

Dobrovoľníkom vedci sledovali aj mozgovú aktivitu, zaznamenávali pohyby končatín, očí aj hormonálne pochody. Účastníci výskumu mali tiež opísať aj to, ako sa vyspali a mnohí z nich spomínali horší spánok a cítili sa menej oddýchnutí.

Vedci zistili, že počas splnu je mozgová kôra citlivejšia a aktivita mozgu spojená s hlbokým spánkom sa počas splnu znižuje takmer o tretinu. Získané dáta z výskumu naznačili, že mesačné fázy ovplyvňujú naše biorytmy a vedci predpokladajú, že máme v mozgu tzv. cirkalunárne hodiny, ktoré fungujú v tom istom centre, ktoré riadi cirkadiánne rytmy – vnútorné hodiny tela.

Nízka hladina melatonínu

Zhoršená kvalita spánku počas splnu mesiaca môže súvisieť s nižšou hladinou spánkového hormónu – melatonínu. Na jeho produkciu má podľa všetkého vplyv práve spln. Počas neho je mesiac najväčší a tak klesá hladina tohto hormónu. Jeho nedostatok môže spôsobovať poruchy zaspávania a spánku, aj narušenie správnej funkcie našich orgánov.

zívajúca žena

Nie každý je na mesiac citlivý

Človek je tvor veľmi individuálny. Preto aj čo sa tých spánku sú veľké rozdiely medzi ľuďmi, napríklad v rýchlosti zaspávania alebo v počte snov počas noci. To, čo niekomu pri spánku prekáža, inému nevadí. A tak je to aj pri citlivosti na fázy Mesiaca. Niektorí ľudia Mesiac na oblohe vôbec nevnímajú, iní zase za splnu nedokážu zaspať. Lunárne citliví ľudia pozorujú na sebe aj zmeny nálad či sústredenia, preto sledujú lunárny kalendár a už dopredu vedia, kedy sa zle vyspia.

Existuje ešte mnoho nezodpovedaného, ako môže spln ovplyvňovať spánok ľudí, isté však je, že zamedzenie výhľadu na Mesiac nepomáha. Podľa mnohých ide zrejme o dedičstvo z dávnych dôb, kedy naši predkovia boli najaktívnejší v čase, keď mesiac najviac svietil. Za jasnej noci sa lepšie lovila zver alebo bolo treba dávať pozor na predátorov.

TIP: Máte problém so zaspávaním? Prečítajte si, ako sa vyhnúť nespavosti a mať kvalitnejší spánok.

 

Google+