Potrebujú ženy viac spánku ako muži?

Hovorí sa, že na rozdiel od mužov, ženy dokážu vykonávať viacero vecí naraz a ich mozog pracuje zložitejšie. To znamená, že potrebujú aj viac času na jeho regeneráciu. A čo mozgu poskytne najlepší oddych? Hádate správne, nie je to nič iné ako práve spánok.

spánok ženy

Ženy nedostatok spánku zvládajú horšie

Klinický psychológ a expert na spánok, Dr. Michael Breus, sledoval prirodzenú potrebu spánku u oboch pohlaví. K výskumu ho priviedlo pozorovanie, že ženy v prípade nedostatku spánku ťažšie znášajú následky mentálnej a fyzickej vyčerpanosti. To vedie najmä v dopoludňajších hodinách k zvýšenej nervozite, nepriateľstvu, hnevu a depresiám. Závery, ku ktorým vedec a jeho tím prišli, mnohých prekvapili.

Je známe, že ženy a muži majú rozdielnu mentálnu vitalitu. Ženy sú flexibilné a majú tendenciu robiť veľa vecí naraz. Zvýšené využívanie aktuálnej kapacity mozgu ich však výrazne vyčerpáva. Práve vyššia spotreba mentálnej energie je dôvod, prečo potrebujú viac spánku ako muži. Aj muži, ktorých práca je zložitá, obsahuje veľa rozhodovania a kreatívneho myslenia, potrebujú viac spánku ako priemerný muž. Pravdepodobne to však ešte stále nie je toľko ako u žien.

Organizmus sa počas spánku regeneruje

Výsledky výskumu podporil svojimi tvrdeniami aj riaditeľ Výskumného centra spánku na Univerzite v Loughborough, Jim Horne. Zdôraznil, že jednou z najhlavnejších funkcií spánku je umožniť mozgu zotavenie a regeneráciu. Vysvetľuje to tým, že počas hlbokého spánku naša šedá mozgová kôra, zodpovedná za myslenie, pamäť a jazyk podstupuje nevyhnutný proces regenerácie.

Čím viac používate mozog počas dňa, tým viac regenerácie si vyžaduje v noci. A keďže ženy zvyknú fungovať multitaskingovo, teda robievajú viacero vecí naraz, používajú svoj mozog viac ako muži. Všetko je to spôsobené tým, že prepojenia v ženskom mozgu sú komplikovanejšie a komplexnejšie ako v tom mužskom. V rámci štúdie bolo tiež zistené, že zlý a nedostatočný spánok má na ženy omnoho väčší vplyv a viacerými vedľajšími účinkami, než u mužov.

Ďalšia zaujímavá štúdia ukázala súvislosť medzi nedostatkom odpočinku a zrýchleným starnutím pokožky. V prípade, že si nedoprajete potrebný čas na oddych, pleť vám to vráti v podobe zvýšenej tvorby vrások a nepekných kruhov pod očami. A podobné defekty na kráse sú predsa to, čomu sa väčšina žien chce za každú cenu vyhnúť.

Koľko spánku potrebujú ženy?

Odporúčaná dĺžka spánku pre dospelého človeka sa pohybuje v rozpätí 6 - 8 hodín, pričom ženy potrebujú priemerne o 20 minút viac spánku ako muži. Kvôli faktu, že ženský mozog je zložitejší ako mužský, potrebujú ženy viac času na odpočinok, aby sa namáhaný mozog počas noci zotavil. Spomínaných 20 minút sú však len všeobecné odporúčania. Každá žena si musí ideálnu dĺžku odpočinku zistiť sama. Najlepším indikátorom na určenie ideálnej dĺžky spánku je to, že sa počas dňa nebudete cítiť ospalo.

Dostatok spánku je dôležitý aj pre udržanie zdravého imunitného systému. To je dôvod, prečo potrebujete viac spánku, keď sa cítite byť chorý. Organizmus sa počas odpočinku regeneruje, takže sa uistite, že máte dostatok spánku, najmä ak sa pohybujete v blízkosti chorých ľudí. Málo odpočinku pôsobí tiež negatívnejšie na zdravie žien, než na zdravie mužov. Jedná sa hlavne o vznik zdravotných problémov, ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, depresie, stres a úzkosti.

Inštitút Maxa Plancka v Mníchove, ktorý analyzoval spánok 160 dospelých ľudí, dospel k záveru, že pre ženy je užitočný hlboký spánok. Vďaka nemu sa totiž zlepšuje mozgová aktivita. U mužov je to zas opačne - viac im v tejto súvislosti prospieva krátky spánok, resp. zdriemnutie. V rámci hlbokého spánku u nich nebola zaznamenaná žiadna výraznejšia aktivita.

Prečo ženy málo spia

Napriek tomu, že ženy potrebujú viac spánku, neraz im chýba. To môže byť spôsobené viacerými faktormi. Mnohé ženy sa sťažujú na poruchy spánku hlavne počas tehotenstva, keď cítia pohyby dieťatka, ale napríklad aj pri nadváhe. Za bezsenné noci v staršom veku môže zase menopauza, keď ženy bojujú s návalmi horúčavy. Pomerne častou príčinou nespavosti bývajú aj osobné problémy, strach a obavy.

Výskumníci z Univerzity McGill v Kanade tiež zistili, že ženy často chodievajú spávať neskôr, no napriek tomu sa zobúdzajú v skorých ranných hodinách. To má za následok problémy so zaspávaním a s nečakaným prebúdzaním počas noci. Navyše, veľa žien po takomto prebudení už nezaspí.

Ako si zabezpečiť výdatný spánok

Odborníci na zdravý spánok odporúčajú ženám, ktoré trpia poruchami spánku pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu a vyhýbanie sa ťažkým jedlám, kofeínovým nápojom či alkoholu vo večerných hodinách. Významnú úlohu zohráva aj dodržiavanie zdravej spánkovej hygieny v podobe zabezpečenia optimálneho prostredia na spanie.

Google+