Rozprávate zo sna? Spoznajte príčinu a vyspite sa bez zbytočných rečí

Ak viete o tom, že rozprávate zo sna, pravdepodobne vás na to upozornil váš partner. Ľudia, u ktorých sa vyskytuje tento jav, si totiž neuvedomujú, že niečo také robia. Na prvý pohľad také zážitky môžu vyzerať celkom zábavne. V skutočnosti však môžu signalizovať určité problémy a navyše, môžu vyrušovať zo spánku aj vašu polovičku.

bdejúca žena

Rozprávanie zo sna nie je vôbec zriedkavosťou

Rozprávanie zo spánku je pomerne bežný jav - približne 66 % ľudí ho vo svojom živote zažilo na vlastnej koži aspoň raz. Takéto štatistiky sa však nedajú považovať za smerodajné, keďže ľudia, ktorí rozprávajú zo spánku, si toho nie sú vedomí a tak všetky upozornenia pochádzajú buď od ich partnera alebo rodiča, v prípade, že zo sna rozpráva dieťa.

Za rozprávaním počas spánku sa skrýva možno viac, ako si uvedomujete. Pozrime sa na túto problematiku bližšie a zároveň si preberme, čo môžete urobiť, ak sa vyskytne u vás alebo u vášho partnera.

Čo sa skrýva za rozprávaním v spánku

Somnilokvia alebo rozprávanie zo sna je situácia, keď človek počas spánku hovorí bez toho, aby si uvedomoval, že to robí. Je zaujímavé, že deti sú náchylnejšie na tento jav ako dospelí a u dospelých sa zase vyskytuje častejšie u mužov ako u žien. Hlavným príznakom rozprávania zo sna je, samozrejme, počuteľná reč počas spánku. Tento slovný prejav môže byť len bľabotanie alebo môže ísť o normálnu reč. Hovorenie počas spánku sa môže vyskytnúť počas fázy REM aj mimo nej.

žena s vankúšom

Prípady rozprávania počas spánku sa dajú rozdeliť dvoma spôsobmi: podľa závažnosti alebo podľa fázy spánku. Rozprávanie zo sna vo fáze 1 a 2 sa vyskytuje v skorších fázach spánku a rečový prejav je ľahšie zrozumiteľný. Môže ísť dokonca o zreteľné slová alebo vety. Rozprávanie v spánku v 3. alebo 4. fáze sa vyskytuje v prípade, že je osoba ponorená do hlbokého spánku a jej reč je ťažšie zrozumiteľná - dokonca ani nemusí ísť o skutočné slová.

Tip: Spánková hygiena - základné pravidlá pre zdravý spánok

Rozdelenie somnilokvie podľa závažnosti

Ak človek rozpráva zo sna menej ako 1x za mesiac, hovoríme o miernom prípade rozprávania zo sna. Stredne závažné prípady sa vyskytujú približne 1x za týždeň a závažné prípady sa vyskytujú každú noc. Táto forma sa považuje za závažnú aj z toho dôvodu, že môže výrazne narúšať spánok partnera alebo iných ľudí nachádzajúcich sa v danej miestnosti.

Najčastejšie príčiny, prečo ľudia hovoria zo sna

Medzi najčastejšie spúšťače rozprávania počas spánku patria:

  • stres
  • choroba alebo horúčkové stavy
  • konzumácia alkoholu
  • duševné choroby vrátane depresie a úzkosti
  • námesačnosť
  • užívanie niektorých liekov
  • škrípanie zubami
  • nočné mory
  • poruchy spánku vo fáze REM - živé sny doplnené vokalizáciou či násilnými pohybmi končatín
  • obštrukčné spánkové apnoe (OSA)

 Rozprávanie zo sna je nepríjemné, ale nie je nebezpečné

Samotné hovorenie zo spánku nie je nebezpečné, avšak môže byť prejavom iných problémov so spánkom alebo dokonca porúch spánku. Okrem toho sa stáva, že závažnejšie prípady somnilokvie narúšajú odpočinok partnera.

pár v posteli

Závažnejšie prípady rozprávania zo sna môžu mať za následok aj nedostatok spánku u postihnutej osoby, ktorý u chronických prípadov môže viesť k ospalosti a s tým súvisiacemu vyššiemu riziku nehôd a zranení.

Tipy, ako prestať rozprávať zo spánku

Na somnilokviu neexistujú lieky. Ak však chcete vyriešiť a prípadne odstrániť mnohé problémy so spánkom, ktoré sa okrem iného prejavujú aj rozprávaním zo sna, základom je dodržiavať správnu spánkovú hygienu.

  • Dodržiavajte pravidelný spánkový režim. Každý večer choďte spať v rovnakom čase a ráno sa v rovnakom čase aj prebúdzajte.
  • Vyhnite sa pitiu alkoholu a konzumácii ťažko stráviteľného jedla niekoľko hodín pred spaním. Podporíte tým zdravý nástup spánku a zabezpečíte oddych celého organizmu.
  • Pred spaním praktizujte relaxačné techniky, ktoré vám prinesú uvoľnenie (pokojná hudba, uvoľňujúce cviky). Nezabúdajte na ne najmä vtedy, ak ste v napätí alebo sa cítite vyčerpaní.

Tip: 12 – dňová výzva pre lepší a kvalitnejší spánok. Vyskúšajte ju aj vy

Google+