Viete, čo sa deje kým spíte? Fakt číslo 5 vás možno prekvapí!

Spánok nie je len príjemnou činnosťou, ktorú každodenne radi vykonávame, ale je aj dôležitým prvkom, aby organizmus mohol správne fungovať. Hoci v dnešnej hektickej dobe má mnoho ľudí problém načasovať si spánok v dostatočne dlhej dĺžke, telo sa oklamať nedá. Viete, čo sa vlastne deje kým spíte? Nasledovné fakty vás možno prekvapia.

Spánok počas noci

1. Svaly sú paralyzované

Akonáhle sa človek ocitne v REM fáze spánku, začínajú sa mu snívať sny. Mozog plne funguje, ale vzniká tzv. REM atonia. Ide o vedecký názov fenoménu paralýzy spánku, ktorá sa stará o to, aby pohyby v sne neboli prenášané na telo. Je to prirodzená ochrana – bráni telo pred zraneniami počas spánku. Pocit paralýzy môžu prežívať aj ľudia trpiaci narkolepsiou, pri prebúdzaní alebo zaspávaní, kedy si všetko uvedomujú, ale nemôžu sa pohnúť.

2. Uvoľňuje sa rastový hormón

Telo počas spánku regeneruje a obnovuje sa aj svalové tkanivo namáhané napríklad počas cvičenia. Takže svaly v skutočnosti rastú pri spánku a nie počas cvičenia. Rastový hormón je predovšetkým „nočný hormón“ a jeho produkcia závisí od spánku. U dospelých má na starosti regeneráciu kostí, tkanív i svalov a u detí podporuje rast. Preto doprajte svojim deťom dostatok spánku a nepodceňujte výber kvalitného zdravotného matraca.

3. Striedajú sa fázy spánku

Fáza REM spánku (rapid eye movement), nazývaná aj paradoxný spánok, označuje fázu plytkého spánku, pri ktorom dochádza k sneniu. Mozog pracuje na plné obrátky, dokonca intenzívnejšie ako počas bdenia. Dochádza k nepravidelnému dychu a farbistým snom s pohybmi očí pod viečkami. Počas neho si mozog robí poriadok a ukladá do dlhodobej pamäte veci z krátkodobej pamäte. Preto si dobre pamätáte napríklad učivo z predchádzajúceho dňa. Pozor však na alkohol! Po jeho vysokej konzumácii človek nie je REM fázy takmer vôbec schopný a preto máva často „okno“.

Fáza spánku non REM (slow woves sleep), nazývaná aj ortodoxný spánok, ide o pokojovú fázu spánku, počas ktorej sa sny nesnívajú. Väčšinu času zaberá pokojová fáza spánku, v ktorej sa môžete bez ťažkostí prebudiť. Základné funkcie ako dychová a srdcová frekvencia nie sú veľmi utlmené. Každých zhruba 90 minút sa táto fáza mení na fázu REM.

Fázy spánku sú veľmi organizované. Non REM spánok má štyri fázy, ktoré majú svoje stále poradie. Prebieha v ňom 50 – 60 % spánku. Je to čas, kedy môžete byť námesační, rozprávať, či prežívať nočné mory. Non REM spánok je regeneračný a čím viac máte záťaže cez deň, tým dlhšie počas noci trvá. Rem a non REM sa vystriedajú počas spánku 4 – 6 krát.

4. Spánková paralýza

Nejde o príjemnú skúsenosť a jej príčinou môže byť stres, únava, či choroba. Prejavuje sa najčastejšie vo fáze medzi bdením a spánkom. Ide o moment, kedy sa môžete v noci prebudiť, uvedomujete si realitu, no nemôžete pohnúť žiadnou časťou tela. Ako sa to stane? Počas spánku ste vlastne v bezvedomí a k paralýze dôjde vtedy, keď sa mozog prebudí zo sna skôr, než odznie paralýza, ktorá sprevádza hlboký spánok. Nedokážete hýbať končatinami, ale môžete dýchať, či hýbať očami. Pocit paralýzy prejde väčšinou do niekoľkých sekúnd.

Zdravý spánok

5. Spontánne sexuálne vzrušenie

Častejšie sa vyskytuje u mužov než u žien. Dochádza k nemu pri vrchole aktivity fázy REM. Mozog potrebuje viac kyslíka a to urýchľuje prietok krvi. Následne to ovplyvňuje každý orgán v tele, vrátane tých najintímnejších. To má za následok aktiváciu pohlavných orgánov. Počas spánku a vám môže prihodiť aj sexomnia. Ide o spánkový sex, dochádza k nemu vtedy, keď človek vykonáva určitú sexuálnu aktivitu, ktorú si neuvedomuje a mnohokrát si ju ani na druhý deň nepamätá.

6. Mozog tvorí príbehy

Odkiaľ pochádzajú sny, ktoré sa nám snívajú? Mozog konštruuje sny zo spomienok z každodenného života spolu s materiálom z hlbokého podvedomia. Vyberie nedávne skúsenosti a skombinuje ich s informáciami, ktoré sú uložené po celé roky. Rôzne pocity, traumy a emócie. Nie je možné určiť, prečo si myseľ vyberie konkrétnu spomienku alebo scénu, či konkrétneho človeka a jeho hlas. Kombináciou tohto všetkého tak vzniknú častokrát absurdné sny, nad ktorými len krútime hlavou.

Spánok je stále veľmi neprebádaná oblasť a prináša mnoho zaujímavostí, ktoré nevedia vysvetliť ani odborníci. Jedno je však isté, aby ste dopriali organizmu poriadnu dávku regenerácie, potrebujete ho dostatok. Doprajte preto telu vždy toľko kvalitného spánku, koľko si vyžaduje.

Google+