Alzheimer a spánok - ich vzájomná súvislosť a rady pre lepší odpočinok

Alzheimerova môže mať vplyv na všetko, od nálady cez pamäť až po bežné správanie. Preto niet divu, že pacienti, ktorí trpia týmto ochorením, majú často problémy so spánkom. To často predstavuje problém nielen pre nich, ale aj pre ich opatrovateľov či rodinných príslušníkov. Aby sme lepšie pochopili, o čo vlastne ide, pozrime sa na túto problematiku bližšie.

dvaja seniori

Počas súmraku sa stav ľudí s Alzheimerom zhoršuje

Jedným z hlavných dôvodov, prečo majú pacienti s Alzheimerovou chorobou problémy so spánkom, je fenomén prejavujúci sa v čase súmraku, keď sú títo ľudia čoraz viac rozrušení, zmätení alebo úzkostliví. Táto dezorientácia môže pretrvávať niekoľko hodín alebo dokonca celú noc.

Na príčine môžu byť:

  • Po dlhom dni strávenom v cudzom alebo neznámom prostredí sú pacienti s Alzheimerovou chorobou fyzicky a psychicky vyčerpaní.
  • Ochorenie spôsobuje, že vnútorné hodiny pacienta nie sú synchronizované, čo znamená, že na konci dňa sa začnú zrýchľovať, namiesto toho, aby sa spomalili.
  • U pacientov s Alzheimerovou chorobou sa môže vyskytnúť aj dezorientácia, pretože majú problém oddeliť sny od reality.

Príznaky porúch spánku u ľudí s Alzheimerovou chorobou

Okrem nespavosti sa u pacientov s Alzheimerovou chorobou môžu vyskytnúť ďalšie symptómy spánkových porúch:

  • Syndróm nepokojných nôh

Osoby so syndrómom nepokojných nôh pociťujú mravčenie alebo šteklenie v nohách, čo vnímajú ako silný diskomfort a prekážku pri zaspávaní. Nedostatok kvalitného spánku zase môže mať za následok chronickú nespavosť, depresiu a úzkosť.

  • Spánkové apnoe

Tento potenciálne život ohrozujúci stav spôsobuje, že pacient počas noci dočasne prestane dýchať. To môže viesť k ospalosti a únave počas dňa, pretože mozog nikdy nie je schopný prejsť do stavu hlbokého spánku, ktorý nevyhnutne potrebuje na regeneráciu.

seniorka sa smeje

Mnohé štúdie tiež naznačujú, že osoby s Alzheimerovou chorobou majú zvýšené riziko tejto poruchy spánku. Hoci konkrétna súvislosť zostáva nejasná, predpokladá sa, že markerom Alzheimerovej choroby a spánkového apnoe súčasne môže byť hromadenie tau proteínov.

  • Nespavosť

Zistilo sa, že osoby s Alzheimerovou chorobou majú tiež tendenciu "častejšie sa v noci budiť a dlhšie bdieť". Štúdie sledujúce mozgové vlny skutočne dokázali, že u nich dochádza k zníženiu počtu snových aj bezsenných štádií spánku.

Táto nespavosť sa potom môže pretaviť do ospalosti a únavy počas dňa, ktorú pacienti riešia spánkom počas dňa. To však zase môže byť príčinou sťaženého zaspávania počas noci, teda ide o typický začarovaný kruh.

Tip: Ako zlepšiť kvalitu spánku v starobe?

Ako súvisí Alzheimerova choroba a nedostatok spánku

To, že u ľudí s Alzheimerovou chorobou dochádza k viacerým možným poruchám spánku, sme si už povedali. Vedeli ste však, že to môže byť aj naopak? Chronický alebo trvalý nedostatok spánku totiž môže viesť k zvýšenému riziku Alzheimerovej choroby.

seniori sa smejú

Predpokladá sa, že vynechanie čo i len jednej noci spánku môže viesť k zvýšeniu hladiny beta-amyloidu. Tento proteín sa bežne spája s poruchou funkcie mozgu a má vplyv aj na vznik Alzheimerovej choroby. U ľudí s Alzheimerovou chorobou sa totiž vyskytujú zhluky beta-amyloidu, ktoré sa hromadia medzi neurónmi a bránia im v správnej komunikácii. Hoci konkrétne príčiny hromadenia beta-amyloidu sú stále trochu nejasné, pribúdajú dôkazy, že hlavnú úlohu pritom zohráva nedostatok spánku.

Tipy na lepší spánok pre ľudí s Alzheimerom

Hoci sú poruchy spánku u pacientov s Alzheimerovou chorobou veľmi časté, dobrou správou je, že existujú praktické tipy, ktoré dokážu zlepšiť kvalitu ich spánku.

  • Zabezpečte dostatok prirodzeného svetla počas dňa -  vystavte pacienta prirodzenému svetlu počas celého dňa. To mu pomôže udržať cirkadiánne rytmy pod kontrolou. Aj keď sa vonku začne stmievať, snažte sa, aby bola domácnosť dobre osvetlená, čo môže minimalizovať zmätok alebo neistotu pacientov.
  • Udržujte poriadok a pokoj v miestnosti, kde sa pacient nachádza – čisté a usporiadané prostredie má na nepokoj pacientov pozitívny vplyv.
  • Zabezpečte pacientovi fyzický pohyb počas celého dňa - fyzická aktivita, napríklad prechádzky v pravidelnom čase počas dňa môžu pomôcť pripraviť telo a myseľ na spánok.
  • Snažte sa dodržiavať spánkový režim - dôslednosť môže výrazne zabrániť nespavosti. Ak je to možné, vyhýbajte sa zdriemnutiu počas dňa.

Tip: Dobrý a zdravý spánok: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+