Autizmus ovplyvňuje aj spánok. Prečítajte si, čo by mali vedieť rodičia autistických detí

Viac ako polovica autistov trpí chronickými problémami so spánkom. Dobrou správou však je, že ak začnete už dnes, možno pomôžete svojmu dieťaťu osvojiť si správne spánkové návyky na celý život.

dievčatko spí

Najčastejšie problémy so spánkom pri autizme

Ľudia s autizmom majú tendenciu trpieť nespavosťou. Zaspávanie im trvá v priemere o 11 minút dlhšie ako ostatným ľuďom a mnohí sa počas noci často budia. Dokonca u niektorých ľudí s týmto ochorením sa objavuje aj spánkové apnoe, ktoré spôsobuje, že počas noci niekoľkokrát prestanú dýchať.

Tieto poruchy spánku sa ešte častejšie objavujú u detí s poruchami autistického spektra. Vedci odhadujú, že približne 40 až 80 % detí s autizmom má problémy so spánkom. Medzi najväčšie z nich patria:

  • ťažkosti so zaspávaním – u týchto detí spánok nastupuje cca o 11 minút neskoršie, čo môže byť spôsobené tým, že po denných aktivitách sa horšie ukladajú na spánok
  • nekonzistentný režim spánku
  • spánkové apnoe - spánkové apnoe opakovane obmedzuje prísun kyslíka do mozgu, čím môže oneskoriť vývoj mozgu a zhoršiť príznaky správania, ako je podráždenosť a vzrušivosť
  • nepokoj alebo zlá kvalita spánku
  • predĺženie REM fázy spánku - REM fáza je kľúčová pre učenie a uchovávanie spomienok. Deti s autizmom strávia len 15 % času spánku vo fáze REM v porovnaní s 23 % u neurotypických detí.
  • skoré prebúdzanie
  • časté nočné budenie – príčinou môže byť mimoriadna citlivosť na hluk, svetlo alebo iné prirodzené vnemy

Tip: Nemôžete dieťa uspať? Pomôžeme vám ako na to

Problémy so spánkom dieťaťa vplývajú na celú rodinu

Nedostatok kvalitného spánku môže ovplyvniť nielen dieťa, ale aj všetkých členov rodiny, pričom nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu rodinného života. Rôzne problémy so spánkom môžu ovplyvniť aj správanie týchto detí počas dňa. Takisto môžu zhoršovať príznaky autizmu, ako sú zhoršené sociálne interakcie, obmedzená komunikácia a obmedzený repertoár správania, záujmov a činností.

dieťa sa hrá

Hoci na problémy so spánkom u autistov zatiaľ neexistuje konkrétny liek, včasné odhalenie a liečba majú pozitívne výsledky. Ako dieťa rastie, problémy so spánkom sa môžu zmierniť, ale nikdy úplne nevymiznú. Preto je dôležité, aby ste sa ako rodičia vzdelávali o autizme, jeho včasných príznakoch a o tom, čo môžete pre svoje dieťa v tejto súvislosti urobiť.

Príčiny problémov so spánkom u autistov

Hoci autizmus a problémy so spánkom spolu súvisia, skutočná príčina týchto ťažkostí stále nie je známa. Napriek tomu existuje niekoľko teórií týkajúcich sa možných príčin problémov so spánkom u ľudí s autizmom.

  • Genetika: Genetická mutácia u ľudí s autizmom vyvoláva problémy so zaspávaním, prebúdzanie počas noci a bráni dosiahnutiu kvalitného spánku, počas ktorého sa regeneruje organizmus. Poruchy spánku u autistických detí môžu súvisieť s mutáciou génu SHANK3, ktorý reguluje 24-hodinové biologické hodiny.
  • Zvýšená zmyslová citlivosť: Väčšina autistických detí je precitlivená na zmyslové podnety. Dokonca aj ľahký dotyk alebo šepot môžu spôsobiť, že sa dieťa náhle prebudí.

čítanie knihy

  • Nedostatok vnímavosti: Činnosť mozgu je u ľudí s autizmom odlišná, preto si nedokážu uvedomiť, že je čas ísť spať, a tak ich telo a myseľ nie sú pripravené na spánok.  
  • Nedostatok melatonínu: Pri autizme je hladina melatonínu vyššia počas dňa a nižšia v noci.
  • Psychologické poruchy: S autizmom sa často spájajú úzkosť a depresia. Podobne približne 40 % autistických detí vykazuje aj ADHD, ktoré spôsobuje hyperaktivitu v čase, keď treba ísť spať.
  • Vedľajšie účinky liekov: aj mnohé lieky na autizmus môžu mať vedľajšie účinky, ktoré môžu narušiť spánkový cyklus. Napríklad SSRI (inhibítory spätného vychytávania serotonínu) môžu spôsobiť podráždenosť a niektoré antipsychotiká môžu vyvolať ospalosť počas dňa, čo spôsobuje oneskorenie nástupu spánku v noci.

Tip: Tipy, ako bojovať s poruchami spánku pri depresii

Tipy na zlepšenie spánku u autistického dieťaťa

Bez ohľadu na to, či dieťaťu s autizmom podávate lieky alebo nie, pre dlhodobý úspech je nevyhnutné, aby ste mu vštepili správne spánkové návyky:

  • Udržujte spálňu chladnú, tmavú a tichú - hrubé zatemňovacie závesy môžu brániť prístupu svetla a tlmiť zvuky zvonku. Proti zvukom zvnútra môžete vyskúšať štuple do uší, prístroje na tvorbu bieleho šumu alebo upokojujúcu hudbu.
  • Pomôžte dieťaťu cítiť sa pokojne a bezpečne – umiestnite do detskej izby nočnú lampku alebo zapáľte sviečku s vanilkovou vôňou na upokojenie. Niektoré deti sa cítia bezpečne, ak majú nablízku matkino pyžamo s jej jedinečnou vôňou.
  • Vytvorte si spánkový rituál – každodenné opakovanie činností, ako je teplý kúpeľ, obliekanie pyžama, umývanie zubov, zobratie obľúbenej hračky do postele, čítanie rozprávky a zhasnutie svetla pomáhajú navodiť nástup spánku.
  • Dodržiavajte pravidelný čas spánku a budenia – dbajte na to, aby autistické dieťa chodilo spať a vstávalo každý večer v rovnakom čase, aj počas víkendov. Pomôže to normalizovať cirkadiánny rytmus dieťaťa a cyklus spánku a bdenia.​
  • Vyhnite sa stimulujúcim látkam pred spaním – najmenej 4 hodiny pred spaním sa vyhýbajte nápojom s kofeínom alebo sladkým jedlám.
  • Cvičte s dieťaťom počas dňa – Pre autistické deti je typický nepokoj a hyperaktivita. Počas dňa ich zapojte do vysokointenzívnych aktivít a cvičení, aby zo seba vydali čo najviac energie.
Google+