4 tipy ako si vybrať správny penový matrac

Penové matrace sú rýchlo sa rozvíjajúcou alternatívou k pružinovým matracom, pretože sa prispôsobujú krivkám tela, čím mu poskytujú vynikajúci komfort a oporu. Vedieť, čo hľadáte, je pri výbere ideálneho matraca, ktorý najviac vyhovuje vašim potrebám doslova kľúčové. Prv, než si však niektorý z nich odnesiete domov, mali by ste poznať niekoľko dôležitých vecí. Ktoré sú to, to vám už prezradíme v našom článku.

penový matrac

Typy a vlastnosti jednotlivých pien

  • PUR pena

V súčasnej dobe  sa najčastejšie stretnete s matracmi z tzv. PUR (polyuretánových) pien. Sú to azda najpoužívanejšie materiály, používajú sa napríklad aj v stavebníctve a medzi ich najväčšie výhody patrí pevnosť, vysoká elasticita, výborná priedušnosť a ľahké tvarovanie.

  • HR alebo aj studená pena 

Matrace z HR alebo aj studenej peny majú veľmi dobrú pružnosť, ktorá pomáha so správnou regeneráciou chrbtice. HR penu tvoria bunky so silnou stenou, pena dokáže vyrovnať teplotné rozdiely a navyše je veľmi vzdušná, čo je dôležité pre zdravý spánok. Určite oceníte aj dlhú životnosť tohto materiálu a stále ortopedické vlastnosti. Aby ste vedeli oceniť všetky tieto vlastnosti, určite sa vyhnite pevným roštom.

  • Lazy - foam alebo lenivá pena

Lazy - foam, nazývaná aj lenivá pena, sa dokáže dokonale prispôsobiť nielen krivkám  tela, (čo ocenia najmä tehotné ženy a ľudia s vyššou hmotnosťou), ale tiež jeho telesnej teplote. Podporuje tým správnu cirkuláciu krvi a zmierňuje napätie. Takže v prípade ťažkostí s krížami, stavcami či bedrami sú ideálne práve matrace z lenivej peny. Odporúčame ich aj ako matrace pre starších ľudí a ľudí s poruchami spánku. Aby lazy - foam matrace zabezpečili rovnomernú oporu celému telu, obyčajne sa kombinujú s inou, tvrdšou penou.

1. Aká je hustota peny, z ktorej je daný matrac vyrobený?

Predstava o tom, že hustota určuje pocit tvrdosti alebo mäkkosti u peny, nie je úplne správna. Hustota peny u penového matraca totiž v skutočnosti súvisí s trvanlivosťou, akou sa peny vyznačujú. Hustota pien určuje napríklad kvalitu matraca z PUR peny. Stupeň hustoty, čiže kvalitu tejto peny zistíte zo štvormiestneho čísla, ktoré označuje penu. Sú to vlastne prvé dve čísla, ktoré udávajú hustotu v kg/m3. Napríklad označenie HR4037 udáva, že táto pena má hustotu 40 kg/m3 . Všeobecne potom platí, že najlepšie je vyberať si spomedzi matracov s čo najvyššou hustotou pien. Ideálny typ teda predstavuje  pena s hustotou 55 kg/m3 a s menším odporom proti stlačeniu. Takáto pena je veľmi pohodlná a zostáva tvarovo stála po dlhé roky.

penový matrac

Hustota rôznych typov pien

Okrem toho je tu ešte pamäťová pena, resp. lenivá pena, ktorá začína s hustotou od hodnoty 50 kg/m3, ale môže mať dokonca až cca 70 kg/m3. Zaujímavé je, že pri 50 kg/m3 môže byť ešte mäkšia ako PUR alebo HR pena. Ide totiž o to, že táto pena reaguje nielen na tlak, ale aj na teplotu a keď si na ňu človek ľahne, absorbuje teplo a postupne mäkne a prispôsobuje sa krivkám tela, čo človek posudzuje ako zmäkčenie. To znamená, že aj pena s najvyššou hustotou môže byť najmäkšia. Záleží totiž na tom, o akom type peny je reč.

Tuhosť zároveň určuje aj druhý parameter, ktorým je stupeň odporu peny. Aby sme to zjednodušili - pena s hustotou 40 kg/m3 sa dá vyrobiť so zvýšeným odporom, aby bola tvrdšia. Ak, naopak, túžime po mäkšej pene, môžeme si vybrať penu s rovnakou hustotou, ale s nižším odporom.

2. Trpíte bolesťami chrbtice, kĺbov alebo inými ťažkosťami?

Z ortopedického a zdravotného hľadiska si pri výbere treba dávať pozor aj na to, či človek netrpí bolesťami chrbtice alebo kĺbov a v akej polohe zvykne spávať. Ak má totiž niekto nález na chrbtici, ma by používať iný druh ortopedického matraca, ako keď má nález na kĺboch.

Z ortopedického hľadiska a pre ľudí po implantácii kĺbov je vhodné, aby bol matrac mäkší. Je to z toho dôvodu, že pokiaľ pacient leží na boku alebo na kraji, zabráni sa tak  neprimeranému tlaku. Pre tých, ktorí sú po operáciách z iného dôvodu alebo sú zvyknutí ležať na chrbte, sú zase vhodnejšie tvrdšie matrace.

3. Ste nízki alebo vyberáte matrac pre dieťa?

matrac pre dieťa

Ak hľadáte matrac pre deti, vhodná je tvrdá alebo stredne tvrdá podložka, aby mali počas spánku potrebnú oporu pre chrbticu a organizmus vo vývoji. Ani toto však netreba brať ako nemenné pravidlo. Ak je totiž dieťa obézne a zvykne spávať na boku, je potrebné preň vybrať mäkší matrac, aby počas spánku nedochádzalo k útlaku. Okrem toho sa poloha na boku odporúča aj pri problémoch s krčnou chrbticou. Určite v tomto prípade nie je vhodné spávať na bruchu.

Rovnako sa nenechajte popliesť zónovými matracmi. Niektoré penové matrace môžu mať tri, päť či sedem rôznych zón, ktoré charakterizuje rôzna pevnosť vzhľadom na zaťaženie matraca celým telom. Hoci sa zónovanie vo všeobecnosti považuje za výhodu, neodporúča sa kupovať matrac s takouto úpravou malým deťom, respektíve nízkym ľuďom. V ich prípade by sa mohlo stať, že by zóny mohli podopierať nesprávne časti tela.

4. Aký má matrac poťah?

Pri výbere si nezabudnite všimnúť, aký má matrac poťah. Vonkoncom nie je jedno, aký bude, pretože nesprávny poťah môže znížiť kvalitu matraca a skrátiť jeho životnosť. Najvhodnejšie poťahy na penové matrace sú také, ktoré ich chránia, ale zároveň im dovoľujú dýchať. Ďalej by mali byť antibakteriálne, ako aj snímateľné, aby bolo možné ich zvliecť a oprať. Tým sa významne predĺži hygienická životnosť matraca.

Google+