5 cvikov, za ktoré sa vám chrbtica poďakuje a môžete ich cvičiť aj v práci

Máte sedavé zamestnanie či nedostatok pohybu? Vyskytujú sa u vás problémy so spánkom? Trpíte nespavosťou? Pociťujete bolesť v oblasti chrbtice? Všetky tieto veci spolu navzájom súvisia.

Naviažeme na predchádzajúci článok, 15 tipov, ako sa vyhnúť nespavosti a mať kvalitnejší spánok, v ktorom sme spomínali, že cvičenie pomáha pri problémoch s nespavosťou a pomáha kvalitnejšiemu spánku. Okrem toho cvičenie je vynikajúca prevencia proti bolesti chrbta.

Problémami a bolesťami chrbta trpí značná časť populácie. Deje sa to vplyvom práce, dlhým cestovaním a trávením voľného času v sede. Najpodstatnejšie však je začať sa tým zaoberať, aby sa chrbtica nestala ešte zraniteľnejšou.

Preto sa inšpirujte týmito 5 cvikmi, ktoré si môžete zacvičiť aj v práci a doprajte vašej chrbtici zaslúžené uvoľnenie.

5 rýchlych cvikov, vďaka ktorým uvoľníte napätie vo vašej chrbtici

Možno máte ráno plné ruky práce s prípravami do roboty, s chystaním raňajok či desiatej, alebo potrebujete zaviesť deti do školy... a pritom zabúdate na to, že sa už niekoľko týždňov či možno aj rokov chystáte každé ráno poctivo cvičiť.

Spravte prvý krok k vášmu zdraviu. Zacvičte si v práci, ak to nestíhate ráno doma. Dajte si „povinnú“ prestávku medzi dlhým sedením, ktoré je náročné na chrbticu.

Nezabúdajte, že cvičenie nám prináša veľa pozitívnych vplyvov na náš každodenný život a taktiež má priaznivý dopad aj na kvalitu spánku.

1. Usaďte sa na stoličke rovno, ramená majte pozdĺž tela, tak, aby to bolo pre vás pohodlné. Nakloňte hlavu do strany, aby ucho smerovalo k ramenu, pričom sa upriamene pozerajte pred seba. Na krku začnete pociťovať ľahký ťah.

Nadýchnite sa, zadržte dych 10 sekúnd a počas výdychu nechajte hlavu ešte viac klesnúť k ramenu. Budete cítiť, ako sa vám krčné svaly uvoľňujú. Ešte raz sa nadýchnite a vydýchnite. Celé cvičenie potom zopakujte aspoň trikrát na obe strany.

Cvik môžete vyskúšať aj s malou obmenou, kde hlava nie je priamo naklonená k ramenu, ale smeruje šikmo vpred.

2. Účinný cvik na krčnú chrbticu je, ak prsty prepletiete a položíte ich na zátylok, pričom tlačíte hlavou proti dlaniam. Vydržte takto aspoň 5 sekúnd a potom sa uvoľnite. Cvik opakujte 5 až 7-krát.

3. Posaďte sa na stoličku tak, aby ste mali chrbát a stehná v pravom uhle. Vystrite sa a zhlboka sa nadýchnite. S nádychom pritláčajte lopatky smerom k sebe, akoby ste tam chceli udržať ceruzku, takto so zatajeným dychom vydržte aspoň päť sekúnd. Potom sa s výdychom uvoľnite. Cvik opakujte 5 až 7-krát.

4. Postavte sa nohami na šírku ramien, päty nasmerujte dovnútra, špičky smerom von a dlaňami sa zaprite do krížov. S nádychom sa mierne zakloňte a poriadne polohu predýchajte. V tejto polohe zotrvajte, kým vám je to príjemné. Následne sa vráťte do pôvodného postoja. Cvikom uľavíte svojej bedrovej chrbtici.

5. Sadnite si na stoličku a preložte pravú nohu cez ľavú. Potom oprite ľavý lakeť z vonkajšej strany vášho pravého kolena a vrchnou stranou tela sa natočte doprava. Vydržte 10 sekúnd. Následne zopakujte to isté aj na druhú stranu. Cvik opakujte trikrát až päťkrát na každú stranu.

Cviky sú zamerané na precvičenie krčnej časti chrbtice, bedrovej aj hrudnej. Počas dňa ich  môžete aj zopakovať. Veríme, že vás tieto jednoduché cviky inšpirovali a zavediete ich do vášho života.

Vďaka nim doprajete svojej chrbtici zaslúžené uvoľnenie počas dňa. A počas noci jej dožičte oddych na tom správnom matraci, ktorý bude spĺňať vaše potreby a zabezpečí chrbtici odpočinok v správnej polohe. S radosťou vám zodpovieme na vaše otázky a usmerníme vás vo výbere perfektného matraca. Kontaktujte nás.

Google+