5 tipov ako sa zohriať v posteli počas zimy

Pre mnohých zimomravých ľudí je zimné obdobie zaťažkávajúcou skúškou. Vonkajšie teploty sú hlboko pod nulou a dom či byt nie a nie poriadne vykúriť. No a posteľ? Je celá studená a keď do nej vojdeme, chvíľu trvá, kým sa vyhreje.

káva v posteli

Naši predkovia nemali s vyhrievaním postele počas tuhej a dlhej zimy vôbec problém. V každom dome trónila veľká pec, ktorá slúžila nielen na varenie a vykurovanie domu, ale mala aj plochu na spanie, kde spávali najmä deti. Takéto pece sa v posledných rokoch dostávajú opäť do popredia hlavne v rôznych chatách, chalupách či víkendových domčekoch. Ale čo robiť v prípade, ak sme zimomraví, chceme mať teplú posteľ a nemáme práve murovanú kachľovú pec?

Je ľahšie posteľ zohriať, ako ochladiť

Zaujímavou skutočnosťou o posteliach je, že ich ľahšie môžeme zohriať, ako ochladiť. Naše telo prirodzene vytvára veľa tepla. Takto vyrobené teplo je kľúčovou súčasťou riešenia problému pocitu chladu počas zimy. Ale určite nemá nikto chuť stráviť prvých 15 minút v studenej posteli a čakať, až sa tak stane. Pozrime sa teda na rýchlejšie spôsoby, ako si v zime zohriať posteľ.

1. Skvelý pomocník – termofor

termofór v posteli

Pokiaľ máte doma termofor, alebo nechcete investovať veľa peňazí, skvelú službu urobí obyčajný termofor. Naplňte ho horúcou vodou (nie vriacou) a poriadne uzatvorte, aby z neho voda nevytekala. Niekoľko minút pred spaním ho vložte do postele. Termofor udrží rovnaké teplo aj niekoľko desiatok minút, čo je skvelý čas na vyhriatie postele.

2. Použite fľašu s horúcou vodou

Spoľahlivým, najjednoduchším a najlacnejším riešením je použitie fľaše s horúcou vodou. Trochu primitívny trik, ale s istotou môžeme povedať, že ide o osvedčenú metódu, ktorá vždy zafunguje. Do fľaše nalejte horúcu vodu, dobre ju uzavrite (nechcete spať predsa v mokrej posteli) a vložte do postele na niekoľko minút pred spaním. Uvidíte, ako to zaberie. Pokiaľ máte problém so studenými nohami, ktoré nie a nie zohriať, vložte fľašu pod perinu v úrovni vašich nôh.

3. Zadovážte si poťah leto/zima

žena pod perinou

Matrace z pamäťovej peny pôsobia na pokožku príjemne a niektorí ľudia, ktorí ich vyskúšali, tvrdia, že je na nich teplejšie ako na matracoch z iných materiálov, čo môže byť počas chladnej zimy veľké plus.

Nemusíte hneď kupovať nový matrac. Skúste si zadovážiť snímateľný poťah leto/zima. Ako už názov napovedá, ide o poťah na matrac, ktorý využijete nielen počas horúcich dní, ale aj v zime. Počas chladných dní ho jednoducho obrátite zo zimnej strany. Zimná strana je najčastejšie prešitá ovčou vlnou. Ovčia vlna zadrží teplo vytvárané vaším telom a v čase chladných dní vám nebude zima.

4. Zvoľte správnu posteľnú bielizeň

V chladnejších mesiacoch býva posteľ najčastejšie chladná kvôli nevhodnému materiálu posteľnej bielizne. Počas zimy stavte na flanel, ktorý je hrubší a teplejší než iné materiály a je vyrobený zo 100 % bavlny, ktorá úpravami získala vlasový efekt. Flanel izoluje teplo a je do chladnejšieho obdobia roka najvhodnejší. Už nebudete chcieť spať v žiadnej inej posteľnej bielizni.

žena v posteli

Niektorí nedajú dopustiť na páperovú perinu, veď už naše babičky spávali pod nafúknutými páperovými perinami, ktoré ich hriali celú noc. Vedeli ste, že páperie udrží teplotu až 4-krát dlhšie ako polyesterové prikrývky a 2-krát dlhšie ako prikrývky z ovčej vlny? A nemusíte sa báť, páperové periny dneška sú oveľa kvalitnejšie a takmer vôbec nespôsobujú alergie.

Výborne poslúži aj poriadna deka z ovčej vlny, či výhrevná elektrická deka alebo poduška, ktoré budú výborným pomocníkom pre zimomravých.

5. Pritúľte sa k partnerovi

pár sa objíma

Nič tak neposlúži ako prirodzený radiátor, zvaný ľudské telo. Ak máte partnera, pritúľte sa k nemu a určite vám nebude zima. Takýto ohrievač má konštantnú teplotu 37 °C a môžete ho mať v posteli každý deň. Túlenie sa k partnerovi alebo aj k domácemu miláčikovi je skvelým spôsobom, ako sa zahriať v posteli počas zimy.

Nech už vyskúšate ktorýkoľvek z týchto našich tipov, želáme vám, aby vám bolo vždy príjemne teplo, napríklad aj za pomoci horúceho nápoja.

Náš tip: Ako vybrať parnerský matrac?

Google+