8 vecí, ktoré by ste nemali robiť pred spaním

Až tretina ľudí v súčasnosti zažíva ťažkosti pri zaspávaní. Môžu za to niektoré večerné a nočné rituály, ktoré spánok narúšajú. Tie môžu dokonca priniesť so sebou rôzne zdravotné ťažkosti. Preto by sa mali obmedziť čím skôr, aby bol spánok kvalitnejší. Toto sú veci a rituály, ktoré by sa pred spaním nemali robiť. 

mladý pár raňajkuje v posteli
 

1. Pitie kávy


Večernú kávu si dávajú mnohí, ktorí potrebujú pracovať aj v noci a to je v poriadku. Avšak pitie kávy neskoro večer len preto, že máme na ňu chuť, nie je dobrý nápad. Všetci máme v sebe nastavené biologické hodiny, ktoré oznamujú, kedy by sme mali ísť spať. Kofeín v káve tento prirodzený systém dokáže nabúrať a hoci sme unavení, naše telo si myslí, pravý opak. Ak si dáte pred spaním kávu, tak kofeín v nej spomalí tvorbu melatonínu, ktorý ovplyvňuje spánok. Nič sa nestane, keď vypijete kávu pred spaním raz za čas, mali by ste sa však určite vyhnúť pravidelnému večernému popíjaniu obľúbeného nápoja. 


2. Fajčenie


Ak patríte k zarytým fajčiarom, tak majte na pamäti, že nikotín obsiahnutý v cigaretách má podobné stimulujúce účinky na telo ako kofeín. Fajčenie pred spaním spôsobí zvýšenú srdcovú frekvenciu a nabudí vás. Tak po cigarete budete ťažšie zaspávať. Vo všeobecnosti platí, že pravidelní a tuhí fajčiari trpia na nespavosť oveľa častejšie ako nefajčiari.


3. Činnosti, ktoré do postele nepatria 


V posteli niektorí trávia mnoho času, dokonca viac akoby mali. Pracujú v nej, pozerajú televízor alebo dokonca aj jedia. Posteľ by sa však mala používať iba na relax a spánok. Preto všetky ostatné činnosti, ktoré v nej vykonávate, okamžite ukončite. Zabudnite na filmy, v ktorých ľudia ležia v pyžame v posteli s počítačom na kolenách. Do postele by ste si nemali nikdy nosiť prácu, mozog by si ju mal spájať s oddychom. Týka sa to aj ostatných činností, napríklad televízor nesledujte v posteli, ale v obývačke.


4. Občerstvenie v posteli


Máte vo zvyku často si nosiť jedlo do postele? Prejedanie sa a jedenie sladkostí večer pred spaním neprospieva dobrému spánku. Okrem toho si môžete zašpiniť posteľnú bielizeň alebo matrac. V neposlednom rade si môžete pokojne privolať do domu neželaných návštevníkov. Myslíte si že preháňame? Nemusia to byť hneď mravce, ale rôzne mušky, ktoré sa objavujú vždy, keď je nablízku nejaké jedlo alebo omrvinky.


5. Používanie elektroniky


Všetko, čo vyžaruje svetelné signály, spánku škodí. Máme na mysli mobily, počítače i tablety. Tento fenomén sa týka hlavne mladšej generácie, ktorá chodí spávať do postele s mobilom, aby si prečítali najnovšie správy, či príspevky. Ale aj mnoho pracujúcich, ktorí používajú mobil na písanie a čítanie e-mailov si neodpustí pred spaním vybaviť všetko dôležité. Lepšie urobíte, keď večer necháte mobil v inej miestnosti a nepoužívate ho aspoň hodinu pred spaním. Namiesto písania na sociálnych sieťach si radšej prečítate knihu. Samozrejme, máme na mysli normálnu papierovú knihu a nie elektronickú čítačku kníh. Aj svetlo, ktoré čítačka vyžaruje, potláča hladinu spánkového hormónu melatonínu.

žena s mobilom v posteli


6. Športovať


Je jasné, že vo všeobecnosti je šport pre spánok vhodný, zmierňuje stres a podporuje rýchlejšie zaspávanie. Po športe väčšinou zaspíme v priebehu pár minút. Takto to funguje v prípade, že ste športovali minimálne 3 – 4 hodiny pred spaním. Veľmi často sa stáva, že športový výkon pôsobí opačne a nedá sa po ňom zaspať, hlavne vtedy, keď ste ho vykonávali tesne pred spaním. Telo je pripravené na športovanie, spánok je v nedohľadne a to aj napriek tomu, že sa môžete cítiť veľmi unavení. Ak sa to nakoniec podarí, tak každú chvíľu sa môžete budiť a zostanete v ľahkej fáze spánku počas celej noci. 


7. Piť veľa tekutín


Pokiaľ pijete pred spaním príliš veľa vody, riskujete, že sa budete často budiť. To však neznamená, že by ste nemali pred spaním vôbec piť. Musíte však dávať pozor na veľké množstvo vody, samozrejme jedna šálka vám určite neublíži. 


8. Užívať lieky


Pri užívaní niektorých liekov sa môže dostaviť nespavosť. Pozorne čítajte príbalový leták, kde sa dočítate, že lieky spôsobujú nespavosť a tak sa nečudujte, že budete aj o polnoci nabudení. Preto by ste ich mali užívať niekoľko hodín predtým ako sa chystáte do postele. V prípade dlhodobých ťažkostí sa radšej nezabudnite poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom. 


Náš tip:
Pokiaľ sa vás tieto večerné rituály pred spánkom netýkajú a aj napriek tomu máte problém so spánkom a zaspávaním prečítajte si naše tipy na kvalitný spánok.

 

Google+