9 najväčších mýtov o spánku

Spánok je pre organizmus veľmi dôležitý a je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Je nesporné, že mnoho ľudí v súčasnosti má problémy so spánkom a preto uverí rôznym zaručeným tipom s ktorými sa stretne. O spánku sa môžeme dočítať veľa informácií, odporúčaní a faktov, ktorým slepo dôverujeme, no v skutočnosti môže ísť o obyčajné mýty, ktorým by sme nemali veriť.

žena spí v posteli

1. Cez víkend dobehneme nedostatok spánku

Mnohí sa pokúšajú dobehnúť počas víkendu zmeškaný spánok z pracovného týždňa. Vyspávajú doobeda s ospravedlnením, že dospia to, čo zameškali, keď chodili počas týždňa do práce alebo do školy.

Vyspávaním počas víkendu sa nikdy nedoplní deficit spánku. Dokonca vedci z Univerzity v Chicagu prišli na to, že striedaním krátkeho spánku v týždni a vyspávaním počas víkendu sa telo oklamať nedá, preťažuje sa a nie je schopné stopercentne fungovať. Dobehnúť sa dajú 2 – 3 noci, počas ktorých sme si nedopriali dostatok spánku, ale viac chýbajúcich hodín spánku v týždni sa dobehnúť cez víkend nepodarí. Pre kvalitný spánok je dôležitá pravidelnosť a približne rovnaká dĺžka spánku. Preto je potrebné chodiť spávať v rovnakom čase nielen počas týždňa, ale aj počas víkendov.

2. Každý by mal spať okolo 8 hodín denne

Aj keď sa odporúča spať denne 7 – 8 hodín denne, každý sme iný a máme odlišné nároky na dobu spánku. Pre niekoho to môže byť veľa, pre iného zase málo. Pre kvalitný spánok je dôležité, aby prebehli všetky spánkové cykly, vrátane najhlbších fáz, ale netreba zanedbať ani kvalitný matrac.

Ako však zistiť, koľko spánku naše telo potrebuje? Pokúste sa počas jedného týždňa ísť spať vtedy, keď cítite únavu. Ráno vstaňte prirodzene bez budíka. Pokiaľ vám stačí spať 6 hodín, nie je dôvod zostávať v posteli o dve hodiny navyše.

3. Alkohol je účinný na spánok

Veľmi rozšírený mýtus, ale nepravdivý. Je pravda, že po konzumácii alkoholu jednoduchšie zaspíte, pretože je tlmiacou látkou, ktorá psychicky uvoľňuje a pomôže zaspať, ale to je všetko. Kvalita spánku sa vďaka alkoholu znižuje. Alkohol oberá telo o schopnosť dosiahnuť hlboký spánok, ktorý je potrebný na bezchybné fungovania počas dňa. Telo sa počas noci nevenuje regenerácii, ale namiesto toho odbúrava alkohol z tela. Pohár vína na večer síce môže pomôcť zaspať, ale väčšiemu množstvu alkoholu sa radšej vyhýbajte.

Tip: Pokiaľ chcete vedieť, ktoré ďalšie veci by ste nemali robiť pred spaním, prečítajte si náš článok.

4. Počas spánku telo nič nerobí

Ďalším z mýtov je, že naše telo počas spánku oddychuje a nič nerobí. Práve naopak. Keď spíme, telo túto dobu využíva na obnovu i opravu buniek a vytvára nové neurónové spojenia v mozgu. Aj mozog počas spánku pracuje, spracováva informácie a zážitky, ktoré sme počas dňa prežili. Navyše v tme organizmus produkuje hormón melatonín, ktorý okrem iného spomaľuje starnutie. Pokiaľ máte kvalitný a dostatočný spánok, telo sa odvďačí zlepšením koncentrácie, posilnením imunitného systému a spomalením starnutia.

5. Čím je človek starší, potrebuje menej spať

Tento mýtus pramení z toho, že mnoho starších ľudí vstáva veľmi skoro ráno. No treba poznamenať, že chodia aj zavčasu spávať, a sú zvyknutí zdriemnuť si aj počas dňa, preto majú v noci kratší spánok. Potrebný čas na spánok sa ustáli v dospelosti a potom sa už v starobe nemení. S vekom sa však mení len pomer plytkého a hlbokého spánku. Čím je človek starší, tým pribúda hlboká regeneračná fáza, naopak malé deti potrebujú ukladať veľmi veľa informácií a preto u nich prevažuje plytký spánok.

6. Poobedné zdriemnutie má zlý vplyv na večerné zaspávanie

V dnešnej uponáhľanej dobe je málo takých, ktorí si doprajú poobedňajšie zdriemnutie. Mnohí si zase myslia, že ak si zdriemnu poobede, večer nebudú môcť zaspať. Naopak, poobedné zdriemnutie naštartuje produktivitu i zlepší koncentráciu a nemá vplyv na večerné zaspávanie. Nemalo by to byť však dlhšie ako 20 minút, pretože vtedy bude mať takéto zdriemnutie opačný efekt, nebude sa vám chcieť vstať z postele a večer nebudete môcť zaspať.

poobedné zdriemnutie

7. Čím sme unavenejší, tým sa lepšie vyspíme

Opak je pravdou. Extrémna únava môže spôsobiť problémy so zaspávaním a so spánkom ako takým, dokonca môže privodiť aj nespavosť. Pre telo je spánok náročným dejom, pri ktorom dochádza k regenerácii buniek. Ak sa vám aj podarí zaspať po namáhavom dni, tak spánok bude plytký a nenabije vás novou energiou.

8. Po tabletkách sa lepšie spí

Ak počas niekoľkých dní po sebe nedokážete zaspať, tabletky môžu pomôcť tento problém krátkodobo vyriešiť, avšak spánok po ich užití nie je plnohodnotný. Pokiaľ vás trápi dlhodobá nespavosť, majte na pamäti, že nekontrolovaným užívaním liekov na spanie sa jej nezbavíte. Po pár dňoch sa môže stať, že rovnaká dávka liekov už nebude mať rovnaký účinok a môžete si privodiť závislosť od hypnotík. Po užití liekov je človek upokojený, a pokiaľ zaspí, takýto spánok má ďaleko od kvality, čo postupom času môže napríklad poškodiť pamäť.

9. So zaspávaním pomáha rátanie ovečiek

Určite ste tento mýtus už počuli, že pokiaľ nemôžete zaspať treba napočítať do sto a zaspíte. Zdravý človek by mal zaspať približne po 15 minútach. Pokiaľ večer nemôžete zaspať alebo ste sa v noci prebudili a máte pocit, že hneď nezaspíte, je zbytočné ostávať v posteli a rátať pritom ovečky. Odporúča sa vstať z postele a robiť nejakú jednoduchú činnosť, urobiť si napríklad čaj alebo prečítať si knihu. No v žiadnom prípade sa neodporúča sledovať televíziu.

Google+