Aké prírodné materiály nájdete v matracoch?

Matrace sú dôležitou súčasťou našich postelí. V priebehu rokov sa ich ponuka znásobila a bežnému človeku pri ich kúpe pribudli vrásky na čele. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, či už prírodných alebo umelých. My sa dnes zameriame, s akými základnými prírodnými materiálmi v matracoch sa môžete stretnúť pri ich kúpe.

žena pri matraci

Trend – návrat k prírodným materiálom

Nie je to tak dávno, čo naši predkovia používali matrace z čisto prírodných materiálov. Spali predovšetkým na tom, čo príroda dala. Či už to bolo kukuričné šúpolie alebo slama. Neskôr sa objavilo konské vlásie, ktorým sa začali plniť matrace.

Veľkou revolúciou vo svete matracov bolo začatie používania pružín a to ešte v 19. storočí. V 20. storočí už prišiel postupný prechod na syntetické materiály, akými bola najmä polyuretánová pena, ktorá mala dobré úžitkové vlastnosti a bola najmä lacná. Viac o histórii matraca sa dozviete v jednom z našich článkov.

Dnes však žijeme v časoch, keď opäť dochádza k renesancii toho prírodného, a to nielen čo sa týka matracov. Ľudia sa radšej liečia bylinkovými čajmi, do jedálneho lístka pribúdajú potraviny našich starých mám a podobne. No v dnešnom článku sa však dozviete niečo viac o prírodných materiáloch z ktorých sa vyrábajú súčasné matrace.

Matrace z prírodných materiálov

Prírodné materiály sa v matracoch vyskytujú často, avšak málokedy je z nich vyrobený celý matrac, s výnimkou latexových matracov. Väčšinou sa prírodné materiály v matracoch využívajú vrstvením – sendvičovo – ide o sendvičové matrace, v ktorých sa kombinujú rôzne materiály, z ktorých každý má svoju špecifickú funkciu. Práve rôzna kombinácia týchto vrstiev prináša unikátne vlastnosti matracov. Môžete sa teda stretnúť s matracmi v ktorých sú skombinované prírodné materiály spolu s inými (napr. pružiny, taštičkové jadro alebo rôzne druhy pien).

LATEX

Latex je čisto prírodný materiál, ktorý sa získava z kaučukovníka. Tento strom sa nachádza v pralesoch Južnej Ameriky, odkiaľ sa rozšíril ďalej. Latexové matrace patria k najkvalitnejším matracom, pretože prinášajú množstvo pozitívnych vlastností, ktoré by ste pri umelých materiáloch nenašli.

Latex je predovšetkým vysoko hygienický materiál, má prirodzene antimikrobiálne vlastnosti a šanca, že by sa v matraci z latexovej peny premnožili mikróby je omnoho nižšia ako v klasických polyuretánových matracoch. Keďže má otvorenú štruktúru buniek, umožňuje cirkuláciu vzduchu a preto zabraňuje šíreniu plesní, roztočov, či baktérií a v neposlednom rade tiež neabsorbuje prach.

Matrace z latexu sú zdravotné matrace a odporúčajú sa pri zdravotných problémoch s chrbticou. Majú vysokú hustotu a preto dokážu podoprieť aj vysoké zaťaženie, preto ich ocenia aj ľudia s vyššími nárokmi na nosnosť.

Prírodný latex je priedušný, v lete chladí a naopak v zime udržiava teplo. Môžete sa stretnúť s matracmi, ktoré sú čisto latexové a vyrábajú sa ako 3, 5, alebo 7-zónové. Pričom jednotlivé zóny majú odlišnú tuhosť. Keďže matrace z latexu patria medzi mäkšie matrace, tí ktorí obľubujú tvrdšie matrace, by mali siahnuť po latexovových matracoch skombinovaných s tvrdšími materiálmi, ako je kokos, agáve alebo konské vlásie.

matrac na posteľ

KOKOS

Kokos je ďalší prírodný materiál, ktorý sa používa pri výrobe matracov. Získava sa z kokosovej palmy, konkrétne z nezrelých šupiek plodov kokosového orecha. Za normálnych okolností sa vlákno drobí a preto sa ošetruje latexovým mliekom. Latexom ošetrené kokosové vlákna nie sú citlivé na vlhkosť. Matrace s kokosom majú veľký podiel vzduchu a preto sú vzdušné, ale aj pružné a pevné.

Samostatný kokosový matrac nenájdete, pretože by bol veľmi tvrdý, kokos sa pridáva do matracov na jeho spevnenie a prevzdušnenie. Používa v sendvičových matracoch v kombinácii s inými materiálmi ako je latex, taštičkové jadro, rôzne druhy pien, konské vlásie a podobne. Čím je vrstva kokosovej dosky v matraci vyššia, tým je matrac pevnejší, bez toho aby to negatívne ovplyvnilo jeho vzdušnosť.

Konský vlas

Ako sme už v úvode spomínali, konský vlas sa používa v matracoch už stovky rokov. Ide o čisto prírodný produkt, ktorý však žiadnym spôsobom nepoškodzuje kone. Konské vlásie zabezpečí perfektnú mikroklímu a vynikajúco dokáže zabezpečiť odvod vodnej pary z matraca a zachováva tak jeho hygienu. Prírodné matrace s konským vlásím patria medzi najluxusnejšie a najexkluzívnejšie matrace. Sú vzdušné, priedušné a majú výbornú schopnosť akumulovať teplo.

BIO PENA

Bio pena sa vyrába modernou technológiou za studena, podobne ako HR pena, avšak pri jej výrobe sa využívajú prírodné oleje, napríklad z kokosových orechov, ľanu, lanolínu, či sójový alebo ricínový olej. Prítomnosť prírodných olejov v matraci zaručuje komfortnejšie vlastnosti i dlhšiu životnosť matraca. Matrace z bio peny ponúkajú vysokú elasticitu, priedušnosť a odvod vodných pár.

Kaktus Agáve

kaktus agáve

Kaktusová doska sa vyrába z rastliny Agáve, ktorá sa pestuje predovšetkým v strednej Amerike. Do matracov sa používa podobne ako kokos na spevnenie a odvetranie matraca, pričom kaktusové vlákno je elastickejšie, mäkšie i poddajnejšie. Ide o luxusnejší materiál ako je kokos, preto sa používa ako vrstva v luxusných sendvičových matracoch. Matrace s vrstvou agáve sú odolné, vzdušné a zároveň pružné.

Výhody matracov z prírodných materiálov

  • Dlhšia hygienická životnosť.
  • Antialergické vlastnosti.
  • Vhodné pre alergikov a astmatikov.
  • Šetria zásoby ropy.
  • Nezaťažujú životné prostredie a iné.

Náš tip: Pri kúpe nového matraca si treba dávať dobrý pozor. Nie všetky materiály predávané ako prírodné sú v skutočnosti prírodné, preto nie všetky majú takéto vlastnosti.

Google+