História matraca – vedeli ste, že ...

Bez matraca si dnes život nedokážeme predstaviť. Hrá totiž nezastupiteľnú úlohu pri spánku a používame ho každý jeden deň na odpočinok. Od jeho kvality závisí pohoda a dokonalé oddýchnutie si počas noci. Výrobcovia sa doslova predháňajú v ponuke matracov a vybrať si ten správny vyžaduje dostatok času i pozornosti.

História matracov

Avšak akým vývojom prešiel matrac, pokým sa dostal do dnešnej podoby je veľmi zaujímavé. Matrace v minulosti ničím nepripomínali dnešné moderné matrace a ľudia boli radi aj za to málo, čo mali. Možno ste sa nad tým nikdy nezamýšľali, a preto dovoľte pár zaujímavostí z histórie matraca.

Spalo sa na tom, čo dala príroda

V dávnych časoch sa na pohodlie príliš nedbalo. Väčšinou sa spalo na zemi a na zmäkčenie zeme sa používalo všetko, čo dala príroda. Najskôr to bola kožušina z ulovenej zveri, suché lístie alebo tráva (seno). Keďže na zemi bol veľký chlad, ľudia začali zo zeme tieto provizórne lôžka dvíhať o niečo vyššie, aby zamedzili kontaktu podložky priamo so zemou a tak vznikli prvé postele. Nález najstaršej postele v Európe pochádza z čias 3 000 rokov pred naším letopočtom. Pozostávala z kameňov, na ktoré sa pokladala vrstva mäkšieho materiálu. Ľudia sa tak vyhli chladu, prievanu alebo rôznemu hmyzu.

Prírodné matrace našich predkov

Provizórne lôžka sa vypĺňali lístím a senom. Nato, aby sa lístie a seno počas noci nepresúvalo, ako sa človek počas spánku často obracal, začali ním vypĺňať rôzne kožušiny a neskôr po vynájdení tkaniny aj tie. Tak vznikli prví predchodcovia dnešných matracov. Keďže sa seno ľahko lámalo a veľmi sa z neho prášilo, nahradilo sa neskôr slamou alebo kukuričným šúpolím. Tie mali lepšie tepelné vlastnosti a menej sa lámali. Slameným matracom sa hovorilo „slameňáky“ a možno by sme ešte našli niekoľko pamätníkov.

Na tú dobu to boli skutočne komfortné „bio“ matrace. Náplň takéhoto matraca sa každoročne menila, hlavne po žatve, kedy sa stará slama vymenila za novú a voňavú. V období zimy sa matrace dokonca poťahovali materiálmi vyrobenými z ovčej vlny, no zvyklo sa používať aj perie. Dovoliť si ich mohli len tí najbohatší - cirkev a šľachta.

Prírodné materiály v matracoch boli aj budú

V roku 1900 britský rodák James Marshall prišiel na trh s revolučný nápadom, a to plnenie matracov konskými vlasmi, čím sa stali dostatočne pružnými a ponúkali zatiaľ nevídaný komfort, hlavne čo sa týka hygieny. Konské vlásie sa používa pri výrobe matracov dodnes a má nenahraditeľné vlastnosti. Okrem toho, že je to čisto prírodný a kvalitný materiál, vyniká ľahkosťou, vzdušnosťou a priedušnosťou. Matrace s konským vlásím majú vynikajúce schopnosti akumulovať teplo, zabezpečia odvod vodných pár počas spánku a zachovávajú tak perfektnú hygienu lôžka.

Prírodné materiály v matracoch v minulom storočí načas nahradili objaveným polyuretánom, ale dnes sa opäť dostávajú do pozornosti. Okrem spomínaného konského vlásia je to kokosové vlákno, prírodný kaučuk alebo vlákno agáve.

História matracov - moderná posteľ

Prechod od histórie matraca k dnešným matracom

Pružinové matrace sú na svete už nejaký ten rok. Prvýkrát sa spomínajú pružiny už v 18. storočí. Najskôr museli byť stabilizované lankom. Výrobcovia týchto matracov sa inšpirovali technológiou, ktorá bola používaná pri konských kočoch. Určite dosť vŕzgali, ale bol to veľký posun v histórii matraca. Strana, na ktorej sa spalo bola zjemnená bavlnou alebo iným mäkkým materiálom. Boli to predchodcovia dnešných moderných pružinových matracov. Dnešné pružinové matrace sú vďaka svojej konštrukcii veľmi vzdušné, preto sa pri nich nemusí riešiť problém s vetraním. Jednotlivé pružiny sú medzi sebou navzájom spojené a na nich je na zmäkčenie používaná vrstva mäkšej peny. Naopak, na tvrdších pružinových matracoch sú uložené tvrdé peny, napríklad aj so spevňujúcimi vrstvami kokosu.

Inak uložené pružiny sú pri taštičkových matracoch. Obsahujú samostatne uložené pružinky, ktoré sú uchytené v textilných taštičkách. Každá pružinka reaguje samostatne a tým docieli výrazne lepšiu bodovú elasticitu, čiže schopnosť matraca prispôsobiť sa telu.

Veľká zmena nastala objavením polyuretánu v roku 1937, odkedy sa začal používať aj pri výrobe matracov. Samozrejme sa vývoj nezastavil a dnešná polyuretánová pena sa s tou vtedajšou nedá ani porovnať. Súčasná PUR pena má výrazne lepšie vlastnosti a dnes sa už samostatne používa len výnimočne. Väčšinou sa kombinuje s inými materiálmi. Kvalita penových matracov je ovplyvnená hustotou a zložením peny, aj jej profilovaním.

Dnes okrem polyuretánovej peny poznáme:

  • RE pena – má vysokú tvrdosť vďaka lisovaniu
  • Studená, čiže HR pena – vyrába sa pri nižšej teplote ako PUR pena
  • BIO pena – vznikla pridaním prírodných olejov
  • Pamäťová pena – nazývaná aj lenivá pena

Veľkú revolúciu v oblasti matracov priniesla pamäťová pena, ktorá je produktom výskumu americkej vesmírnej agentúry NASA. Materiál bol vyvinutý pôvodne na odbremenenie tela kozmonautov a zbavenie sa tlaku pri štarte do vesmíru. Matrace s pamäťovou penou sa dokonale prispôsobia telu, sú veľmi poddajné a mäkké. Pamäťová pena je veľmi elastická a dobre si udržiava tvar. Pri zmene tlaku a teploty sa automaticky vráti do svojho pôvodného stavu.

Pri čítaní týchto riadkov možno neveriacky krútite hlavou na čom všetkom spali naši predkovia. Vývoj však ide neustále dopredu a sme radi, že dnes vám môžeme priniesť skutočne širokú škálu matracov rôzneho druhu. Súčasné matrace majú dlhú životnosť -  vydržia nielen 1, ale aj viacero sezón. Preto ich výberu venujte dostatočnú pozornosť. Ak máte problém s výberom matraca, tak nám môžete napísať do poradne, kde vám radi odpovieme a pomôžeme s výberom správneho matraca.

Google+