Ako sa správne starať o matrac?

Čistenie potahu matracaPrinášame Vám 10 praktických tipov ako sa správne starať o matrace nielen z našej ponuky. Dodržiavaním týchto rád a tipov predĺžite životnosť matraca a zároveň zabezpečíte optimálnu hygienu Vášho lôžka počas celej životnosti.

1. Pred použitím si pozorne prečítajte inštrukcie od výrobcu
Keď sa budete riadiť inštrukciami od výrobcu, máte istotu, že sa o matrac staráte správne a bude Vám slúžiť veľa rokov.

2. Ubezpečte sa, že máte správne nainštalovaný rošt aj matrac
Dajte si pozor na správnu inštaláciu roštu aj matraca. Nesprávna inštalácie môže matrac poškodiť - matrac sa môže napríklad nevhodne deformovať. Ak máte obavy, že to nezvládnete, nechajte si poradiť - môžete nás kontaktovať telefonicky alebo e-mailom (obchod@zdravotnematrace.sk).

3. Odložte si doklad
Informácie na faktúre môžu byť užitočné. Faktúra identifikuje Vaše matrace v prípade reklamácie, prípadne dodatočných otázok ohľadne dodaného matraca. Preto si doklad radšej odložte.

4. Použite vhodný posteľový rošt
Vyhnite sa radšej používaniu zastaralých drôtených roštov a roštov so širokými medzerami medzi lamelami (viacej ako 5 cm). Tieto podklady nie sú vhodné, pretože môžu prispievať k deformáciám alebo horším ortopedickým vlastnostiam matracov. Penové a latexové matrace je najlepšie uložiť na pružné lamelové rošty, ktoré umožňujú voľnú cirkuláciu vzduchu. Pružinové a taštičkové matrace môžete uložiť aj na pevný rošt alebo pevnú dosku, keďže pružinové jadro výborne odvetráva vlhkosť. Detailnejšie problematiku rozoberáme v článku Ako správne skombinovať matrac a rošt

5. Chráňte matrac
Kvalitný, prateľný poťah na matrac je nielen hygienický, ale predlžuje životnosť matraca. Poťah chráni jadro matraca pred špinou, alergénmi a vlhkosťou.

6. Otáčajte matrac
Cca raz za štvrť roka, častejšie v prvých mesiacoch, matrac otočte. Otáčaním matraca umožníte zregenerovanie zaťažovanej strany.

7. Vetrajte spálňu aj matrace
Je vhodné vetrať spálňu aj matrace najmenej jedenkrát týždenne (ideálne každý deň). Pri vetraní matraca odstráňte posteľné prádlo a obliečky. Najmä pri zvýšenej potivosti (napríklad počas nemoci) je dôležité sledovať, aby sa v matraci nehromadila vlhkosť. Prevencia je základ, ak sa chcete vyhnúť tomu, aby matrac zapáchal alebo kvôli neodvetranej vlhkosti začal plesnivieť.

8. Nepoužívajte na čistenie matraca tekuté prostriedky
Čistenie penového jadra matraca tekutými čistiacimi prostriedkami na pranie môže matrac poškodiť. To isté platí o chemických prípravkoch. Lepšie je matrac čas od času povysávať vysávačom (klasickým, nie vodným). Přečítajte si vyčerpávajúce tipy, ako vyčistiť matrac.

9. Matrac nie je trampolína
Nedovoľte deťom na matraci skákať. Matrace sú síce vyrobené z odolných materiálov, no skákanie môže matrac poškodiť alebo polámať roštové lamely (alebo púzdra, ktoré lamely držia).

10. Prehýbanie a skladanie pružinových matracov
Pružinové a taštičkové matrace neprehýbajte ani neskladajte, mohli by ste ich tým vážne poškodiť.

Google+