Ako si zariadiť spálňu tak, aby ste sa v nej cítili príjemne

Spálňa je miestom, kde sa začína i končí každý deň a trávime v nej pomerne veľa času. Avšak pri zariaďovaní domu na ňu akosi všetci zabúdame. Chceme aby kuchyňa, či obývačka boli poriadne zariadené a venujeme tomu najviac času. Spálni sa toľko pozornosti neujde, ale čas ktorý v nej trávime je pritom pre naše telo azda najdôležitejší. Mali by sme sa v nej cítiť dobre a preto vám dnes dáme do pozornosti niekoľko tipov ako si zariadiť spálňu tak, aby ste sa v nej cítili čo najpríjemnejšie.

Ako zariadiť spálňu - Správne umiestnenie spálne v dome

Správne umiestnenie spálne v dome

Už máte vybratú miestnosť pre vašu spálňu? Pri jej výbere by ste nemali pozerať na jej rozmery, ale v prvom rade je najdôležitejším parametrom jej umiestnenie. V ideálnom prípade by mala byť spálňa v najchladnejšej miestnosti v dome, orientovaná napríklad na severnú stranu, prípadne na severo-východ alebo severo-západ. V takto situovanej spálni bude príjemne chladno a nezobudia vás ranné lúče vychádzajúceho slnka. Ak túžite, aby vás ráno zobúdzalo slnko, tak môžete umiestniť spálňu aj na východnú stranu.

Nemenej dôležitým hľadiskom pri umiestnení spálne je tiché i pokojné miesto, aby ste si v nej dokonale oddýchli a načerpali tak dostatok síl do ďalšieho dňa. Vyvarujte sa rušnej ulici, kde býva aj v noci veľa hluku.

Svetlo v spálni

Prirodzené svetlo v spálni nie je nevyhnutnosťou. Avšak, ak máte radi ráno slnečné lúče, tak dbajte na to ako si zariadiť spálňu tak, aby dopadali na vašu posteľ z boku. Pre zdravý spánok je vhodné prítmie, preto je nevyhnutnosťou dokonalá tieniaca technika alebo závesy.

Vytvorenie pokojnej atmosféry v spálni zabezpečí príjemné osvetlenie. Netreba ho veľa a v prvom rade vám nesmie svietiť priamo do očí. Vyberajte skôr lokálne osvetlenie v podobe nočných lámp alebo stojacej lampy. Ideálnu pomoc poskytnú bodové svetlá na osvetlenie skrine a nástenné svietidlá, ktoré dotvoria dokonalú atmosféru.

Výber správnej postele a matraca

Posteľ je najdôležitejšou časťou nábytku a jej výberu by ste mali venovať najväčšiu pozornosť. Priestorové možnosti sú to, čo by vás pri výbere postele mohlo ovplyvniť. Preto by ste posteľ mali vyberať skôr ako nábytok. Ideálne je, keď ku posteli máte prístup z troch strán.

Veľkým hitom ako si zariadiť spálňu moderne sa stalo umiestnenie postele do priestoru. Vyhnite sa však blízkosti okna a radiátoru. Ak okná dobre netesnia, tak spolu s dverami môžu vytvárať prievan, čo je veľmi nepríjemné a môže vám v konečnom dôsledku privodiť aj zdravotné problémy.

Veľkosť postele je často rozhodujúci faktor. Šírka postele by mala byť najmenej 160 cm a jej dĺžka aspoň o 15 cm viac ako je vaša výška. Veľa ľudí zabúda aj na výšku postele, ktorá by mala byť okolo 45 - 55 cm už aj s matracom. Môžete zvoliť aj vyššiu posteľ, aby sa vám z nej lepšie vstávalo, hlavne vo vyššom veku.

Základom kvalitného spánku a aby ste sa v spálni dobre cítili je aj správne zvolený matrac. S výberom sa neponáhľajte a vyberajte obozretne. Vyberať by ste ho mali podľa roštu, ktorý má posteľ. Nie na každý rošt je totiž vhodný akýkoľvek matrac. Pre väčší komfort odporúčame manželskú posteľ s 2 matracmi. Vďaka nim sa nemusíte budiť, keď sa váš partner v noci otáča. Ideálnou možnosťou sú partnerské matrace, tie majú z každej strany odlišnú tvrdosť. Vďaka tomu si každý partner vyberie tú správnu tvrdosť, aká mu vyhovuje a nehrozí, že kúpa bude nesprávna.

Tipy pre zariadenie spálne

Ako si zariadiť spálňu vhodným nábytkom

Pri výbere nábytku do spálne by ste mali mať na mysli, že veľa zaprataného nábytku nepôsobí veľmi dobre. Nepotrebujete veľa kusov nábytku a jeho jednotlivé kusy by mali vytvárať vzájomnú harmóniu. Ak nemáte k dispozícii šatník, tak v tom prípade potrebujete skriňu s dostatkom úložného priestoru na vaše šatstvo a v neposlednom rade aj na uskladnenie posteľnej bielizne. Skvelou voľbou môže byť vstavaná skriňa s posuvným systémom, ktorú si môžete dať vyrobiť na mieru podľa rozmerov spálne.

Nezabudnite ani na nočné stolíky. Sú skvelými pomocníkmi na umiestnenie nočnej lampy a na odkladanie najdôležitejších vecí potrebných v spálni, napríklad pohára s vodou alebo rozčítanej knihy. Snom väčšiny žien je umiestniť do spálne toaletný stolík, kde pohľadom do zrkadla zistia ako vyzerajú, alebo sa chcú večer skrášliť pre svoju polovičku. Nezúfajte, keď máte nedostatok miesta v spálni, kľudne môžete toaletný stolík umiestniť do kúpeľne.

Aké farby zvoliť do spálne?

Pre všetkých, ktorí majú problém so spánkom, je potrebné vytvoriť v spálni príjemnú atmosféru nevyvolávajúci prisilné emócie. Pozornosť venujte dobrému výberu farieb, tie totiž do určitej mieri ovplyvňujú psychiku človeka. Vyhnite sa výrazným farbám ako je červená. Na prvý pohľad síce môže pôsobiť romanticky a vášnivo, ale časom môže viesť k nepokoju a spôsobovať stres. Najvhodnejšie sú teplé, príjemné farby ako béžová, biela, krémová, či jemná oranžová. Ideálne sú pastelové odtiene. Ak chcete v spálni navodiť pocit prítmia, tak môžete zvoliť kombináciu čiernej a bielej, avšak kombinovať by ste mali opatrne.

Ako zariadiť spálňu správnymi doplnkami

Ako zariadiť spálňu správnymi doplnkami

To, čo robí spálňu príjemným útočiskom sú samozrejme aj správne zvolené doplnky a dekorácie. Dekorácie by mali spolu farebne harmonizovať a tak zvoľte do spálne závesy, koberce, vankúše, prehozy aj posteľnú bielizeň v rôznych odtieňoch jednej farby. Dôležité je nezabudnúť na dlážku. Nie je nič horšie ako prebudiť sa ráno a vkročiť na studenú podlahu. Kúpte k posteli koberček alebo kožušinku mäkkú na dotyk, každé vstávanie bude o dosť príjemnejšie.

Ako zariadiť spálňu ďalej? Výber posteľných obliečok je ďalšia nevyhnutnosť. Sú v priamom kontakte s pokožkou a tak by mal materiál, z ktorého sú vyrobené, byť kvalitný - napríklad zo 100 % bavlny. Obliečky by sa mali dať prať v práčke na 60 °C a mali by byť stálofarebné.

V poslednom období sa opäť vracajú do domácností tapety. Aj v spálni tapety v svetlých pastelových tónoch nechajú vašu posteľ dokonale vyniknúť. Naopak, ak máte svetlú posteľ, tak zvoľte do spálne tapety v tmavšom odtieni.

Ešte pár odporúčaní na záver ako zariadiť spálňu

Dajte preč zo spálne všetky veci, ktoré tam nemajú čo hľadať. Určite do spálne nepatrí sušiak na prádlo alebo neožehlená bielizeň. Neporiadok a priveľké množstvo vecí pôsobí zle aj na psychiku. Do spálne určite nepatrí ani elektronika, počítače a televízor. Všetky tieto zariadenia často stoja za problémami so spánkom.

Na to, aby ste sa vo svojej spálni cítili príjemne vplýva veľmi veľa vecí. Od umiestnenia spálne, cez vhodne zvolený nábytok až po posteľ. Nemenej dôležité sú doplnky a dekorácie, ktoré dotvoria celkový vzhľad vašej oddychovej miestnosti. Spálňa by mala dýchať a nemala by byť zaprataná množstvom nábytku a vecami, ktoré do nej nepatria. Možno si myslíte, že preháňame, ale v praxi často spálňa vyzerá ako skladisko – hlavne keď máte malé deti. Radšej uberte z plochy spálne a vytvorte si šatník, či šatníkovú skriňu, do ktorej uložíte všetky vaše veci, aby miestnosť dýchala a pôsobila vzdušným dojmom. Veríme, že sa vo svojej novej spálni budete cítiť príjemne!

Google+