Hypersomnia alebo čo by ste mali vedieť o nadmernej spavosti

Ospalosť a podriemkavanie počas dňa napriek tomu, že ste v noci spali viac ako dostatočne, môže znamenať, že trpíte hypersomniou. O čo presne ide a ako si s tým dať rady, vám už prezradíme v našom článku.

spanie na gauči

 Hypersomnia ohrozuje pracovný i spoločenský život

Zrejme všetci dobre vieme, aké potrebné je každú noc sa poriadne vyspať. V opačnom prípade sa dostaneme do tzv. spánkového dlhu, ktorý môže viesť k mnohým nežiaducim príznakom a zdravotným problémom. Potrebná dĺžka spánku je pre každého individuálna, pričom závisí najmä od veku. Ovplyvniť ju však môže aj tehotenstvo, starnutie, nedostatok alebo zlá kvalita spánku.

Ak napríklad spíte príliš málo, mohli by ste zvážiť zmenu životného štýlu. Ak však nočnému odpočinku venujete dostatočne dlhý čas, no napriek tomu sa necítite svieži ani oddýchnutí, môže to byť príznakom rôznych zdravotných problémov. Problémom býva aj to, že nadmerná ospalosť sa často zamieňa okolím za lenivosť a pacienti s týmto príznakom sa stretávajú s nepochopením a nedostatkom tolerancie.

Tip: Spoznajte svoju ideálnu dĺžku spánku. Takto zistíte, či spíte primálo alebo priveľa

Čo spôsobuje hypersomniu

Hypersomnia nie je to isté ako narkolepsia, neurologické ochorenie, spôsobujúce náhle záchvaty spánku počas dňa, ktorým sa nedá zabrániť. Ľudia s hypersomniou dokážu sami ostať bdelí, ale cítia sa unavení. Hypersomnia alebo nadmerná spavosť sa podľa vyvolávajúcej príčiny delí na dva typy:

  • Primárnu – spôsobuje ju poškodenie mozgu (napr. nádorom, úrazom hlavy, poranením centrálnej nervovej sústavy)
  • Sekundárnu – môže ju vyvolávať depresia, hormonálne zmeny, poruchy štítnej žľazy, spánkové apnoe, epilepsia, niektoré lieky alebo fyziologické príčiny ako napríklad tehotenstvo

3 typy hypersomnie

  • Idiopatická hypersomnia - menej častá porucha spánku, ktorá spôsobuje nadmernú ospalosť a zaspávanie počas dňa aj napriek dostatočne dlhému spánku v noci. Jej príčina nie je známa. Často tiež spôsobuje ťažkosti s prebudením po tom, ako ste spali.
  • Periodická alebo rekurentná hypersomnia (Kleine-Levinov syndróm (KLS), je zriedkavá porucha spánku charakterizovaná opakujúcimi sa epizódami ťažkej hypersomnie spojenej s kognitívnymi a behaviorálnymi poruchami, ako je zmätenosť, derealizácia, apatia, nutkavé jedenie a hypersexualita. Epizódy trvajú niekoľko dní až niekoľko týždňov a sú oddelené týždňami alebo mesiacmi normálneho spánku a správania.
  • Narkolepsia – chronická porucha spánku charakterizovaná výraznou dennou ospalosťou a náhlymi záchvatmi spánku. Ľudia s narkolepsiou majú často problém zostať dlho bdelí, bez ohľadu na okolnosti. Niekedy môže byť narkolepsia sprevádzaná náhlou stratou svalového tonusu (kataplexia), ktorú môžu spustiť silné emócie. Narkolepsia, ktorá sa vyskytuje pri kataplexii, sa nazýva narkolepsia 1. typu. Narkolepsia, ktorá sa vyskytuje bez kataplexie, je známa ako narkolepsia typu 2.

Ako sa prejavuje nadmerná spavosť

Hypersomnia predstavuje stav, pri ktorom pociťujete extrémnu dennú ospalosť napriek tomu, že ste mali dostatok spánku (alebo viac ako dostatok). Ľudia trpiaci hypersomniou môžu potrebovať 10 až 12 hodín spánku za noc, aby mali pocit, že si oddýchli. Samozrejme, každodenný život bežne toľko odpočinku neumožňuje, preto sa ľudia s hypersomniou môžu počas dňa cítiť nadmerne unavení a doháňať to v dňoch voľna, keď spia aj 15 hodín v kuse.

spanie na stole

Ak máte hypersomniu, zaspávate počas dňa niekoľkokrát, často v nevhodnom čase, napríklad v práci, počas jedla alebo rozhovoru. Tieto denné zdriemnutia zvyčajne neprinášajú žiadnu úľavu od príznakov. Hypersomnia tak ovplyvňuje schopnosť fungovať v práci a v spoločnosti, znižuje kvalitu života a zvyšuje pravdepodobnosť nehody.

Ľudia, ktorí takto zaspávajú, môžu byť vystavení aj vyššiemu riziku dopravných nehôd. Ak ste pociťovali nadmernú ospalosť, pri obsluhe ťažkých zariadení buďte vždy opatrní. Ľudia trpiaci hypersomniou sa zároveň najčastejšie sťažujú na stavy úzkosti, zvýšenú podráždenosť, stratu chuti do jedla, nedostatok energie či problémy s pamäťou.

Hypersomnia postihuje viac mužov ako ženy

Hypersomniou trpí približne 5 % populácie a predstavuje závažný problém pre kvalitu života človeka. Medzi najviac ohrozených hypersomniou patria ľudia trpiaci ochoreniami obličiek, spánkovým apnoe, srdcovými a mozgovými chorobami, atypickou depresiou či zníženou funkciou štítnej žľazy. Rovnako nadmerná spavosť postihuje častejšie tých, ktorí fajčia alebo pravidelne pijú. Zaujímavé pritom je, že hypersomnia sa objavuje častejšie u mužov ako u žien.

Ako zvládnuť nadmernú ospalosť

Liečba hypersomnie vždy závisí od príčiny, ktorá tento problém spôsobila. V prípade, že súvisí s nejakým iným závažným ochorením, je potrebné zvoliť vhodnú terapiu, ktorá tento problém vyrieši alebo aspoň zmierni. Kľúčová je, samozrejme, úprava životného štýlu.

spanie nad papiermi

Pri medikamentóznej liečbe sa používajú látky, ktoré potláčajú únavu, zlepšujú schopnosť koncentrácie a pacienta udržujú v bdelom stave. Lekári zvyčajne volia stimulanciá (metylfenidát, sodiumoxybát, modafinyl) alebo antidepresíva.

Niekoľko tipov na boj s hypersomniou

  • Vstávajte a líhajte si večer v rovnakom čase.
  • Stavte na spanie v tmavej, tichej izbe na pohodlnom matraci a s vhodným vankúšom.
  • Veľa pite a jedzte v pravidelných intervaloch.
  • Snažte sa pravidelne cvičiť, ale vyhýbajte sa cvičeniu večer pred spaním.
  • Pred spaním obmedzte príjem kofeínu (káva, čaj, coca-cola, čokoláda).
  • Venujte viac času sebe a svojim koníčkom.

Tip: Dobrý a zdravý spánok: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+