Inteligentným osvetlením k lepšiemu spánku

Možno si to ani neuvedomujeme, ale svetlo ovplyvňuje náš každodenný život. Naše spánkové návyky prirodzene riadi východ a západ slnka, to znamená, že pri východe slnka sa naše telo aktivuje a na konci dňa dochádza k jeho útlmu. Čo však robiť, keď potrebujeme v noci rozsvietiť a nechceme nikoho rušiť? Aké nočné osvetlenie zvoliť, aby sme sa ráno cítili odpočinutí a oddýchnutí?

čítanie pred spaním

V poslednom období sa často stretávame, ako je okolo nás všetko smart. Napríklad existujú smart domácnosti, ktoré uľahčujú ľuďom každodenný život a preto ak ste už aj vy rozmýšľali nad nejakými smart riešeniami do vášho bytu, najpravdepodobnejšie bude váš prvý krok smerovať k osvetleniu. V dnešnom článku si niečo povieme ako dokáže inteligentné osvetlenie vyriešiť problémy spojené s nočným svietením.

Ako na inteligentné osvetlenie

Inštalácia inteligentného osvetlenia je veľmi jednoduchá. V prvom rade by ste sa mali rozhodnúť, či chcete kontrolovať samotné žiarovky, alebo vypínače. Pokiaľ sa rozhodnete pre inteligentné žiarovky, je potrebné vymeniť všetky žiarovky v celom dome, čo môže byť nie práve najlacnejšia investícia. Ak sa však rozhodnete pre vypínače, bude to lepšia a ekonomickejšia alternatíva. Jedným smart vypínačom budete ovládať skupinu žiaroviek naraz. Výhodou smart vypínača bude aj to, že všetky svetlá môžete ovládať na diaľku cez aplikáciu vo vašom smartfóne, postačí vám pripojenie na internet.

smart žiarovka

Vďaka inteligentným asistentom, ako sú Alexa od Amazonu alebo Siri od Apple, môžete smart osvetlenie ovládať pomocou vášho hlasu. Stačí, ak z pohodlia postele, pri chystaní sa na spánok poviete „Siri, vypni všetky svetlá“ a tie sa samé zhasia. 

Nočné osvetlenie potláča produkciu melatonínu

Je mnoho situácií, keď potrebujeme v noci rozsvietiť svetlo. Buď potrebujeme ísť na toaletu, alebo nás prekvapí neutíchajúci smäd a musíme sa ísť do kuchyne napiť. Aj rodičia malých detí veľmi často potrebujú v noci rozsvieť. Či už pri pravidelnej kontrole svojich ratolestí, alebo kvôli ich zlým snom. Mnoho rodičov necháva zažaté svetlo pri malom dieťati počas celej noci. Je to správne?

čítanie rozprávky

Ak už potrebujete v noci svietiť, pri výbere nočného osvetlenia je dôležitá nielen jeho farba, ale aj intenzita. Hladina melatonínu sa zvyšuje po zotmení a najviac uprostred noci. Príliš intenzívne svetlo zastavuje produkciu spánkového hormónu – melatonínu. Pokiaľ nedoprajete svojmu organizmu dostatočnú tmu v noci, potláča sa produkcia melatonínu, ktorý je zodpovedný za zdravý spánok a pekné sny. K zníženiu hladiny melatonínu dochádza pri vystavení organizmu monochromatickému modrému svetlu v tzv. studenej bielej farbe. Tvorbu melatonínu zastavujú svetelné zdroje s teplotou okolo 5 000 K, označované ako day light. Podobne je to aj v prípade, že sa vystavujete v nočných hodinách modrému svetlu, napríklad z obrazovky elektroniky. Naopak na nočné svietenie a relaxáciu je vhodné svetlo žltej a červenej farby s chromatickosťou 2 000 – 3 000 K.

Osvetlenie prispôsobte činnosti

Pri čítaní a učení potrebujete inú intenzitu svetla ako na relaxáciu. Systém inteligentného osvetlenia dokáže meniť farbu svetla podľa toho, čo práve robíte. Ovládate tak nielen jas, ale aj maximálnu či minimálnu intenzitu svetla. Dokonca si môžete nastaviť, ako rýchlo sa svetlo rozsvieti alebo stlmí.

Jednoduché nastavenie môže vyzerať tak, že počas dňa sa vybrané osvetlenie rozsvieti na 100 % v tmavých miestnostiach, napríklad na toalete. V miestnosti, ktorá je dobre osvetlená denným svetlom sa svetlo nerozsvieti. S príchodom večera sa svetlo rozsvecuje s výkonom podľa vašich konkrétnych potrieb a nastavení. Väčší výkon na 100 % budete potrebovať v detskej izbe a menej napríklad v obývačke či predsieni. V noci si nastavíte automatické zapnutie svetla na úroveň napríklad 15 % v chodbe, či záchode, aby vás svetlo veľmi neoslnilo a nerušili ste ostatných členov rodiny.

nočná lampa

Nastavenie svetla oceníte pokiaľ nemôžete večer zaspať a chcete sa unaviť čítaním. Intenzitu svetla prispôsobíte vašej činnosti a po uplynutí naprogramovanej doby sa svetlo môže automaticky vypnúť. Takéto stmievanie oceníte aj pri malých deťoch, ktoré sa boja zaspávať potme. Nočnú lampu im ponecháte zažatú počas celej noci, ale s tlmeným svetlom, ktoré neruší spánok alebo naprogramujete jeho automatické vypnutie po zaspatí dieťaťa.

Aktivovanie nočného osvetlenia

Nočné osvetlenie môžete aktivovať stlačením či dotykom. Ideálne je aktivovať ho napríklad položením nôh na podlahu. Takéto ovládanie nočného osvetlenia vás nevytrhne zo spánku a spoľahlivo vás bude sprevádzať po byte bez toho, aby ste rušili svojho partnera. Ideálne sú LED pásiky, ktoré môžete umiestniť okolo svojej postele, či okolo schodiska. Majú zabudovaný senzor pohybu a doba osvetlenia či jas svetla sa dá prispôsobiť vašim potrebám. Vďaka senzorom pohybu sa svetlá môžu rozsvietiť vo chvíli keď vchádzate napríklad do kúpeľne, kuchyne alebo inej miestnosti.

Inteligentné osvetlenie môžete využiť aj ako budík s pomaly rastúcou intenzitou svetla. Citlivo vás prebudí a vaše telo neutrpí taký šok ako pri klasickom zobudení pomocou zvuku.

TIP: Moderný svet technológií je rozmanitý. Do pozornosti vám dávame článok ako moderné aplikácie pomáhajú k lepšiemu spánku.

Google+