Moderné aplikácie k lepšiemu spánku?

V dnešnej dobe je omnoho ľahšie byť zdravý a fit ako v minulosti, no na druhú stranu máme aj množstvo nástrah v podobe uponáhľanej doby a stresu, ktorý nás dennodenne sprevádza. Či už sa chceme zdravo stravovať, schudnúť alebo lepšie spať, moderný svet technológií nám ponúka rôznych šikovných pomocníkov, vďaka ktorým sa naše ciele dosiahnu ľahšie. My sa dnes zameriame na aplikácie, ktoré by mali pomôcť k lepšiemu zaspávaniu či kvalitnejšiemu spánku.

moderné aplikácie

Fitness náramky a hodinky

Popularita fitness náramkov a inteligentných hodiniek v posledných rokoch prudko stúpa. Ponúkajú celý rad funkcií, medzi ktorými nechýba ani funkcia monitoringu spánku. Monitoring spánku je momentálne jednou z najviac vyhľadávaných funkcií „šikovných“ hodiniek či náramkov. Dokáže zmerať celkovú dĺžku spánku, jeho kvalitu, zaznamená ako tvrdo sme spali alebo koľkokrát sme sa v noci zobudili. Do budúcna ďalej odporučí, čo by sme mohli v oblasti spánku zlepšiť.

moderné aplikácie a spánok

Jedným z problémov fitness náramkov a aplikácií na meranie spánku je ten, že niektoré nie sú klinicky certifikované. No a v skutočnosti nemerajú kvalitu spánku, ale len to, ako veľmi sa človek počas spánku hýbe a to nemusí mať dostatočnú výpovednú hodnotu.  

Na druhú stranu, keď už hovoríme o kvalite spánku, tak na trhu sú v súčasnosti aj inteligentné hodinky, ktoré okrem monitoringu spánku ponúkajú množstvo iných funkcií. Merajú tep alebo sa slúžia ako EKG. Podľa novej štúdie venovanej zdraviu, dokážu takéto hodinky sledovaním srdcovej frekvencie odhaliť nielen hypertenziu, ale aj spánkovú apnoe s 90 % presnosťou. Spánková apnoe je porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania počas spánku, pričom jej neliečenie môže mať pre človeka aj fatálne následky.

Digitálna knižnica – pomôže ľahšie zaspať

Mnohí ľudia majú hlavne problém so zaspávaním. Trvá im nekonečne dlho, kým zaspia a tak ráno zväčša vstávajú unavení. Ľuďom, ktorí majú problém so zaspávaním, môže pomôcť digitálna knižnica. Veď už od malička čítanie kníh a rozprávanie rozprávky na dobrú noc pomáha deti upokojiť pred spaním, prečo by tento princíp nemal pomôcť aj v dospelom veku?

Sú ľudia, ktorí bez čítania dobrej knihy ani nejdú spať. Stáva sa to akýmsi denný rituálom pred spaním. Teraz si však už nemusia namáhať oči a môžu využiť digitálnu knižnicu. Digitálna knižnica je jednoduchý katalóg či malá databáza slovenských a českých kníh vo zvukovej podobe. Momentálne je ich pár desiatok, no aj napriek tomu obsahujú pestrú paletu žánrov ako sú rozprávky, klasická literatúra, sci-fi, Biblia, učebnice, prednášky, reportáže a podobne.

zaspávanie s mobilom

Ako to funguje? Stačí kliknúť na preferovaný obsah a ten stiahnuť. Kedykoľvek môžete stiahnuté knihy prehliadať alebo získavať ďalšie. No a môžete začať počúvať zvolený obsah na dobrú noc. Treba si však ustrážiť dobu, kedy počúvanie zastaviť. Aby ste nezaspali so slúchadlami na ušiach a aby vás tak zvuky počas spánku nezobudili, inak váš spánok nebude kvalitný, práve naopak. Aj zvolený obsah má vplyv na spánok, často to, čím si naplníme naše vedomie pred spaním, nás môže sprevádzať v snoch.

Príjemné zaspávanie s aplikáciami

Na trhu je množstvo aplikácií, ktoré vám môžu pomôcť zaspať, medzi ne patria aj také, ktoré vám navodia príjemnú atmosféru praskajúceho ohňa v kozube či klopkanie dažďa. Na výber je aj množstvo iných zvukov, ktoré sa dajú ďalej upravovať, napríklad tečúca voda a k nej je možné pridať spev vtákov či kŕkanie žiab.

Pri problémoch so zaspávaním môžete vyskúšať relaxačnú aplikáciu s dýchacími technikami a futuristickou vizualizáciou dýchania, ktorá pomáha znížiť stres. Takáto aplikácia sľubuje používateľovi zaspať už do niekoľkých pár minút.

O tom, že používanie elektroniky (mobilné telefóny nevynímajúc), spánku škodí, sme už písali. Preto existujú aj aplikácie, ktoré chránia používateľov pred modrým svetlom vychádzajúcim z displejov mobilných zariadení. Aplikácie toto svetlo tlmia a nahrádzajú teplejšími farbami, alebo chránia oči prostredníctvom tzv. dark mode (tmavý nočný režim).

Mobilné aplikácie na monitoring spánku

Stretnúť sa môžeme s množstvom mobilných aplikácií, ktoré slúžia na monitorovanie spánku. Využívajú na to gyroskop mobilného telefónu, ktorý v noci zaznamenáva mikrochvenie matraca alebo sledujú váš pohyb počas spánku. Aplikácie vyhodnotia, v akej fáze spánku sa nachádzate. No a pomocou inteligentného budenia vás zobudia v čase, keď je váš spánok najplytší. Tým pádom by malo byť vstávanie príjemnejšie.

aplikácie a spánok

Niektoré aplikácie dokážu aj nahrávať rozprávanie zo sna alebo chrápanie. Pri chrápaní vás dokáže mobilná aplikácia na to upozorniť. Okrem nahrávania zvukov a sledovania pohybu počas spánku, budete mať detailne vypracované tabuľky či grafy so záznamom o spánku. Nájdete v nich históriu spánkov, čas, ako často sa počas noci prebúdzate, ako aj počet hodín premárneného spánku.

Zlepšia moderné aplikácie spánok?

Moderné aplikácie na spánok je potrebné brať s rezervou. Nezbavia vás nespavosti a nezaručia kvalitný spánok šibnutím čarovného prútika. Ale ako sme už niekoľkokrát spomenuli, zmonitorujú spánok, pomôžu ľahšie zaspať a poskytnú vám viac informácií o vašom spánku. No a to v konečnom dôsledku môže spolu s ostatnými faktormi spánok zlepšiť

Google+