Ktoré polohy pri spánku spôsobujú vrásky na tvári? Zistite, aký vplyv majú spánkové návyky na pleť

Večerná starostlivosť o pleť sa rozhodne nekončí v okamihu, keď položíte hlavu na vankúš. V skutočnosti má veľký vplyv na zdravie a vzhľad vašej pleti aj poloha, v ktorej najčastejšie spíte. Dokonca môže byť aj dôvodom vzniku predčasných vrások.

žena na posteli

Vrásky sú prirodzenou súčasťou procesu starnutia a nevyhne sa im asi nikto. Na ich vzniku sa podieľa množstvo faktorov, medzi ktoré patrí napríklad slnečné žiarenie, genetika či životný štýl. Už menej sa však vie, že na tvorbu vrások má vplyv aj poloha, v ktorej spíte.

Prečítajte si viac o vzťahu medzi polohami počas spánku a vráskami na tvári vrátane niekoľkých tipov, ako minimalizovať vrásky spôsobené spánkom a zároveň si zachovať zdravé spánkové návyky. Vďaka nim sa budete prebúdzať ráno omladení, s oddýchnutou a sviežou tvárou.

Tip7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Najbežnejšie spánkové polohy, ktoré sa podieľajú na vzniku vrások

Niet pochýb o tom, že pravidelný spánok v určitých polohách môže prispieť k vzniku vrások, najmä v oblasti tváre a krku. Veľký podiel na tom majú predovšetkým kombinácia gravitácie, tlaku a opakovaných pohybov počas spánku. Rozoberme si preto tri typické polohy v spánku, ako je spánok na chrbte, na boku a na bruchu a vysvetlime si, aký vplyv majú na zdravie pokožky a tvorbu tvárových vrások.

  • Spánok na chrbte

Hovorí sa, že spanie na chrbte je najlepšia poloha na prevenciu vzniku vrások na tvári. Hlavným dôvodom je fakt, že ak spíte na chrbte, nemáte tvár v priamom kontakte s vankúšom. To znižuje pravdepodobnosť stlačenia kože na tvári počas spánku, ktorá môžu viesť k nežiaducim vráskam. Okrem toho táto poloha umožňuje rovnomerné rozloženie váhy tela, čím sa minimalizuje tlak na určité oblasti tváre.

  • Spánok na boku

Aj keď väčšina dospelých najradšej spáva na boku, nie je táto poloha z pohľadu vzniku tvárových vrások najpriaznivejšia. Medzi tvárou a vankúšom totiž vzniká tlak a trenie, čo môže neskôr spôsobiť vznik spánkových vrások a nepekných rýh.

tvár mladej ženy

Ak napríklad často spávate na pravom alebo ľavom boku, môžete si všimnúť, že vaše spánkové vrásky sú výraznejšie alebo viditeľnejšie na strane, ktorú pri spánku obľubujete.

  • Spánok na bruchu

Táto spánková poloha sa z hľadiska spánkových vrások považuje za najhoršiu. Keď si zaboríte tvár do vankúša, vystavujete svoju pleť dlhodobému tlaku, čo pri častom opakovaní môže viesť k tvorbe nepekných vrások na tvári. Ak sa teda chcete vyhnúť vráskam, určite by ste mali zvážiť, či nevymeníte zaužívanú polohu spánku za inú.

Tipy, ako sa vyhnúť spánkovým vráskam

1. Pri spánku sa nedotýkajte svojej tváre

Možno si to ani neuvedomujete, ale ak spíte s rukami pritlačenými na tvári, tlakom škodíte jemnej pleti svojej tváre. Najlepšie bude, ak sa počas spánku úplne vyhnete dotyku tváre s akýmkoľvek povrchom, vrátane rúk a ramien.

2. Spite na chrbte

Ak spíte s tvárou otočenou nadol, tlak pokožky do prestieradiel alebo obliečok na vankúše spôsobuje, že sa pokožka naťahuje a krčí, pričom v konečnom dôsledku taká zostane už navždy. Aj keď môže byť ťažké zmeniť vašu obľúbenú polohu pri spánku, uvedomte si, že spanie na chrbte môže priaznivo vplývať na zachovanie mladistvej pleti bez vrások. Jednoduchou pomôckou, ktorá vám zabráni obracať sa počas spánku na brucho, môže byť to, že sa pred spaním obložíte vankúšmi.

3. Zainvestujte do vhodného vankúša

Ak nespíte na chrbte, môže vám pomôcť výber špeciálneho vankúša, ktorý pomôže podporiť spanie na chrbte a znížiť kontakt tváre s povrchom vankúša.

4. Vyberte si správnu obliečku na vankúš

Čím menej sa pokožka prichytáva na obliečke na vankúš, tým nižšia je pravdepodobnosť, že sa vám v dôsledku spánku vytvoria trvalé jemné vrásky.

vankúše na posteli

Častou chybou je používanie obliečok na vankúše zhotovených z látok, ktoré priľnú k pokožke namiesto toho, aby po nej kĺzali.

Príkladom môžu byť najmä flanelové a džersejové obliečky a plachty, ktoré sú síce príjemné, ale nie sú také hladké, aby sa pri kontakte s pokožkou minimalizovali trecie sily. Omnoho lepšie sú v tomto prípade obliečky z hodvábu alebo saténu.

5. Vyspite sa do krásy

Je nesporné, že kvalita a dĺžka spánku, rovnako ako jeho pravidelnosť, majú zásadný vplyv na celkové zdravie a vzhľad pleti. Práve počas spánku totiž telo čerpá nové sily, pričom sa regeneruje a očisťuje aj pokožka. Ak vám chýba kvalitný spánok, niet pochýb o tom, že tým trpí aj pokožka.

Tip: Aj vy odďaľujete odchod do postele? Prečítajte si, prečo by ste s tým mali prestať

Google+