Matrace na pohovku, váľandu

Dosluhujú vám matrace na starej posteli alebo matrace na pohovku a váľandu už niečo zažili? Chcete ich vymeniť bez toho, aby ste vyhadzovali posteľ? Vo väčšine prípadov to nejde. Buď sú pevne pripevnené na plochu postele alebo tvoria súčasť pohovky, či váľandy. V dnešnom článku si povieme, čo robiť v prípade, keď chcete nové matrace na váľandu alebo pohovku.

Matrace na pohovku

Ako vymeniť matrace na pohovku a váľandu?

Veľa manželských postelí má celočalúnené matrace, ktoré sú pripevnené na vyklápaciu plochu, pod ktorou je úložná plocha. Dokonca aj matrace na pohovku alebo matrace na váľandu sú pevne v nej zabudované.

Máte 3 možnosti výmeny:

  • položiť nové matrace na staré (neodporúča sa)
  • úplne vymeniť staré matrace za nové
  • kúpa novej postele (drahšie riešenie)

Položiť nové matrace na staré, preležané sa javí ako najjednoduchšie riešenie. Jednoducho kúpite nové matrace a položíte ich na tie staré. Teoreticky sa to dá. Treba si však uvedomiť, že nové matrace budú kopírovať tvar starých, preležaných matracov a to už po pár týždňoch. Pretože nové matrace nebudú mať rovnomerný podklad, tak sa budú deformovať. Každý matrac má inú tuhosť a odporúča sa položiť ho priamo na rošt alebo pevnú dosku. Ak položíte matrac priamo na starý matrac, tak sa vám bude zdať o niečo mäkší.

Taktiež je s tým spojené riziko odvetrávania vlhkosti. Medzi dvoma matracmi sa vlhkosť hromadí a nemá sa kam odvetrať. Kumuluje sa v matraci, čo môže mať za následok vznik plesní a v neposlednom rade sa jeho životnosť znižuje o niekoľko rokov. Keď už nemáte inú možnosť, len položiť starý matrac na ten pôvodný, tak by mal byť aspoň dostatočne priedušný a skôr nižší.

Vhodné sú perforované matrace, ktoré dostatočne odvádzajú vlhkosť pomocou vzduchových kanálikov, alebo potom kombinácia perforovaných penových vrstviev s kokosom, kde kokos tiež pomáha odvetrávať matrac. Nie je to však optimálne riešenie na každodenný spánok a z dlhodobého hľadiska to neodporúčame.

Najvzdušnejšou penou je studená tzv. HR pena, takže výborne odvetráva. Naopak najhoršie odvetráva latex, keďže má najvyššiu hustotu.

Ďalším riešením môže byť úplná výmena starého matraca za nový. Je to trošku zložitejšie riešenie, ale v konečnom dôsledku to najsprávnejšie. Ak sa rozhodnete pre tento variant, tak je potrebné starý matrac odstrániť z pohovky alebo váľandy. Napríklad, keď je matrac celý očalúnený, treba ho spod čalúnenia vyrezať a vybrať až po podklad postele. Na podklad sa potom uloží nový matrac. Pri výbere nového matraca treba zohľadniť výšku matraca a jeho veľkosť, aby bolo lôžko rovnako vysoké ako predtým. Samozrejme môže byť aj vyššie, avšak nie nižšie.

TIP: Prečítajte si naše tipy a rady ako vybrať správny nový matrac.

Ako vybrať matrac na váľandu

Môže sa stať, že vám nebude pasovať rozmer žiadneho matraca, ktoré sa na trhu ponúkajú. V tom prípade nie je problém, dokážeme vám dodať matrac akýchkoľvek rozmerov. Dokonca aj rôzne atypické matrace v tvare kruhu, srdca a podobne. Všetky matrace na mieru sa u nás vyrábajú podľa želania zákazníka a výroba akéhokoľvek matraca netrvá dlhšie ako 5 - 10 dní.  

Čo robiť v tom prípade, že vaša pohovka, gauč alebo váľanda nemá boky, ktoré by matrac stabilizovali a držali na podklade? Stabilnejší bude jeden veľký dvojmatrac. Ak budú lôžko tvoriť dva matrace vedľa seba, vtedy sa dajú našiť stabilizačné popruhy na rohy matracov, tie sa potom prevlečú popod rošt a matrac bude pevnejšie držať na podklade. Popruhy je možné našiť na mieru na väčšinu matracov z našej ponuky.

Čo sa týka manželských postelí, tak nemusíte dávať celú posteľ nákladne prečalúniť - jednoduchšie je zakúpiť bavlnené alebo froté návleky na matrace s najrôznejším designom, ktoré sa rýchlo navlečú a dotvoria požadovaný vzhľad lôžka.  

Ostáva vám ešte 1 možnosť - a to kúpa úplne novej postele. To je však pre väčšinu ľudí pomerne veľký škrt cez rozpočet. Poďme sa preto pozrieť, na vhodné nové matrace na pohovku a váľandu.

Aké matrace na pohovku alebo váľandu vybrať?

Chystáte sa vyhodiť staré matrace na pohovku a váľandu, takže stojíte pred otázkou, aké matrace si vybrať. V prvom rade je potrebné zohľadniť rošt, aký máte vo váľande alebo pohovke a samozrejme aj vaše osobné preferencie, čo sa týka tvrdosti matraca.

V celočalúnených posteliach, pohovkách a váľandách sú väčšinou tieto rošty:

  • pevné plné dosky
  • pevné latové rošty

Na pevnú dosku môžete položiť všetky pružinové a taštičkové matrace, sú totiž vzdušné a dobre odvetrávajú vlhkosť. Môžete na ňu uložiť aj penové alebo sendvičové matrace, je však potrebné zabezpečiť cirkuláciu vzduchu, čo sa možno nedá zabezpečiť pri pohovke. Ak je však pohovka určená na príležitostné spanie, tak nič nebráni použiť aj tieto matrace. Na pevnú dosku sú vhodné aj matrace obsahujúce vzduchové kanáliky, kokosové vlákno alebo HR penu, všetky tieto materiály sú najčastejšie kombinované v sendivčových matracoch.  

Pevné latové rošty sú z pevných dosiek uložených v ráme napevno. Nepružia, preto by mal pruženie zabezpečiť práve matrac. Ak chcete kúpiť penové matrace, tak potom zvoľte radšej hrubšie, postarajú sa o dostatočné pruženie. Menej vhodné sú najmä tenšie matrace, tie potrebujú práve pružný lamelový rošt. V prípade, že máte radi tvrdšie lôžko a kúpite tenšie penové matrace, nebude vám to vadiť, nižší matrac totiž bude tuhší. Totižto platí, že na pevnom podklade budú matrace tvrdšie, ako na pružnom rošte. Vhodným riešením na pevné latové rošty sú najmä pružinové matrace alebo taštičkové matrace.

Úplná výmena matracov na pohovke alebo váľande je dôležitá

Ako vidíte máte viac možností, akou formou vymeniť staré matrace v pohovke alebo váľande. Z našich skúsenosti pokladáme za najsprávnejší variant, kedy staré matrace vyberiete a namiesto nich tam umiestníte nové matrace. Pri každom matraci nájdete presný popis na aký podklad je matrac vhodné uložiť, aby poslúžil čo najlepšie. Na váľandu alebo pohovku najčastejšie využijete napríklad matrac 80 x 200 cm, prípadne dvoj-matrac 160 x 200 cm.

V prípade, že budete mať ešte ďalšie otázky ohľadom tejto témy, ale aj ďalšie iné, neváhajte nás kontaktovať, radi vám zodpovieme všetky nejasnosti. Plne k dispozícii sme vám aj v našej poradni, kam tiež môžete zasielať svoje otázky.

Google+