Matrace a tvrdosť: rozšírená stupnica tvrdostí 1 až 7

Matrace - stupnica tvrdostíŠirokú ponuku matracov sme rozčlenili podľa stupňov tvrdosti. Štandardná stupnica pozná 5 stupňov tvrdosti matracov, no my sme sa rozhodli stupnicu rozšíriť.

Tvrdosti matracov - 7 stupňov tvrdosti

Pri nákupe v kamennom obchode je tento údaj menej smerodajný, keďže si matrace môžete odskúšať na mieste. Ak vyberáte matrace online, potrebujete maximum relevantných údajov.

1 - Detské matrace

Tuhosťou 1 označujeme matrace pre našich najmenších.

2 - Veľmi mäkké matrace

Mäkké matrace sú napríklad obyčajné molitanové matrace. Môže to byť 14 cm vrstva molitanu s nižšou objemovou hustotou. Toto riešenie je síce lacné a relatívne komfortné (mäkkosť molitanu), no telo nemá v žiadnej polohe dostatočnú oporu.

3 - Mäkšie matrace

Medzi mäkšie matrace patria najmä matrace latexové a matrace s lenivou (pamäťovou) penou. Tieto matrace sa vyznačujú vysokým komfortom, ideálne sa prispôsobujú tvaru tela, nevytvárajú protitlak, slúžia ako prevencia proti prípadnému vzniku preležanín, priaznivo pôsobia na pokožku a krvný obeh, napomáhajú k uvoľneniu svalov.

Obľúbenosť podľa skupiny: takto mäkké matrace uprednostňujú predovšetkým ženy, osoby s bolesťami kĺbov a starší ľudia. Mäkšie matrace sú vhodné najmä na ležanie na boku.

Preferované polohy: Mäkší matrac nevyvíja protitlak na rameno a boky, čo podstatne zvyšuje komfort pri ležaní na boku.

4 - Stredne tuhé matrace

Stredne tvrdý matrac s pamäťovou penou DUO VISCODo skupiny stredne tvrdých matracov patrí široké spektrum penových, sendvičových a pružinových matracov, v ktorých sa kombinujú mäkšie materiály s tvrdšími. Z latexových matracov sú to len tie, ktoré obsahujú spevňujúce vrstvy, napríklad kokos.

Tieto matrace sú elastické, veľmi dobre sa prispôsobujú tvaru tela a zároveň chrbticu udržujú v rovine. Stredne tvrdé matrace preferuje široké spektrum zákazníkov, najčastejšie ženy, ale aj muži v rôznom veku.

Stredne tvrdé matrace sú vhodné pre zákazníkov, ktorí spia najmä na boku, ale často aj v iných polohách.

Tvrdší matrac ATLANTA (AKCIA -40%)5 - Tvrdší matrac

Rovnako ako stredne tvrdé matrace aj tvrdšie matrace môžu byť tvorené z tvrdších a mäkších materiálov, ale tu už prevládajú tvrdšie materiály (RE pena, kokos,..). Medzi tvrdšie matrace patria aj matrace zo "studenej" HR peny, prípadne z PUR peny s vyšším odporom proti stlačeniu.

Tvrdšie matrace uprednostňujú predovšetkým muži, mladí ľudia alebo zákazníci s vyššou hmotnosťou. Tvrdšie matrace poskytnú telu ideálnu oporu najmä pri spánku na bruchu a na chrbte, ale zároveň je stále možné spať aj pohodlne v polohe na boku.

6 - Tvrdé matrace

Do tvrdosti 6, medzi tvrdé matrace, patria vybrané typy sendvičových, pružinových a profilovaných matracov, ktoré obsahujú tvrdú RE penu, vrstvy kokosu alebo "studenú" HR penu s vysokou hustotou.

Je veľká skupina zákazníkov, ktorí všeobecne obľubujú a  požadujú tvrdšie lôžko. Zákazníci, ktorí preferujú tvrdé lôžko spia najčastejšie na bruchu alebo na chrbte.

7 - Extra tvrdé matrace

Do tvrdosti 7 sa radia najtvrdšie matrace. U najtvrdších matracov sa leží priamo na nepoddajných vrstvách z tvrdej RE peny alebo prírodného kokosu. Túto tvrdosť uprednostňujú zákazníci vyššej váhovej kategórie a muži.

Tip: Zónový matrac

Kombinuje mäkšie a tvrdšie zóny. Pod ramenom a pod kolenami je matrac mäkší, aby sa lepšie prispôsobil anatómii tela, najmä pri spánku na boku. Obľúbený je napríklad zónový matrac COCO SENSITIVE.

Google+