Naše dieťa chrápe, čo s tým?

Chrápanie je znížená priechodnosť dýchacích ciest, ktorá vyvoláva chvenie mäkkého podnebia. Trápi mužov, ženy, no nevyhýba sa ani deťom. Pokiaľ aj vaše dieťa chrápe, zbystrite pozornosť a radšej to nepodceňujte, môže to napovedať o jeho zdravotných problémoch.

mama a dcéra

Pravidelné verzus občasné chrápanie

Každé dieťa môže občas chrápať, pokiaľ ide o občasné chrápanie, napríklad raz za mesiac, nemusíte sa báť. Občasné chrápanie detí môže súvisieť s chorobou dýchacích ciest, napríklad pri akútnej nádche či angíne, alebo sa často objavuje u astmatických či alergických detí, v čase peľového obdobia. Aj vyčerpané deti, trebárs po celodennom výlete, môžu večer chrápať. Spozornieť by ste však mali vtedy, pokiaľ dieťa chrápe pravidelne a dlhodobo. Vtedy by ste mali navštíviť krčného lekára – otorinolaryngológa, ktorý vyšetrí hrdlo, nos i uši dieťaťa.

Príčiny chrápania detí

Medzi najčastejšie príčiny chrápania detí patria:

  • zväčšené nosné mandle
  • prekážky v nose, nosohltane
  • nadmerne veľký jazyk
  • nadváha detí
  • nedostatočný tonus hltanových, podnebných a jazykových svalov
  • nádory a cysty hltana

Zväčšené nosné mandle

Častokrát bývajú príčinou chrápania detí zväčšené nosné mandle. Deti sa narodia s malými nosnými mandľami, ktoré medzi tretím a piatym rokom rastú. Najväčšie ich majú deti v predškolskom roku a potom by sa mali zmenšovať. Niekedy však naopak z dôvodu opakovaných chorôb a infekcií rastú. Dieťa so zväčšenými mandľami má sťažené dýchanie nosom, preto dýcha ústami a potom chrápe. Krčný lekár dieťa vyšetrí, no odporúča sa aj vyšetrenie u alergológa, pretože príznaky zväčšených nosných mandlí bývajú aj prejavom poruchy imunitného systému. V niektorých prípadoch lekár odporučí nosné mandle vybrať. Ak má dieťa aj iné ťažkosti, napríklad opakované zápaly stredného ucha, hromadia sa mu v nose hlieny, má trvalo otvorené ústa viac než 3 mesiace alebo ak k tomu pribudnú aj nočné prestávky v dýchaní.

dievča spí

Nadváha detí

Aj deti s nadváhou mávajú často problémy s chrápaním. Problematický tuk na krku tlačí v spánku na mandle i na dýchacie cesty a obmedzuje dýchanie. Keď chcete dieťa zbaviť chrápania, je potrebné popracovať na jeho hmotnosti. Uvidíte, ako sa mu po schudnutí uľaví.

Chrápanie u novorodencov

U novorodencov býva často chrápanie spôsobené vývojovou poruchou. Ide o uvoľnenosť chrupaviek, ktoré sú v niektorých miestach súčasťou dýchacej cesty. Do prvého roka sa však tento problém zvyčajne odstráni a dieťa potom dýcha správne. Dbajte preto na to, aby ste mali vždy dobrý vzduch v miestnosti kde dieťa spí, neprekurujte ju a pred spaním dobre vyvetrajte.

Spánkové apnoe

Chrápanie je vždy podmienené čiastočnou prekážkou v horných dýchacích cestách počas spánku. Keď je táto prekážka malá a vyvolá len zvukové fenomény chrápania, ide o benígne chrápanie. Nie je prerušované apnoickými pauzami, nevzniká hypoxia ani hypoventilácia v spánku. Takéto chrápanie nepoškodzuje zdravý spánok detí.

malé dieťa

No ak je prekážka v horných dýchacích cestách počas spánku taká veľká, že nastáva hypoventilácia – dieťa počas chrápania prestane na niekoľko sekúnd dýchať, môže ísť o syndróm obštrukčného spánkového apnoe (OSAS). Vtedy nie je porušený iba spánok dieťaťa, ale má to vplyv aj na jeho celkový vývin, čo môže mať vážne následky.

Typickým prejavom je chrápanie prerušované apnoickými pauzami, objavuje sa lapanie po dychu. Spánok je nepokojný, dieťa často mení polohu pri spaní, niekedy až do neobvyklých pozícií, ktoré mu pomáhajú uvoľniť dýchacie cesty, pričom dochádza k zvýšenej potivosti. Ráno býva dieťa často mrzuté, reaguje podráždene, sťažuje sa na bolesť hlavy alebo má sucho v ústach. Počas dňa zase chce viac spať. Neliečenie detského apnoe sa môže odraziť na problémoch s rastom, hyperaktivite, či poruchách pozornosti.

Na spoľahlivé diagnostikovanie je potrebná polysomnografia. Počas spánku sa sleduje EEG, EKG, pohyby očí, EMG svalov brady, prúd vzduchu pred nosom a ústami, dýchacie pohyby hrudníka i brucha a iné.

Google+