Neviete, čo so starou posteľnou bielizňou? Tu je 12 spôsobov jej opätovného využitia

Dopriali ste si novú posteľnú bielizeň, no i tá stará je stále k svetu a vy si neviete rady, kam s ňou? Je vám ľúto ju vyhodiť, a preto si nahovárate, že ju máte do rezervy, ale v skutočnosti len zbytočne zaberá miesto v bielizníku? Nezúfajte, existuje mnoho jednoduchých spôsobov, ako posteľnej bielizni nájsť nový účel. A lokalizácia najbližšieho zberného kontajnera na textil k nim určite nepatrí.

Zložené posteľné prádlo

1. Detský úkryt
Jedno elegantné riešenie je prenechať starú bielizeň deťom a angažovať ich tvorivosť. Môžu z nej vytvoriť tajný úkryt, indiánsky vigvam, alebo malý cirkusový stan. Vy sa zbavíte svojej dilemy a ony budú motivované príležitosťou naložiť s plachtami podľa svojich predstáv.

2. Deka na piknik
Ak chcete naopak uplatniť vlastnú kreativitu a v teplom počasí sa radi vytratíte na obed do parku, potom máte v rukách ideálny materiál na peknú deku. Je ľahká, nezaberá veľa miesta a jej vzor sa vám určite páči tiež – zrejme ste ho kedysi sami vyberali. Vhod príde aj na letnom festivale, či športovom podujatí.

3. Hračka pre psa
Po deťoch sú druhou vďačnou skupinou domáci miláčikovia. Rozhodne, aktivity ako trhanie, váľanie sa a driapanie im vždy dobre padnú, treba ich však udržiavať pod kontrolou. Napríklad tak, že im poskytnete starú plachtu, prípadne z nej upletiete hračku. V plachte pretrvávajúci ľudský pach môže, najmä na často znepokojených psíkov, zároveň pôsobiť ukľudňujúco.

4. Rohož (nielen) do kúpeľne
Keď už sme pri pletení a vašej zručnosti, starú bielizeň môžete nastrihať na pásy a tie zapliesť do mäkkej rohože. Postupy sú rôzne a vôbec nie zložité. Rohož nájde okrem kúpeľne využitie aj v predsieni, alebo detskej izbe. Ak pridáte aj staré farebné tričká, výsledok bude naozaj pôsobivý.

5. Nahrievateľný vankúš
Inou kreatívnou ideou je výroba malých nahrievateľných vankúšikov. Z posteľnej obliečky ušite menšie vrecká, naplňte ich ryžou, či fazuľou a následne zašite. Vrecká potom po nahriatí v mikrovlnke, alebo na radiátore dlho udržia teplo. Dajú sa prikladať na namáhané a bolestivé miesta na tele, ako sú krk, chrbát a kĺby, aby poskytli úľavu.

6. Plátno na premietanie
Na zručnosť menej náročný nápad predstavuje plátno na premietanie filmov. Bielu plachtu stačí preložiť dvojmo, zavesiť a natiahnuť. Letnému premietaniu filmov a športových zápasov v záhrade sa vyrovná len máločo. Že nemáte vlastný projektor? Požičajte si, alebo kúpte, hoci aj z druhej ruky. Ten zážitok naozaj stojí za to.

7. Ochrana pre rastliny
Ako zeleninový záhon v záhrade, tak bylinkový kvetináč na balkóne, bývajú vystavené viacerým nepriaznivým vonkajším vplyvom. Vietor, silné slnko, hmyz aj slimáky vedia poškodiť vašu, inak dobre udržiavanú, mini záhradku v priebehu pár hodín. Rýchlu ochranu pred všetkými z týchto neduhov dosiahnete ich prekrytím starým kusom posteľného prádla. Upevniť ho môžete tenkými klincami, prípadne prevesiť cez jednoduchú konštrukciu.

8. Nákupná taška
Tým, ktorí si tykajú so šijacím strojom, sa bude páčiť rýchly projekt recyklovanej nákupnej tašky. Po jeho hravom zvládnutí vám určite napadne mnoho originálnych variácií – odkladací závesný mech, či púzdro na karimatku.

9. Zábrana proti prievanu
Prievan podfukujúci popod dvere nebýva vôbec príjemný, no vy máte na dosah elegantné preventívne opatrenie. Zo starej návliečky vystrihnite pozdĺžny valec na šírku dverí, vyplňte ho ľahko tvarovateľným izolačným materiálom (napríklad molitan) a zašite. Hotovú zábranu zasuňte pod dvere tak, aby vyplnila všetky škáry.

10. Detský kostým
Zabudnite na masku ducha v podobe plachty s dvoma otvormi na oči. Keď sa blíži detský karneval, ponúka vám stará posteľná bielizeň viacero lepších, originálnejších možností. Len tak, pre inšpiráciu: rytier rádu Jedi, nevesta, múmia, grécka bohyňa a socha slobody. Napadli vám nejaké ďalšie?

11. Poťah na prekrytie
Ak má bielizeň zaujímavý a zachovalý vzor, dá sa použiť ako poťah na prekrytie opotrebovanejších povrchov. Vyskúšajte to na ramienkových vešiakoch do skrine, čelnej strane zásuviek na detskom stolíku, prípadne na širokej vlasovej čelenke po babičke.

12. Ochranná pokrývka
Vyskytnú sa situácie, kedy sa vám plachty zídu aj ako pokrývka, chrániaca pred ušpinením. Či už je to ochrana podlahy a nábytku pri maľovaní, ako záves proti prachu, na sedadlách a v kufri auta, či ako zástera pri domácich prácach. V prípade potreby ju aj ľahko premeníte na handru.

Google+