Optimálna dĺžka spánku podľa veku. Zistite koľko by ste mali spať vy alebo vaše dieťa

Spánok je predmetom skúmania, či už vedcov alebo obyčajných ľudí, už dlhé roky. Jedna z najdôležitejších a najčastejšie riešených vecí ohľadom spánku je to, aká by mala byť jeho dĺžka. Ako dlho spať? A čo spánok detí? Tu nájdete odpovede na všetky tieto otázky.

Dĺžka spánku

Každý jeden z nás v živote prespí asi 24 rokov, čo je asi 1/3 celého života. Spánok nám pomáha načerpať novú energiu, znižuje tiež riziko obezity , srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Pre náš život je skrátka nevyhnutný. Vedeli ste, že keď sa rodičom narodí dieťa, tak prídu počas prvých dvoch rokov o 4 - 6 mesiacov spánku?

Príliš dlhý spánok nie je zdravý

Príliš dlhý spánok, podobne ako príliš krátky spánok, nie je pre vaše zdravie výhodný. Dĺžka spánku je tiež ovplyvnená životným štýlom a zdravotným stavom. To, že osem až desaťhodinový spánok je najlepší už asi úplne neplatí. Zistilo sa, že kvôli príliš dlhému spánku sa na druhý deň zníži výkon pamäte. Dlhý spánok dokonca zvyšuje riziko mnohých chorôb, napríklad obezity, cukrovky alebo kardiovaskulárnych ochorení.

Profesor z Arizonskej štátnej univerzity v Pheonixe, ktorý skúma spánok a jeho účinky tvrdí, že ak spíte 7 hodín, znižujete tak šancu na výskyt rôznych chorôb a budete dlhšie žiť. Osem a viac hodinový spánok je podľa neho nebezpečný. Samozrejme, to platí len u dospelých. Iný profesor na Kalifornskej univerzite v San Diegu sledoval viac ako šesť rokov údaje, ktoré pochádzali od 1,1 milióna ľudí podieľajúcich sa na štúdií o rakovine. Výsledky potvrdili, že ľudia, ktorí spali 6,5 – 7 hodín mali nižšiu úmrtnosť ako tí, ktorý spali 8 a viac hodín.

Nemusí to však platiť u každého. Niekto sa cíti svieži po 6-hodinovom spánku, iný je unavený aj po 10 hodinách. Najlepšie je však počúvať svoje telo a vyspať sa toľko, koľko potrebujete. Samozrejme, ak ste boli dlho do noci hore tak je jasné, že si pospíte o pár hodín viac. Taktiež ak ste vykonávali nejakú namáhavú fyzickú aktivitu.

Ideálna dĺžka spánku v každom veku

Ako dlho spať? Aká je ideálna dĺžka spánku pre deti či dospelých? Vo všeobecnosti je to tak, že čím ste starší, tak tým sa dĺžka spánku skracuje. Nie je nezvyklosťou, že sa dĺžka spánku detí pohybuje okolo 18 hodín za deň a u dôchodcu sa môže stať, že bude spať ledva 5 hodín. Ako dlho spať podľa vedcov z National Sleep Foundation?

  • Novorodenec (0 – 3 mesiace): 14 až 17 hodín spánku za deň
  • Kojenec (4 – 11 mesiacov): 12 až 15 hodín denne
  • Batoľa (1 – 2 roky): 11 až 14 hodín za deň
  • Predškolák (3 – 5 rokov): 10 až 13 hodín denne.
  • Školák (6 – 13 rokov): 9 až 11 hodín za deň
  • Teenager (14 – 17 rokov): 8 až 10 hodín denne
  • Dospievajúci (18 – 25 rokov): 7 až 9 hodín za deň
  • Dospelý (26 – 64 rokov): 7 až 9 hodín denne
  • Starší dospelý (65+ rokov): 7 až 8 hodín za deň

Dĺžka spánku u dospelých

Nie len dĺžka spánku, ale aj kvalita

Áno, je to naozaj tak. Ak budete spať 8 hodín, ale váš spánok bude plytký, neustále vás bude niečo rušiť a budete sa budiť, tak sa budete cítiť tak ako po 4 hodinovom spánku. Nekvalitný spánok prináša okrem únavy ďalšie negatíva, akými sú nervozita, nízka výkonnosť a zlá koncentrácia. Mali by ste teda aj pozorovať spánok detí. Nedostatočná kvalita spánku môže dokonca u mladých ľudí zvyšovať riziko sebapoškodzovania, samovražedných myšlienok či pokusov o samovraždu.

Ako dlho spať, keď spíte kvalitne? V takom prípade vám bude stačiť aj menej hodín ako 8. Pre kvalitný spánok spite v miestnosti, ktorá je vyvetraná a teplota v nej je okolo 18 stupňov. V lete je lepšie ak budete spať pri otvorenom okne. Doprajte si úplnú tmu a ticho. Aby ste sa nemuseli v noci budiť na záchod, poslednú vodu vypite približe 2 – 3 hodiny predtým ako pôjdete spať. Na večeru si nedávajte žiadne ťažké ani vyprážané jedlá, pretože tak sa vám bude ťažko zaspávať. Ideálna na večeru je nejaká zelenina, mäso, ryba alebo mliečne výrobky.

Prášky na spanie?

Toto je ďalšia zaujímavá a často rozoberaná téma, ktorá je so spánkom úzko spätá. Ak sa niekto nevie viac nocí vyspať alebo sa mu ťažko zaspáva, hodí jednoducho do seba tabletku a ide spať. Ak sa dlhodobo neviete vyspať a ovplyvňuje vás to v každodennom živote, premýšľajte čo môže byť príčinou. Nie vždy sú tabletky na spanie najlepším riešením a je lepšie riešiť nespavosť bez nich.

Namiesto nekonečného užívania liekov sa zamyslite nad tým, či chodíte spať každý deň pravidelne, pravidelne vstávate, či máte kvalitný zdravotný matrac, cvičíte a hýbete sa. Ak sa vám nedarí chodiť spať vždy v určitú hodinu, naučte sa každý deň aspoň v rovnaký čas vstávať. Dochádza tak k synchronizovaniu biologických dejov a inými pochodmi v organizme. Tiež by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo ďalšie by mohlo nespavosť spôsobovať. Môže ísť o akútnu alebo dlhodobú nespavosť, ale aj ďalšie problémy so zdravím.

Google+