Poznáte týchto 10 typov partnerských polôh pri spánku? Zistite, čo prezrádzajú o vašom vzťahu

Ukázalo sa, že poloha pri spánku vzhľadom na polohu partnera častokrát odhaľuje, čo sa deje v našom podvedomí. Reakcie nášho tela na partnera nám totiž môžu veľa napovedať o stave nášho vzťahu. Ak ste zvedaví, čo vaša poloha vypovedá o vašom vzťahu, čítajte ďalej a dozviete sa to.

pár v posteliPodľa najnovších výskumov existuje súvislosť medzi určitými osobnostnými črtami a polohou počas spánku. Rovnako existuje súvis aj medzi spánkovou polohou pri zdieľaní postele s partnerom a úrovňou vzťahu, aký medzi sebou máte. Pozrime sa na to bližšie.

Tip: Vyrušuje vás partner pri spaní?

1. Poloha tzv. lyžičky

Táto klasická párová poloha je typická pre pár, ktorý sa nemôže nabažiť jeden druhého. Zároveň je kontakt koža na kožu emocionálne a fyzicky upokojujúci a symbolizuje ochranu a hlbokú intimitu. Najčastejšie spí žena na vnútornej strane a muž ju chráni z vonkajšej strany. Ak si tieto pozície vymieňate, naznačuje to vyrovnaný a rovnocenný partnerský vzťah.

2. Dotýkanie sa chrbtami

Páry, ktoré zaspávajú chrbtom k sebe, prezrádzajú, že obaja partneri sú nezávislí, ale zároveň sú si blízki. Páry, ktoré spia chrbtom k sebe, sa chcú navzájom dotýkať, ale zároveň chcú mať dostatok pohodlia. Tieto páry si rovnako cenia svoju nezávislosť, ako aj svoj vzťah.

3. Poloha tvárou k sebe

Spanie s partnerom tvárou k sebe svedčí o prosperujúcom vzťahu. V tejto pozícii sa hlavy oboch partnerov nachádzajú na rovnakej úrovni, pričom ich ruky môžu byť prehodené cez seba.

Táto intímna poloha signalizuje, že obaja jedinci majú podobné zmýšľanie a v ich vzťahu vládne atmosféra porozumenia a prijatia. Výskumy však ukázali, že spanie tvárou k sebe nie je medzi pármi veľmi obľúbené. Len 4 % párov uviedli, že spia týmto spôsobom.

4. Hlava položená na ramene partnera

dvojica spí

Pri tejto polohe obaja partneri spia na chrbte, pričom jeden z partnerov má položenú hlavu na ramene toho druhého. Svedčí to o vysokej miere spolupatričnosti, ktorá ponúka jednému z partnerov prijať úlohu "ochrancu" a dávať pozor na toho druhého. Táto poloha naznačuje istotu a dôveru vo vzťahu.

5. Poloha známa ako “hviezdica“

Zaberá váš partner celú posteľ? Ak áno, tak spí v polohe hviezdice, čo je poloha, keď sa jeden z partnerov komfortne natiahne a zaberie pritom väčšinu postele. Spanie v tejto polohe naznačuje, že títo partneri môžu byť vo vzťahu sebeckí.

6. Milovníci slobody

Spanie chrbtami k sebe, pričom sa však partneri navzájom nedotýkajú, sa môže zdať ako spánková poloha, ktorá signalizuje problémy. Zaujímavé pritom je, že podľa prieskumov až 42 % párov spáva práve takýmto spôsobom.

Ak vy a váš partner uprednostňujete túto polohu pred inými, nie je dôvod na obavy z nedostatku intimity vo vašom vzťahu. Ak ste však nedávno prešli z intímnejšej polohy na túto, možno bude lepšie, ak prehodnotíte, či sa vo vašom vzťahu neobjavili nejaké problémy.

7. S domácim miláčikom v strede

Spanie s domácim miláčikom je pre dnešnú dobu typické. To, či chcete vy a váš partner spať so svojím domácim miláčikom, je vaše osobné rozhodnutie a zvyčajne nie je dôvodom na znepokojenie.

Pozvanie domáceho maznáčika na spánok medzi vami a partnerom môže poskytnúť určitý priestor a zároveň upevniť vaše puto s domácim miláčikom. Vaše domáce zviera však predstavuje fyzickú bariéru medzi vami a partnerom a môže poukazovať na vzájomné vyhýbanie sa partnerovi.

Tip: Nechávate svojho psa spať s vami v posteli? Prezradíme vám, čo by ste mali vedieť

8. Vzájomne prepletené ruky a nohy

Byť vzájomne prepletený so svojím partnerom je mimoriadne intímna a romantická poloha. Je obzvlášť populárna medzi novými pármi, nakoľko je vyjadrením vášne vo vzťahu. Ak pretrváva aj počas dlhoročných vzťahov, môže (no nemusí) naznačovať, že partneri sú na sebe potenciálne závislí.

9. Obaja partneri ležia na bruchu

Pár, ktorý spáva na bruchu, môže vo vzťahu bojovať s hnevom a strachom. Ak sa partneri navzájom vôbec nedotýkajú, môže to signalizovať aj úzkosť alebo nedostatok dôvery. Ak s partnerom zaspávate v tejto polohe, možno je vhodný čas na to, aby ste si spolu sadli a porozprávali sa o vašom vzťahu.

10. Najprv tak a o chvíľu inak

pár odpočíva

Zaspávate vo vzájomnom objatí a asi po 10 minútach sa od seba odpútate. Možno sa vám to bude zdať zvláštne, no táto poloha je charakteristická pre partnerov, ktorí majú medzi sebou veľmi stabilný vzťah. Podľa odborníkov ide o akýsi kompromis medzi intimitou a nezávislosťou, pričom si obidve strany poskytujú dostatočný životný priestor.

Pár slov na záver

To, či vaša poloha počas spánku odráža aktuálny stav vášho vzťahu je, samozrejme, subjektívne. Žiadny vzťah nie je rovnaký a všetci máme svoje problémy. Čo teda funguje pre jeden pár, nemusí fungovať pre iný. Ak však nie ste spokojní s vašou polohou pri spánku s partnerom, porozprávajte sa s ním a vyriešte prípadné problémy skôr, ako narušia váš vzťah.

Google+