Psoriatici a spánok – vyspite sa lepšie aj napriek psoriáze

Psoriáza predstavuje mimoriadne nepríjemné ochorenie, ktoré okrem problémov s kožou a kĺbmi zhoršuje aj kvalitu spánku. Okrem toho sa psoriatické ochorenie spája aj s dvoma bežnými spánkovými poruchami: spánkovým apnoe a syndrómom nepokojných nôh.

psoriatická koža

Ako psoriáza vplýva na spánok

Čo sa týka psoriázy, ide o autoimunitné ochorenie, zahŕňajce dva špecifické zápalové stavy: psoriatickú artritídu (PsA) a psoriázu. Ľudia so psoriatickým ochorením vykazujú hyperaktívny imunitný systém, ktorý vyvoláva zápal postihujúci kožu a u 10 - 30 % pacientov aj kĺby. Zistilo sa tiež, že poruchy spánku u ľudí s PsA a psoriázou súvisia so zlou kvalitou života a silnou únavou.

Hoci psoriatické ochorenie nemusí byť priamou príčinou problémov so spánkom, môžu za nimi stáť jeho hlavné príznaky. Ide o typické symptómy psoriázy, vrátane suchej, svrbivej kože a bolesti kĺbov. Poruchy spánku sú navyše bežné u ľudí trpiacich PsA a psoriázou, preto sa považujú za komorbidity (koexistujúce) ochorenia psoriázy. Vedci však nevedia, či je psoriatické ochorenie priamou alebo prispievajúcou príčinou nejakej konkrétnej poruchy spánku alebo či poruchy spánku prispievajú k progresii psoriázy.

Tip: Nemôžete spávať? Naučte sa, ako bojovať proti stresu

Psoriáza a spánkové apnoe

žena s maskou

So psoriatickým ochorením sa spája aj spánkové apnoe. Ide o stav, pri ktorom človek počas spánku opakovane prestáva dýchať. Okrem ťažkostí s dýchaním spánkové apnoe spôsobuje viaceré nepríjemné prejavy, ako je:

  • hlasné chrápanie
  • boľavé alebo suché hrdlo po prebudení
  • prebúdzanie sa s pocitom dusenia alebo lapania po dychu
  • ospalosť a nedostatok energie počas dňa
  • ranné bolesti hlavy
  • nepokojný spánok
  • zabúdanie
  • zmeny nálady
  • znížený sexuálny záujem
  • opakované prebúdzanie a nespavosť

Psoriatici trpia tiež syndrómom nepokojných nôh

Doterajšie výskumy naznačujú, že niektorí ľudia so psoriázou môžu trpieť aj syndrómom nepokojných nôh. Je to známa porucha spánku a tiež nervového systému, ktorá vyvoláva nutkanie pohybovať nohami. Prejavuje sa tým, že ľudia majú nepríjemné pocity svrbenia alebo pichania v nohách (niekedy aj v rukách alebo iných častiach tela) a pociťujú nutkanie pohybovať sa, aby tieto pocity zmiernili. Príznaky sa tiež zhoršujú, keď je človek v pokoji, napríklad keď sedí alebo leží. U mnohých spôsobujú tieto príznaky poruchy spánku, ktoré sú natoľko výrazné, že zhoršujú kvalitu života.

Kvalitu spánku u psoriatikov zhoršuje aj zápal

Za hlavného vinníka porúch spánku pri psoriáze sa považuje zápal. Vzniká tak, že imunitný systém reaguje neprimerane, čím spôsobuje zápal poškodzujúci tkanivá, čím sú psoriáza a PsA známe.

žena nespí

Našťastie lieky používané na liečbu psoriázy majú pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku. Viaceré štúdie skúmajúce biologickú liečbu preukázali významné zlepšenie kvality spánku u ľudí, ktorým sa v dôsledku tejto liečby zlepšili príznaky psoriatického ochorenia. Okrem zápalu sa predpokladá, že pri poruchách spánku u psoriatikov zohráva významnú úlohu aj stres. Kombinácia stresu a zlého spánku môže príznaky psoriatického ochorenia výrazne zhoršiť.

Tipy na lepší spánok pre psoriatikov

Ak trpíte psoriázou a chcete dosiahnuť kvalitnejší spánok, bude potrebné upraviť celkový životný štýl a režim spánku:

  • Vyskúšajte terapiu teplom a chladom na kĺby – takto môžete svojim kĺbom priniesť úľavu pred spaním. Môžete napríklad vyskúšať teplú sprchu, používanie ľadového obkladu alebo spanie s vyhrievajúcou dekou. Vyhnite sa však dlhým horúcim sprchám a kúpeľom, pretože horúca voda môže psoriázu na pokožke zhoršiť. Po skončení kúpania jemne utrite suchú pokožku uterákom.
  • Zvlhčujte pokožku – tento úkon by sa mal stať vašou bežnou rutinou. Tesne pred spaním naneste na pokožku pleťové mlieko na suchú pleť, aby ste zmiernili svrbenie, ktoré vám môže brániť v pokojnom spánku. Vhodnou alternatívou je aj kokosový olej alebo olej z aloe vera.
  • Dodržiavajte pravidelný spánkový režim - dodržiavanie konzistentného spánkového režimu pomáha regulovať cirkadiánny rytmus, ktorý vám pomáha v noci zaspať a udržať si spánok po celú noc. Ak budete chodiť spať každý večer v rovnakom čase, stabilizujete cirkadiánny rytmus svojho tela a zaspávanie bude pre vás jednoduchšie.
  • Obmedzte množstvo kofeínu – vyhnite sa káve, čaju, limonáde a iným kofeínovým nápojom pred spaním.
  • Skráťte čas strávený pozeraním TV a kontrolovaním mobilu - čím skôr sa odpútate od elektronických zariadení, tým skôr môžete zaspať. Preto by ste mali elektronické zariadenia vypínať aspoň 30 minút pred spaním.
  • Vyskúšajte relaxačné cvičenia - Stres zhoršuje PsA a psoriázu a takisto vám nedá spať. Na to sú najlepšie uvoľňujúce cvičenia, aby ste si pred spaním upokojili telo i myseľ. Môžete začať tým, že jednoducho zavriete oči, sústredíte sa na nádych a výdych a vnímate ticho okolo seba.

Tip: Dobrý a zdravý spánok: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+