Viete, aký je rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom?

Vyznať sa v spleti rôznych názvov a termínov dá niekedy poriadne zabrať. A to dokonca aj pri takej bežnej veci, akou sú matrace. Tým skôr, že ich nekupujeme každý deň či rok, ale raz za niekoľko rokov. To, čo platilo pred niekoľkými rokmi, dnes už nemusí platiť, pretože vývoj aj v oblasti matracov ide veľmi rýchlo dopredu.

Pružinový matrac - výhody

Mnoho ľudí si zamieňa názvy matracov a niekedy ani netuší, ktoré sú ktoré. Aj medzi pružinovými alebo taštičkovými matracmi je to rovnako, niektorí ľudia si ich navzájom pletú. Aj keď taštičkový matrac je vlastne pružinový matrac, neplatí to naopak, nie každý pružinový matrac je aj taštičkový. Viete, aký je rozdiel medzi klasickým pružinovým a taštičkovým matracom? Ako to naozaj s týmito matracmi je, sa dozviete v dnešnom článku.

História pružinových matracov

Pružinové matrace sú medzi nami už veľmi dlho. Tie najstaršie sa datujú do 18 – 19. storočia. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o histórii matracov, tak si prečítajte článok „História matraca – vedeli ste, že ...“. Samozrejme v minulosti pružinové matrace veľmi vŕzgali a s tými dnešnými majú spoločné len to, že majú vo svojom jadre pružiny.

Postupom rokov sa zmenila hlavne kvalita používaného materiálu a sila drôtu, z ktorého sú pružinové matrace vyrobené. Tak nehrozí zlomenie pružín, čo sa v minulosti bežne stávalo. Dnešné pružinové matrace vôbec nevŕzgajú, ale tento mýtus „vŕzgajúcich matracov“ pretrval dodnes. V skutočnosti neobsahujú nič, čo by mohlo vydávať zvuky, vŕzganie je často zapríčinené napríklad konštrukciou roštu alebo postele.

Pružinové matrace sa delia na 2 varianty:

  • klasické pružinové matrace, tzv. bonell
  • taštičkové matrace

Rozdiel medzi nimi je podstatný. Najmä v ich prevedení, úžitkových vlastnostiach a samozrejme aj cene. Aby ste pochopili, v čom konkrétne spočíva ich rozličnosť, pokúsime sa ich bližšie predstaviť a priblížiť.

Klasické pružinové matrace – Bonell

Klasické pružinové matrace sa nazývajú aj bonellové. Sú vyrobené z tenkých oceľových drôtov, ktoré sú medzi sebou navzájom pospájané do jedného celku. Vďaka tomu zabezpečia rovnakú tvrdosť matraca počas dlhej doby. Keď si naň ľahnete, tlak sa rozloží medzi viacero pružín.

Pri jeho kúpe sa odporúča kupovať každému partnerovi samostatný pružinový matrac, ako jeden veľký dvojmatrac. Keďže sú pružinky navzájom prepojené, tak je možné každý pohyb jedného z partnerov cítiť aj na strane druhého partnera.

Pružinové matrace sú vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú stredne tvrdé až extra tvrdé matrace. Na pružinovom systéme sú okrem ochrannej siete proti pretlačeniu pružín uložené aj vrstvy peny. Mäkšie pružinové matrace obsahujú na povrchu mäkšie penytvrdé obsahujú skôr tvrdé peny s vysokou hustotou. Pružinové matrace môžu mať na spevnenie aj vrstvu kokosového vlákna.

Výhody pružinových matracov bonell:

  • dokážu správne reagovať na telo aj na pevnej doske
  • priaznivá cena
  • nemusíte pri nich riešiť problémy s vetraním

Nevýhody pružinových matracov bonell:

  • nižšia nosnosť, maximálne do 120 kg
  • nie sú vhodné ako dvojmatrace
  • stlačením jednej pružiny sa stlačia aj ostatné v okolí

Taštičkové matrace - výhody

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace na rozdiel od klasických pružinových matracov nemajú pružiny navzájom pospájané. Pružinky sú uložené samostatne v malých textilných taštičkách. Odtiaľ pochádza názov „taštičkové“. Pospájané sú medzi sebou iba taštičky, nie pružiny. A toto je ten najväčší rozdiel medzi pružinovými matracmi bonnell a taštičkovými matracmi. Každá pružinka môže samostatne reagovať, pri stlačení jednej pružiny zostanú ostatné v nezmenenom stave.

Ak si ľahnete na taštičkový matrac, dochádza k deformácii iba tých pružín, na ktoré je vyvíjaný priamo tlak. Matrace majú vysokú bodovú elasticitu, je to schopnosť kopírovať nerovnosti ľudského tela. Čím je vyššia hustota týchto pružín, tým vyššia je bodová elasticita. Samozrejme to znamená, že čím vyšší počet pružín má taštičkový matrac, tým je jeho kvalita vyššia. Pri porovnávaní dvoch taštičkových matracov je potrebné porovnávať rovnakú veličinu, čiže hustotu pružín. Nesmiete pritom zabúdať, že je rozdiel medzi celkovým počtom pružín matraca a medzi hustotou pružín, čiže počtu pružín na 1 m2.

Štandardné taštičkové matrace majú hustotu cca 256 ks/m2 a uspokoja väčšinu zákazníkov. Tzv. MULTI-POCKET taštičkové jadrá obsahujú až 650 ks pružín na m2 a preto sú vhodné i pre vysoké zaťaženie, rovnako ako MICRO-POCKET, ktoré obsahujú ešte 2x viac pružiniek. Vyšší počet pružinie takisto zvyšuje stabilitu jadra, ktoré potom celkovo menej pruží.

V porovnaní s klasickými pružinovými matracmi obsahujú už základné taštičkové matrace až dvojnásobný počet pružiniek, jedná sa o luxusnejšie výrobky a teda aj cenovo drahšie. Ich životnosť sa počíta až na desiatky rokov. Vďaka ich odolnosti spĺňajú vysoké nároky na nosnosť a dokážu dlhodobo podoprieť váhy 120 – 150 kg.

Aj na taštičkovom jadre je uložená spevňujúca textília, ktorá chráni matrac proti pretlačeniu pružín. Mäkšie taštičkové matrace obsahujú na povrchu mäkké peny a tie tvrdšie obsahujú na spevnenie napríklad vrstvu kokosovej dosky.

Výhody taštičkových matracov:

  • majú vysokú bodovú elasticitu
  • možnosť kombinovať pružinky s rozdielnou silou drôtu (zónovanie)
  • sú veľmi vzdušné, nemusíte pri nich riešiť vetranie
  • dokážu podoprieť váhu človeka od 120 do 150 kg

Nevýhody taštičkových matracov:

  • sú cenovo drahšie
  • veľký počet pružiniek má za následok ich vysokú hmotnosť

Tip: Vyberáme taštičkový matrac.

Vzdušnosť taštičkových aj bonellových matracov

Každý človek sa prirodzene potí a všetok pot vsakuje do matraca. Taštičkové aj bonellové matrace sú veľmi vzdušné a rozdiel v tomto porovnaní nie je žiadny. Obidvom druhom matracov sa darí rýchlo vlhkosť odviesť preč, môžete ich uložiť bez obáv aj na plnú dosku a nemusíte sa báť odvetrania zvyškovej vlhkosti. Pružinové bonellové aj taštičkové matrace „dýchajú“ pri každom pohybe a tak sú určené aj do priestorov s vyšším rizikom vlhkosti, ako sú víkendové chaty.

Dúfame, že sme vám aspoň z časti priblížili rozdiely medzi taštičkovým a pružinovým matracom. Pokiaľ máte ešte nejaké otázky ohľadne tejto témy, neváhajte nás kontaktovať. Sme vám plne k dispozícii v poradni, kde vám s radosťou odpovie náš tím odborníkov.

 

Google+