Skúsili ste si zdriemnuť cez pracovnú dobu? Prezradíme vám, prečo to stojí za to

Ak pracujete z domu, iste sa vám už stalo, že vás počas práce začal premáhať spánok. Bojovať s únavou väčšinou nie je veľmi efektívne. Skúste si namiesto toho dopriať 15 až 30 minútový odpočinok. Možno budete prekvapení, ako sa zvýši vaša produktivita.

spánok pri laptope

Home office už nie je ničím nezvyčajným

Pre mnohých ľudí vyzerá pracovný deň úplne inak ako pred ako rokom. Z viacerých dôvodov je to veľmi výhodné. Nemusíte sa ráno prezliekať, dokonca vôbec nemusíte vstávať z postele. Vyhnete sa ranným zápcham, kolónam a ušetríte aj na cestovnom. Dokonca si pri práci môžete užiť slniečko na terase.

Jednou z takýchto pozitívnych zmien, ktoré vznikli v dôsledku toho, že čoraz viac ľudí pracuje z domu, je aj fakt, že ľudia si počas pracovného dňa môžu zdriemnuť. Nezáleží na tom, či ide o popoludňajšiu siestu, alebo o 15- až 30-minútový odpočinok. Faktom je, že spánok počas práce sa stal bežnou súčasťou života.

Tip: Spánok cez deň - áno alebo nie?

Zdriemnutie nie je žiadnym prehreškom

Vedeli ste, že niektorí zamestnávatelia, ako napríklad Google, Cisco a Zappos, prijali zásady podporujúce zdriemnutie v práci už pred pandémiou? Ak to uznali za vhodné takéto pokrokové spoločnosti, potom sa netreba čudovať, že na krátkom odpočinku počas práce niečo bude.

žena drieme

Je pravda, že práca z domu ponúka šancu dopriať si krátky popoludňajší spánok bez strachu, že by z toho mohol váš zamestnávateľ vyvodiť negatívne dôsledky. A možno túžbu zdriemnuť si zvyšuje lákadlo v podobe pohodlnej postele alebo mäkkého gauča umiestnených vo vašej blízkosti. Alebo je to skrátka jednoduchý fakt, že ste si uvedomili výhody zdriemnutia počas práce, ako aj to, ako vám to môže pomôcť zvládnuť zvyšok dňa. Nemusíte sa preto cítiť vinným, ak si doprajete krátky oddych.

Výhody odpočinku počas pracovného dňa

To, že krátky „šlofík“ dokáže človeka nabudiť, nie sú žiadne výmysly. Výskumy dokázali, že odpočinok v práci so sebou prináša viaceré plusy:

  • pomáha udržať, dokonca zlepšiť kognitívnu výkonnosť
  • zvyšuje schopnosť zapamätať si a vybaviť si fakty, ktoré ste sa naučili počas dňa
  • pomáha znížiť pocity frustrácie
  • osviežuje myseľ

Ako si naplánovať zdriemnutie v práci

Ideálna dĺžka zdriemnutia počas pracovného dňa predstavuje približne 30 minút. Samozrejme, optimálny čas takéhoto odpočinku sa môže mierne líšiť v závislosti od veku a celkového stavu spánku. Za zmienku však stojí fakt, že zdriemnutie trvajúce oveľa viac pol hodiny môže spôsobiť, že sa po prebudení budete cítiť ospalí. Na dôvažok si ním môžete narušiť aj svoj nočný spánok.

muž spí

Ak chcete dosiahnuť najlepšiu dĺžku spánku, vyhraďte si na popoludňajšiu siestu približne 15 - 20 minút a premyslite si, ako tento čas môžete strategicky zaradiť do svojho pracovného rozvrhu. Nezabudnite, že najvhodnejšia doba je okolo druhej hodiny popoludní, pretože tento čas sa najlepšie zhoduje s vašimi prirodzenými cirkadiánnymi rytmami. Môžete na to napríklad využiť neskoršiu obedňajšiu prestávku.

Tipy, ako sa pripraviť na krátky oddych

Určite to poznáte. Niekedy sa vám oči zatvárajú samé od seba, inokedy ste síce unavení, ale vytúžený spánok jednoducho neprichádza. Aby ste čas strávený mimo telefónu a notebooku využili čo najlepšie, snažte sa relaxovať. To vám pomôže uvoľniť sa a ľahšie a rýchlejšie zaspíte.

Postarajte sa, nech vás nič neruší. Stíšte si upozornenia na mobile aj notebooku. Pokúste sa meditovať alebo sa zamerajte na dychové cvičenia. Niekomu môže pomôcť aj aplikácia na tvorbu bieleho šumu. Možno nezaspíte, ale váš mozog získa príjemnú, pokojnú prestávku na zresetovanie, a k svojej práci sa vrátite omnoho oddýchnutejší i sviežejší. Zistíte, že sa vám pracuje ľahšie a možno si tiež uvedomíte, že zrazu máte hlavu plnú skvelých nápadov.

Tip: Zdriemnutie, kofeín, alebo kvalitný spánok

Google+