Spánok cez deň - áno alebo nie?

Spánok je nevyhnutnou súčasťou života každého človeka. V tejto oblasti je toho ešte veľa neobjaveného a neprebádaného. Jedno je však isté, kvalitný spánok je kľúčom k tomu, aby sme nasledujúci deň mali dostatok energie. Počas spánku dochádza k regenerácii organizmu a navracajú sa nám fyzické a psychické sily. Je však dobrý spánok cez deň a ako dlho spať?

Spánok cez deň

Optimálna dĺžka spánku

Na otázku, koľko je vhodné denne spať, nie je jednoznačná odpoveď a mnohí odborníci sa v názoroch líšia. Povestný 8-hodinový spánok počas noci už podľa niektorých vedcov neplatí. Potreba spánku je u každého individuálna, do veľkej miery daná geneticky a nie na každého človeka platia rovnaké pravidlá. Dospelým ľuďom sa odporúča spať okolo 7 – 8 hodín, ale viacerým postačí spať denne 6 hodín. S rastúcim vekom však klesá najmä schopnosť spať v jednom dlhom úseku a tak prichádza na rad spánok cez deň. Je spanie cez deň zdravé a odporúča sa?

Potrebujete spánok cez deň?

Určite to poznáte. Vrátite sa v práci z obeda a máte chuť sa niekde natiahnuť a na chvíľu si zdriemnuť. Dnes už nie je raritou v moderných spoločnostiach dopriať svojim zamestnancom chvíľku na menší denný odpočinok. Krátke zdriemnutie cez deň nie je dôkazom vašej lenivosti či pohodlnosti, ale takýto spánok osvieži telo aj dušu. Spánok cez deň nie je moderným výmyslom, ale takúto siestu ľudia praktizujú už niekoľko tisícročí.

Pre ľudské telo je prirodzené dopriať si jeden väčší nočný a jeden menší denný odpočinok. U nás sa s poobedňajším spánkom veľmi málo stretávame, ale v mnohých prímorských krajinách (napríklad v Španielsku) je dodnes zvykom dodržiavať siestu a poobede si na chvíľu zdriemnuť. Ich pracovný čas je rozdelený na dve časti, kde medzi nimi sa nachádza čas na regenerujúci spánok.

Aký dlhý by mal byť spánok cez deň

Spánok cez deň by mal byť podľa odborníkov trvá hodinu až hodinu a pol dlhý. Vtedy sa telo najlepšie zregeneruje a osvieži sa mozog. Mal by byť hlavne v pravý čas, napríklad krátko po obede. V prípade, že pôjdete spať cez deň neskoro popoludní alebo ku večeru, hrozí, že zaspíte hlbokým spánkom a následne sa zobudíte ešte viac unavený.

Ak nemáte možnosť pospať si cez deň aspoň hodinu, nezúfajte. Lepšie je dopriať si aj kratší denný spánok ako žiaden. Zdriemnutie na 20 – 30 minút úplne postačí, aby ste sa zbavili strnulosti svalov, vaše telo si oddýchlo a zregenerovalo. Z dlhodobého hľadiska má takéto pravidelné zdriemnutie pozitívny vplyv na stav pamäte človeka.

Naopak, príliš krátke zdriemnutie na niekoľko desiatok sekúnd nemá žiadny preukázateľný prínos pre zdravie. Ide o krátky čas na to, aby sa v tele stihol spustiť regeneračný proces. Pri násilnom prebratí z takéhoto veľmi krátkeho spánku, môže dôjsť k škodlivej stresovej reakcii organizmu.

Spánok počas dňa

Polyfázický spánok umožní spánok cez deň

Možno ste o ňom ešte nepočuli. Po slovensky znamená mnohofázový spánok.Ide o spánkový režim, kedy okrem hlavného nočného spánku si doprajete zdriemnutie v obedňajších alebo poobedňajších hodinách.

Polyfázický spánok nie je žiadnym výmyslom tejto doby. Každý má toto obdobie za sebou. Na svet sme prišli s naprogramovaným mozgom, ktorý vyžadoval viac spánkov počas jedného dňa. Dojčatá spia okrem hlavného nočného spánku aj predpoludním a popoludní. Cyklus sa naruší vtedy, keď deti začnú chodiť do škôlky, kde ostáva len popoludňajší spánok. Pri nástupe do školy sa vynechá aj ten, a tak spanie cez deň je už v školskom veku úplne odstránené.

Ako funguje polyfázický spánok?

Polyfázický spánok nespočíva v krátkych zdriemnutiach kedy sa vám zachce. Ide o systém, ktorý si vyžaduje veľkú pravidelnosť a predstavuje iný prístup k spánku. Má niekoľko fáz. Základom je spánok v noci, ktorý si skrátite podľa toho, koľkokrát si počas dňa na pol hodiny zdriemnete. Pričom polhodina spánku cez deň vynahradí až 2 hodiny spánku v noci.Vďaka tomu sa organizmus učí efektívnejšie využívať spánok a čerpať z neho maximálny úžitok. Môžete preto spať kratšie a zároveň sa cítiť viac oddýchnutí. Ako je to možné?

Spánok má celkovo 5 fáz:

  • Fáza 1 – zaspávanie,svaly sa pomaly uvoľňujú, mozog vysiela veľmi pomalé alfa vlny, pričom táto fáza trvá 5 – 10 minút.
  • Fáza 2 – spomaľuje sa srdcový tep, klesá teplota tela a vzniká rytmická mozgová aktivita, fáza trvá 20 minút.
  • Fáza 3 – prechod medzi ľahkým a hlbokým spánkom.
  • Fáza 4 – hlboký spánok, ktorý trvá asi 30 minút.
  • Fáza 5 – REM spánok, kedy sa tvoria sny a svaly sú najviac uvoľnené.

Celý cyklus týchto fáz sa opakuje aj 4 až 5-krát počas noci. Čím dlhšie spíte, tým je fáza hlbokého spánku kratšia a fáza REM dlhšia. V prípade, že sa zobudíte v blízkosti fázy REM, ste ihneď pripravení k činnosti. Namiesto jedného nočného spánku, počas ktorého sa často budíte a prechádzate z jednej fázy do druhej, pri polyfázickom režime spíte niekoľkokrát v priebehu dňa.

Na začiatok vyskúšajte bifázický spánok

Ak spíte 6 – 8  hodín denne raz za 24 hodín hovoríme že spíte v takzvanom monofázickom režime. Určite je pre mnohých nepredstaviteľné vyskúšať polyfázický spánok, pretože mu to nedovolí práca, ale aj spoločenský charakter. Je ťažké ísť spať niekoľkokrát za deň, keď všetci naokolo spia len od desiatej večer do šiestej rána.

Vyskúšať môžete bifázický spánok. Ak spávate denne 8 hodín, skúste namiesto toho spať v noci približne 6 hodín a zvyšné dve hodiny nahradiť spánkom cez deň, približne na 20 – 30 minút. Nevyhnutnou podmienkou je samozrejme maximálna disciplína a poobedňajšie zdriemnutie by malo byť presne v rovnaký čas. 

U dospelých ľudí nehrá rolu množstvo prespaného času, ale skôr spánok vtedy, keď ho telo potrebuje. Preto, keď vaše telo vyžaduje cez deň zregenerovať a charakter vašej práce vám do dovolí, určite spánok cez deň odporúčame. Vaše telo zregeneruje a dostatočne si oddýchne.

Google+