Spôsobuje vám upchatý nos problémy so spánkom? Zistite, čo môže byť príčinou

Upchatý nos nás častokrát netrápi len cez deň, ale aj v noci. Spôsobuje sťažené dýchanie, prebúdzanie, pocity diskomfortu a dusenia. Za zdanlivo jednoduchým príznakom sa pritom môžu skrývať rozličné príčiny. Zistite, o čo ide vo vašom prípade a zbavte sa problémov s upchatým nosom čím skôr.

držanie nosa

Ako dochádza k upchatiu nosa

Často sa stretávame s tým, že upchatie nosa sa zhoršuje najmä v noci. Dôvodom, prečo je to tak, je aj to, že počas dňa môžeme byť príliš rozptýlení na to, aby sme si všimli, ako veľmi máme upchatý nos. To však ani zďaleka nie je všetko. Existuje niekoľko ďalších faktorov, ktoré prispievajú k zhoršeniu upchatia nosa počas noci.

Upchatý nos je vlastne spôsobený nahromadením tekutiny v sliznici vystielajúcej nosovú dutinu. Tým sa zužujú horné dýchacie cesty, čo zase sťažuje nádych a výdych. Ďalším vinníkom sú opuchnuté a/alebo zapálené cievy vo vnútri nosovej sliznice. Oba tieto problémy sa pritom môžu zhoršiť práve v noci.

Tip: Poruchy spánku a migréna môžu spolu súvisieť. Ako vystúpiť zo začarovaného kruhu?

Najčastejšie príčiny upchatého nosa

  • Upchatie nosa v noci je niekedy spôsobené gravitáciou, vďaka ktorej sa pri polohe v ľahu hlien namiesto odtoku hromadí alebo sa vracia späť.
  • Pri ležaní zároveň dochádza k zmenám krvného tlaku, pričom sa môže zvýšiť prietok krvi do hornej časti tela, do hlavy a nosových dutín, čo môže vyvolať zápal a zhoršiť upchatie nosa.
  • Zhoršenie upchatého nosa vyvoláva aj gastroezofageálny reflux (GERD), čo je ochorenie, ktoré spôsobuje spätný tok žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Reflux kyseliny môže spôsobiť podráždenie hrdla a nosovej sliznice, ktoré následne môže viesť k jeho upchatiu.
  • Prechladnutie alebo chrípka patria k sezónnym ochoreniam, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s upchatým nosom, kašľom a kýchaním.
  • Alergie na peľ, plesne, roztoče a zvieraciu srsť môžu vyvolať príznaky od svrbenia očí až po nádchu alebo upchatý nos.
  • Infekcie prínosových dutín bakteriálneho alebo vírusového pôvodu často vedú k zápalu nosovej dutiny a prínosových dutín, čo môže zvyšovať tlak v prínosových dutinách a spôsobovať upchatie nosa a zhoršovať tak kvalitu spánku.
  • Deviácie nosovej priehradky alebo iné štrukturálne problémy sú spôsobené vychýlením nosovej priehradky, čo je vlastne tenká vrstva chrupavky a kosti, ktorá oddeľuje nosové priechody a často sa môže vychýliť na jednu alebo druhú stranu.

Prečo je upchatý nos nebezpečný?

Prekrvenie nosovej sliznice, upchatý nos a ďalšie príznaky zvyšujú pravdepodobnosť, že budete mať obštrukčné spánkové apnoe, poruchu, pri ktorej počas spánku opakovane prestávate dýchať. Spánkové apnoe zároveň môže výrazne zvýšiť riziko ďalších zdravotných problémov, ako je cukrovka, depresia a zlyhanie srdca.

Ako na liečbu upchatého nosa

V tomto prípade všetko závisí od toho, čo vlastne upchatý nos spôsobilo. Ak váš problém spôsobila alergia, medzi jednoduché a pritom účinné prostriedky patria antihistaminiká a vyhýbanie sa alergénom, ktoré spúšťajú príznaky (nepúšťanie zvierat do spálne, časté pranie posteľnej bielizne, antialergénne podušky a paplóny...). V prípade infekcie prínosových dutín môže liečba zahŕňať antibiotiká predpísané lekárom. Vybočená nosová priehradka sa môže vyriešiť operáciou, ktorá upraví jej tvar a zabezpečí tak rovnomerné dýchanie nosom. Na liečbu refluxu sa bežne používajú lieky, ako sú antacidá a inhibítory protónovej pumpy.

vyšetrenie nosa

Na zmiernenie prekrvenia nosovej sliznice znížením opuchu ciev v nose účinne pomáhajú dekongestíva. Predávajú sa bez lekárskeho predpisu ako nosové spreje a perorálne lieky. Ďalšími jednoduchými tipmi na zmiernenie upchatého nosa je napríklad vyvýšenie hlavy, napríklad pomocou vyššieho vankúša, namiesto ležania na rovine. Pomôže aj to, ak niekoľko hodín pred spaním alebo uložením sa do postele nebudete jesť. Niektorým ľuďom sa osvedčilo používanie zvlhčovača vzduchu priamo pri posteli alebo pitie väčšieho množstva vody počas dňa. Rovnako sa odporúča prestať fajčiť.

Kedy radšej neodkladať návštevu lekára

Prechodné upchatie nosa nie je dôvodom na znepokojenie, najmä ak ho môžete spojiť s takou príčinou, ako je prechladnutie alebo alergia. Sú však prípady, ktoré si vyžadujú lekársku pomoc. Ak vás upchatý nos trápi viac ako dva týždne, je čas navštíviť lekára. Okrem toho by ste sa k nemu mali objednať aj vtedy, ak sa u vás vyskytne niektorá z nasledujúcich príčin:

  • Horúčka - môže poukazovať na infekciu prínosových dutín alebo chrípku, ktorá si môže vyžadovať lekársku pomoc.
  • Krvácanie z nosa – ak sa často opakuje, môže ísť o prítomnosť nosových polypov alebo iných štrukturálnych problémov.
  • Prítomnosť zeleného alebo žltého hlienu, prípadne bolesti tváre – ide o príznaky infekcie prínosových dutín, ktoré je potrebné liečiť antibiotikami. 

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Google+