Ako sa vyspať, ak užívate lieky, ktoré spôsobujú nespavosť

Insomnia alebo nespavosť je bežným vedľajším účinkom mnohých bežne užívaných liekov na predpis. Prečítajte si, ako sa môžete vyspať aj napriek tomu, že vám to nežiaduce účinky liekov nechcú dovoliť.

budík zvoní

Čo možno neviete o nespavosti

Nespavosť totiž znamená oveľa viac ako len to, že sa vám zle spí. Okrem vplyvu na váš odpočinok môže mať veľký vplyv aj na vaše duševné zdravie. Pozrime sa teraz na rozličné príznaky nespavosti:

  • Ťažkosti so zaspávaním alebo nočné prebúdzanie
  • Príliš včasné prebúdzanie
  • Ospalosť počas dňa alebo pocit nevyspatosti po spánku
  • Ťažkosti so sústredením a znížená pozornosť
  • Podráždenosť alebo depresia

Prečo niektoré lieky spôsobujú nespavosť

žena spí

Lieky fungujú na princípe zmeny chemického zloženia tela alebo mozgu s cieľom dosiahnuť požadovaný účinok. Tieto účinky však môžu mať negatívny vplyv aj na bdelosť - buď sa vďaka nim môžete počas dňa cítiť mrzutí a ospalí, alebo naopak, v noci byť neobyčajne bdelí. Nespavosť v noci môže prispieť k nadmernej ospalosti počas dňa, ktorá môže spôsobiť, že sa budete cítiť stále vyčerpaní a unavení.

Tip: Spánková hygiena - základné pravidlá pre zdravý spánok

Typy liekov, ktoré obyčajne vyvolávajú nespavosť

Nekvalitný spánok môže spôsobovať veľa rôznych voľnopredajných liekov či liekov na predpis. Patria medzi ne napríklad aj:

  • lieky, ktoré obsahujú stimulanty, vrátane niektorých liekov na liečbu alergií
  • lieky na spanie
  • selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu alebo SSRI lieky vrátane antidepresív
  • lieky určené na liečbu hypertenzie vrátane betablokátorov
  • agonisty dopamínu používané na liečbu Parkinsonovej choroby
  • lieky používané na liečbu syndrómu nepokojných nôh

Spoznajte nežiaduce účinky liekov na spanie

žena zaspala

Možno sa to zdá byť neuveriteľné, ale lieky na spanie vám v skutočnosti môžu zhoršovať spánok, ak ich užívate dlhší čas. Dokonca sú mnohé z nich vysoko návykové. Telo si na ne vytvorí závislosť, ktorá sa ešte zhorší, keď liek po dlhšom užívaní stratí svoju účinnosť. U tých, ktorí užívali lieky na spanie po dlhšiu dobu, sa po ich vysadení často objavilo zhoršenie problémov so spánkom.

Ako sa dobre vyspať aj napriek liekom

Nezabudnite, že aj keď majú dané lieky negatívny vplyv na váš spánok, je dôležité pokračovať v ich užívaní podľa predpisu, dokým sa so svojím lekárom nedohodnete na alternatívnych opatreniach:

  • Požiadajte o iný liek alebo o úpravu dávkovania

Ak vám váš súčasný liek nezaberá, požiadajte svojho ošetrujúceho lekára o iný liek, ktorý bude lepšie vyhovovať vašim zdravotným potrebám. Podobne aj zníženie dávky niektorých liekov môže zmierniť negatívne účinky, ktoré môžete v noci pociťovať, a umožniť vám odpočinok, ktorý potrebujete.

  • Užívajte lieky v inom čase

Aj čas, kedy lieky užívate, môže mať veľký vplyv na to, ako v noci spíte. Platí to najmä pre lieky, ktoré obsahujú stimulanty – určite totiž nechcete pred spaním užívať niečo, čo vás má udržiavať v bdelom stave. Ak však potrebujete užívať lieky na predpis podľa určitého rozvrhu, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako to zmeníte.

  • Presvedčte sa, že dodržujete pravidlá spánkovej hygieny

Spálňa by mala byť pokojné, tiché a tmavé miesto. Spánok vám môže tiež uľahčiť používanie kvalitného matraca a vhodnej posteľnej bielizne. Pred spaním neužívajte nápoje s obsahom kofeínu, nekonzumujte ťažké jedlá a chodievajte do postele a vstávajte každý deň v rovnakom čase. Vyhýbajte sa tiež škodlivému pôsobeniu modrého svetla z obrazoviek a displejov.

  • Vyskúšajte prírodné doplnky, ktoré vám pomôžu zaspať

Prv, než začnete hľadať nejaké voľnopredajné prostriedky na spanie, uistite sa, že žiadne lieky, ktoré užívate, nebudú s nimi interagovať. Na trhu je veľa dostupných prírodných prostriedkov na spanie, medzi inými sú to napríklad aj tieto: magnézium, extrakt z koreňa valeriány lekárskej alebo melatonín.

Tip: Prečo sa niekedy cítime ospalí len do okamihu, kým sa dostaneme do postele?

Google+