Hyperhidróza + tipy ako bojovať s potením počas spánku

Ak sa v noci silno potíte aj napriek tomu, že vám nie je horúco, môže ísť o ochorenie zvané hyperhidróza. Prejavuje sa nadmerným potením, ktoré môže mať negatívny dosah aj na kvalitu spánku. Prečítajte si viac o tom, čo ho spôsobuje a čo je preňho typické, ako aj dobré rady, ako si môžete pomôcť.

nadmerné potenie

Čo je to hyperhidróza

Potenie je normálna telesná funkcia, ktorá plní životne dôležitú funkciu ochladzovania organizmu. Väčšinou ho vyvoláva vyššia teplota alebo stresové situácie. Ak však dochádza k poteniu aj v prípade, že je organizmus v pokoji a teplota vonkajšieho prostredia nie je zvýšená, môže ísť o ochorenie zvané hyperhidróza (anaforéza, polyhidróza, hydrodermia).

V zásade existujú dva typy hyperhidrózy:

  • Primárna (idiopatická) hyperhidróza – zvykne sa nazývať aj fokálna, pretože postihuje konkrétne časti tela, napríklad dlane, podpazušie, chodidlá alebo časti tváre. Ide o ochorenie s dedičnou predispozíciou, ktoré sa prvýkrát manifestuje v období puberty.
  • Sekundárna hyperhidróza -  súvisí s iným ochorením (napríklad s cukrovkou, srdcovými alebo respiračnými poruchami, obezitou, dnou či poruchou štítnej žľazy) alebo hormonálnymi zmenami (tehotenstvo, menopauza).

Tipy, ako zvládnuť nadmerné potenie v noci

Trpieť hyperhidrózou ešte neznamená, že sa musíte vzdať a tráviť noci v prepotenej posteľnej bielizni. Vyskúšajte niektoré z overených spôsobov, ako bojovať s nadmerným nočným potením, aby ste si dopriali lepší a kvalitnejší spánok.

1. Noste pyžamo z prírodných materiálov

Pre spánok bez potu rozhodne odporúčame vzdať sa pyžama z polyesteru a iných syntetických materiálov. Umelé tkaniny totiž zle absorbujú pot. Naopak, ideálnou voľbou sú pyžamá vyrobené z prírodných materiálov, ako je čistá bavlna, bambus, alebo priedušný hodváb. Tiež je dôležité, aby ste do postele nenosili ponožky, pokiaľ ich skutočne nepotrebujete. Ak sa bez nich neviete zaobísť, uistite sa, že sú vyrobené zo 100 % bavlny.

žena v pyžame

2. Vymeňte posteľnú bielizeň

Niekedy môže byť dôvodom, prečo sa v noci prehadzujete a otáčate, práve posteľná bielizeň, v ktorej ležíte. Podobne, ako je to v prípade pyžama, aj tu by ste si mali zvoliť priedušné plachty a prikrývky vyrobené z prírodných materiálov. Navrstvite si posteľnú bielizeň tak, aby ste ju mohli ľahko odstrániť v prípade, že vám zostane horúco.

3. Pred spaním sa stíšte a relaxujte

Aj keď sa zdá, že ste nestihli urobiť všetko, čo ste si v daný deň zaumienili, nesnažte sa doháňať zmeškané povinnosti tesne pred tým, ako pôjdete spať. Ak ste mali náročný deň, prežitý stres môže viesť k nadmernému poteniu. Preto sa snažte pred spaním upokojiť. Namiesto kontroly e-mailov v mobile alebo premýšľania o tom, čo musíte urobiť zajtra, skúste si prečítať niečo z knihy alebo si urobte voňavý kúpeľ.

muž s ventilátorom

Tip: Nemôžete spávať? Naučte sa, ako bojovať proti stresu

4. Použite antiperspirant

Aplikácia antiperspirantu pred spaním je účinnejšia ako počas dňa, nakoľko sú potné žľazy prázdne, čo zaisťuje jeho maximálnu absorpciu. Antiperspiranty totiž fungujú tak, že upchávajú potné žľazy, čím blokujú uvoľňovanie potu.

Nezabudnite pred nanesením antiperspirantu vysušiť miesta, na ktoré ho plánujete nanášať. Existujú výskumy, ktoré preukázali, že pri rôznych druhoch hyperhidrózy, najmä pokiaľ ide o podpazušie, pomáha nanášanie roztoku chloridu hlinitého.

5. Spite na správnom matraci

žena spí

Zdravý spánok pri hyperhidróze môžete podporiť aj použitím chladivého latexového matraca, ktorý zvyčajne lepšie odvádza telesné teplo ako pamäťová pena.

6. Vyvarujte sa konzumácie určitých jedál

Pravdou je, niektoré jedlá alebo nápoje zvyšujú potenie, preto by ste ich nemali konzumovať pred spaním. Ide najmä o korenené jedlá a alkohol. Rovnako by ste sa mali vyhnúť cigaretám.

7. Otvorte okná alebo zapnite ventilátory

Zvážte, či by vo vašom prípade nebolo vhodné nechať počas noci otvorené okno. Ak máte k dispozícii klimatizáciu alebo ventilátory, môžete udržiavať cirkuláciu vzduchu s ich pomocou.

Google+