Nemôžete dieťa uspať? Pomôžeme vám ako na to

Určite to poznajú všetci rodičia malých ratolestí. Večer túžia ísť do postele, no ich miláčik ešte nie. Aj keď je najedený, prebalený a všetko by malo byť v najlepšom poriadku, namiesto spokojného spánku plače. Univerzálna metóda uspávania dieťaťa neexistuje. Dôležité je identifikovať dôvod prečo nemôže dieťa zaspať a až potom sa pokúsiť ho uspať. Ponúkame vám aj pár jednoduchých tipov, ktorými to môžete ľahšie dosiahnuť.

uspávanie dieťaťa

Prečo dieťa nemôže zaspať?

Aby ste dosiahli jednoduchšie uspatie dieťatka, je potrebné sa zamyslieť, prečo vlastne nemôže zaspať. Je mnoho príčin, prečo je to tak.

Medzi najčastejšie príčiny patria:

  • hlad
  • bolesť
  • rozhádzaný biorytmus

Hlad – Aj keď ste dieťatko nakŕmili, ono stále môže pociťovať hlad. Možno mu materské mlieko či náhradná výživa už nestačia. Aby bolo dostatočne sýte, potrebuje nakŕmiť aj v noci, a preto sa často budí.

Bolesť –  je častou príčinou ťažkého zaspávania. V prvých mesiacoch života je to najčastejšie bolesť bruška. Dôvodov bolestí bruška môže byť viacero, napríklad alergia na potravu, prehĺtanie vzduchu pri kŕmení či kolika. K častým bolestiam patria aj nečistoty v ústnej dutine, či neskoršie prerezávanie zúbkov.

Biorytmus – pôsobí na každého človeka, deti nevynímajúc. Dieťatku dopraje spánok v pravidelnom čase. Pokiaľ dieťa prespí celý deň, je viac ako pravdepodobné, že v noci spať nebude. Rozlíšte denný a nočný spánok tak, že večer svetlo zhasnete, necháte pološero, aby si dieťatko zvyklo rozlišovať deň od noci.

Pravidelný režim a vhodné prostredie

Nielen pre novorodencov či dojčatá, ale aj pre batoľatá i predškolákov sú pravidelný režim a vhodné prostredie pre spánok veľmi dôležité. Vedieť zvoliť vhodný čas zaspávania bábätka, je pre rodičov veľkou výzvou. Väčšina detí je nastavená tak, že svoje spacie návyky nemení. Darmo budete posúvať večerný čas uspatia na neskoršiu hodinu, ak je dieťa ranné vtáča, aj tak ráno skôr vstane. Dokonca ukladanie bábätka čím neskoršie do postele urobí pravý opak. Dieťa bude príliš unavené a veľmi ťažšie zaspí. Zase naopak, dieťa naučené chodiť spávať v neskoršiu hodinu, ťažko naučíte skôr zaspávať. Dôležitejšia je tu pravidelnosť.

Vhodné prostredie pozitívne vplýva na uspatie dieťaťa. Vyvetraná izba, primeraná teplota i vlhkosť vzduchu, vhodné umiestnenie postieľky dieťaťa, či vhodný matrac len dopomôžu k lepšiemu zaspatiu.

TIP: Viac o vhodnom prostredí a režime si môžete prečítať v našom článku o zdravom spánku detí.

A teraz sľúbené tipy na jednoduchšie uspatie dieťaťa:

1. Začnite prípravu už v tehotenstve

tehotná žena

Vedecky bolo dokázané, že bábätko už v prenatálnom vývoji vníma najrôznejšie zvuky z vonkajšieho prostredia a dokáže si ich zapamätať. A to nielen matkin hlas či spev, ale dokonca hudbu, ktorú mu mama v tehotenstve púšťala. Ak ste teda svojmu dieťatku počas tehotenstva spievali, či púšťali hudbu, tak je veľmi pravdepodobné, že ho aj po narodení táto hudba upokojí. Pokiaľ má vaše dieťatko problémy pri zaspávaní, siahnite po hudbe či piesni, ktorú ste mu počas tehotenstva spievali, uvidíte že to urobí zázraky.

2. Dieťa zabaľte do perinky

Maličký novorodenec rýchlejšie zaspí, pokiaľ ho zaviniete do vankúšika. Poskytne mu pocit bezpečia, na ktoré je zvyknutý z mamičkinho bruška. Pokiaľ sa dieťatko strháva zo spánku kvôli reflexným pohybom ručičiek, pomôže práve ich zabalenie.

3. Teplo a ešte raz teplo

Človek si dokáže udržiavať svoju telesnú teplotu termoreguláciou. Maličký novorodenec si teplo síce vyrobí, ale nedokáže si ho udržať a preto je pre neho veľmi dôležité. Napadlo vám niekedy, že váš drobček nemôže zaspať a plače preto, lebo mu je jednoducho zima? Pritom riešenie je veľmi jednoduché. Kým ho uložíte do postieľky, dajte doň termofor, aby sa postieľka vyhriala a uvidíte, že bábätko v takejto vyhriatej postieľke čoskoro spokojne zaspí.

4. Zhasnite svetlo

Aj keď mnohým bábätkám svetlo neprekáža a pokojne pri ňom zaspia, nemusí ísť o prípad vášho dieťaťa. Svetlo mu môže veľmi prekážať, preto vyskúšajte zatemniť okná a tak ho uložte spať.

5. Hladkanie a kolísanie dieťaťa

Medzi veľmi účinné uspávacie prostriedky patrí hladkanie dieťatka. Dieťa môžete hladiť na hlavičke, brušku, či na chrbátiku. Dosiahnete efekt upokojenia a tak rýchlejšie zaspí. Veľmi účinným je hladkanie prstami po čielku dieťaťa. Hladkajte ho nežne po čielku a prechádzajte pomedzi očká až ku špičke nosa. Uvidíte ako rýchlo ho uspíte, mnohým drobcom sa práve takéto hladkanie veľmi páči.

dieťa na posteli

Jemné kolísanie v náručí je tiež veľmi príjemné a častokrát pomôže dieťatko upokojiť, keď je mrzuté. Navodzuje mu príjemný pocit z bruška mamičky, keď sa pri jej pohybe v plodovej vode mierne kolísalo. Preto neváhajte, zoberte svojho drobca do náručia a mierne ho kolíšte.

6. Mojkáčik či plienka

Každé dieťatko sa rado túli, preto na jednoduchšie uspávanie mu môžete kúpiť „mojkáčika“. Ide o plyšovú hračku, ktorá nie je vyplnená výplňou a je vyrobená z príjemnej látky. Dokonale však poslúži aj obyčajná plienka. Dotyk príjemného materiálu v oblasti tváričky donúti dieťa zavrieť oči a je len otázkou času, kedy tvrdo zaspí.

7. Nepreháňajte to s dekoráciami

Každý rodič chce spríjemniť svojmu dieťaťu jeho priestor. Preto je často vidieť postieľku plnú hračiek, plyšových zvieratiek, vankúšov, dečiek či kolotočov. Niektoré veci môžu skôr rozptyľovať, hlavne také dieťa, ktoré už pozoruje svoje okolie. Preto nechajte pri uspávaní v postieľke minimum vecí a len to najnevyhnutnejšie.

Pokiaľ ste už rodičmi dostatočne dlhý čas, pravdepodobne ste už objavili spôsob ako na to a nad týmito tipmi a len pousmejete. Možno dieťa vozíte v aute či skúšate iné zaručené triky. Veď všetko, čo zaberie pri uspávaní dieťaťa, je na nezaplatenie.

Google+