Poruchy spánku a migréna môžu spolu súvisieť. Ako vystúpiť zo začarovaného kruhu?

V noci ste sa poriadne nevyspali a už viete, že na druhý deň môžete očakávať záchvat migrény. Alebo vás prepadne migréna a bráni vám upadnúť do spánku, ktorý by vám priniesol túžobne očakávanú úľavu od bolesti. Našťastie už vieme, ako si môžete pomôcť. Prečítajte si o tom viac v našom článku.

chorá žena

Pulzujúca bolesť hlavy menom migréna

Migréna je jednou z najčastejších bolestí hlavy, pre ktorú sú charakteristické intenzívne, pulzujúce bolesti polovice hlavy, často spojené s nevoľnosťou, vracaním a citlivosťou na zvuk a svetlo. Ide o šiestu najzávažnejšiu chorobu na svete a prvú medzi neurologickými ochoreniami. Migréna môže viesť k zhoršenej kvalite života a značnému zdravotnému postihnutiu migrenikov. Navyše je komorbidná s viacerými psychiatrickými stavmi, ako sú úzkosť a depresia.

U pacientov s migrénou (detí alebo dospelých) sa zároveň veľmi často vyskytujú poruchy spánku. Postihujú približne 30 % až 50 % pacientov s migrénou. Okrem toho môžu byť poruchy spánku spúšťačom záchvatov migrény, ktoré sa zlepšujú dostatočným kvalitným spánkom. Ľudia s chronickou migrénou sú zvyčajne tiež náchylní na ranné bolesti hlavy v dôsledku nedostatočného spánku.

Tip: Dobrý a zdravý spánok: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Migréna a nespavosť predmetom výskumov

Nespavosť je častá a často zanedbávaná porucha spánku, ktorá sa vyskytuje u ľudí všetkých vekových kategórií a rás. Približne jedna až dve tretiny dospelých majú príznaky nespavosti a zhruba 10 až 15 % spĺňa diagnózu chronickej nespavosti. Pritom nedostatok kvalitného spánku je často jedným zo spúšťačov migrenóznych záchvatov. Súvislosť medzi migrénou a nespavosťou sa hodnotila vo viacerých epidemiologických štúdiách. Cieľom bolo zistiť, či migrény spôsobuje zlá kvalita spánku, alebo či naopak nekvalitný spánok vedie k migrénam.

unavená žena

Zistilo sa, že u pacientov s migrénou bol zdokumentovaný výrazne vyšší výskyt nespavosti a sťažností na nespavosť v porovnaní s pacientmi bez bolesti hlavy. Zároveň bol u osôb s nespavosťou zaznamenaný vyšší výskyt migrény v porovnaní s osobami bez nespavosti. Podľa niektorých výsledkov štúdií môže byť súvislosť medzi migrénou a nespavosťou obojsmerná. Prítomnosť nespavosti sa zároveň spája so zvýšenou intenzitou migrenóznej bolesti, frekvenciou záchvatov a rizikom prechodu do chronicity. Zistilo sa tiež, že pozorovaný vzťah medzi nespavosťou a migrénou nemožno pripísať výlučne úzkosti a depresii.

Vzťah medzi migrénou a spánkom

Spánok, nálada a bolesti hlavy sú riadené spoločnými oblasťami v mozgu. Všetky pritom používajú podobných chemických poslov, takže nie je náhoda, že problémy so spánkom môžu vyvolať migrénu.

Nedostatočný spánok, poruchy spánku, dlhé ranné vyspávanie a nekonzistentné spánkové cykly (napr. práca na zmeny, životný štýl), sa často uvádzajú ako spúšťače záchvatu migrény. Tento názor podporujú aj rozličné klinické skúsenosti, ktoré naznačujú, že zlá kvalita spánku by mohla byť rizikovým faktorom pre progresiu migrény.

žena spí

Vzťah medzi spánkom a migrénou je trochu zložitý, pretože existuje množstvo rôznych porúch spánku. Migréna môže narúšať spánok a poruchy spánku zase môžu znižovať prah bolesti, čo zhoršuje migrénu. Migrénu, ale podobne aj spánok, okrem toho spájajú rovnaké faktory, ktoré majú na ne výrazný vplyv, napríklad stres alebo neskorá/nadmerná konzumácia kofeínu, prípadne obezita ako prejav metabolického syndrómu.

Odporúčania pre migrenikov na zlepšenie kvality spánku

Spánok môže zmierniť alebo dokonca úplne odstrániť bolesti hlavy, preto je také dôležité dbať na správne množstvo a kvalitu spánku. Dobrou správou je, že správne spánkové návyky sú jedným z najúčinnejších nástrojov na zvládnutie migrény:

  • Dodržiavajte spánkovú hygienu, tzn. doprajte si spánok minimálne 8 hodín denne.
  • Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase, aby ste si regulovali cirkadiánny cyklus.
  • Aspoň hodinu pred spaním povypínajte počítač, tablet, mobil i televízor.
  • Pomôcť môže aj konzumácia 3 jedál v rovnakom čase denne, dodržiavanie pitného režimu a vyhýbanie sa spracovaným potravinám, ktoré zvyčajne obsahujú viac spúšťačov migrény (vrátane sladidiel, konzervantov a iných prídavných látok a umelých farbív).
  • Spávajte v tichej, tmavej a dobre vyvetranej izbe.
  • Nezabúdajte, že nielen príliš málo, ale aj príliš veľa spánku môže vyvolať bolesti hlavy, ako je migréna.

Tip: Tipy, ako bojovať s poruchami spánku pri depresii

Google+