Trpíte bolesťami chrbta? Vyskúšajte pamäťovú penu.

Vedeli ste, že medzi najčastejší dôvod práceneschopnosti Slovákov patrí bolesť chrbtice? Či už sú to bolesti v oblasti krížov, medzi lopatkami alebo bolesti krčnej chrbtice, patria medzi najčastejší dôvod návštevy odborného lekára – neurológa. Pôvodcom môže byť čokoľvek a takmer v 90 % všetkých prípadov bolestí chrbta sa nenájde špecifická príčina.

žena sa prebúdza

Príčiny bolesti chrbta

Bolesti chrbta bývajú zväčša následkom zlého životného štýlu. V prvom rade je potrebné zmeniť každodenné zlé návyky. Je nevyhnutné naučiť sa správne sedieť, pri sedavom zamestnaní nastaviť si správnu výšku monitora a podobne. Ťažké bremená dvíhať nohami nie chrbtom a samozrejme dopriať si kvalitný matrac.

Pokiaľ človek s bolesťou chrbtice má nadváhu, je potrebné zredukovať svoju váhu. No a okrem toho pri opakovaných bolestiach chrbtice pomáha pravidelné cvičenie, napríklad formou Pilates. Slúži na posilnenie oporných svalov chrbtice, čo mnohým ľuďom pomohlo zmierniť, či dokonca odstrániť bolesti chrbta. My sa dnes zameriame na moderný materiál v matracoch – pamäťovú penu, ktorý by mohol zmierniť vaše bolesti.

Čo je pamäťová pena?

Pamäťová pena je unikátny typ polyuretánovej peny, avšak nemá nič spoločné s bežnými polyuretánovými penami. Pri výrobe sa totiž do polyuretánu pridávajú dodatočné chemické látky, ktoré zvyšujú jej viskozitu a hustotu. Ide o umelý materiál, avšak má veľa výhod oproti prírodným materiálom. Dokonca sa v prírode nenachádza materiál, ktorý by mal podobné vlastnosti ako pamäťová pena.

Pamäťová pena má špeciálnu bunkovú štruktúru. Oproti iným penám má väčšiu hustotu a bola vyvinutá tak, aby reagovala na teplotu tela a tlakové body. Pri tlaku bunky menia svoju štruktúru a tým sa prispôsobujú tvaru tela. Pamäťová pena sa po stlačení vracia do pôvodného stavu pomaly a tak sa môžete stretnúť aj s pomenovaním „lenivá pena“.

Vlastnosti pamäťovej peny

Pamäťová pena mení svoju tvrdosť v závislosti na zmene teploty a tak sa veľmi pružne prispôsobuje anatómii tela. Rovnomerne rozloží tlak a váhu i poskytne skvelé ortopedické vlastnosti. Vďaka teplotnej i hmotnostnej citlivosti pamäťovej peny a schopnosti prispôsobiť sa nerovnostiam tela, pomáha chrbtici dosiahnuť lepšiu polohu pri spánku a tak zmierňuje jej bolesti. Pamäťová pena telo príjemne objíme a drží ho v anatomicky správnej polohe.

muža bolí chrbát

U mnohých používateľov matracov s pamäťovou penou došlo k redukcii bolesti nielen v oblasti chrbtice, ale aj v ramenách, krku, bokoch i kĺboch. Sú to vlastne tie časti, ktoré sú najviac zaťažované pri spánku. Pamäťová pena nevytvára protitlak na veľmi exponované časti tela a tak je skvelá aj proti preležaninám.

Veľkou výhodou je, že pamäťová pena si udržiava svoju pružnosť i elasticitu počas celej doby svojej dlhej životnosti. Je vhodná aj pre alergikov, je totiž vyrobená z umelých materiálov, ktoré mikroorganizmy neobľubujú. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že sa na nej budete potiť, má špeciálnu bunkovú štruktúru, ktorá jej dodáva vynikajúcu vzdušnosť. Umožňuje odparovanie vlhkosti a dokonalé prúdenie vzduchu cez ňu.

Matrace z pamäťovej peny

Pamäťová pena patrí k populárnym materiálom, ktoré sa používajú pri výrobe matracov. Hlavným dôvodom je, že sa jej vlastnostiam nevyrovná žiaden materiál. Samotná pamäťová pena nie je vhodná na spanie, je totiž veľmi mäkká. Preto sa používa ako kontaktná, vrchná vrstva či už pri pružinových alebo penových matracoch.

Kombinuje sa s inými materiálmi. Medzi matracmi s pamäťovou penou môžete nájsť tvrdšie matrace alebo naopak mäkkšie. Najčastejšie patria matrace z pamäťovej peny medzi tie mäkkšie matrace. Samozrejme vždy to záleží na celkovom zložení matraca, výške pamäťovej peny a vrstve, ktorá sa nachádza pod ňou.

V tvrdších matracoch sa často používajú tvrdšie a pevnejšie materiály, aby sa zabezpečila potrebná ortopedická podpora tela a držala ho v anatomicky správnej polohe. Na spevnenie pamäťových matracov sa používa kokosová vrstva, RE pena alebo taštičkové jadro. Na ak matrac obsahuje viac ako 3 cm vrstvu pamäťovej peny, môže sa zdať málo tvrdý tým, ktorí uprednostňujú tvrdé matrace.

Bojíte sa pamäťovej peny?

Aj napriek veľkej obľube sa často môžete stretnúť s rôznymi názormi, že pamäťová pena páchne, zle sa na nej spí, budete sa veľmi potiť a pod. Je preto pochopiteľné, že môžete mať množstvo otázok. My sme sa preto na niektoré z nich zamerali bližšie.

Bude sa mi na pamäťovej pene dobre spať?

Samozrejme, ako na každý nový matrac, aj na matrac z pamäťovej peny je potrebné si zvyknúť. Telo potrebuje určitý čas, aby si zvyklo na nový materiál a môže to trvať aj niekoľko dní, kým sa adaptuje. Určite matrace s pamäťovou penou neodporúčame ľudom, ktorí preferujú tvrdé lôžko. Taktiež vysoká vrstva mäkkej pamäťovej peny nie je vhodná pre deti.

pamäťová pena

Že vraj pamäťová pena páchne?

Pamäťová pena má síce špecifický pach, no veľmi rýchlo sa vytratí už za pár dní, pokiaľ budete spálňu pravidelne vetrať.

Budem sa na matraci veľmi potiť a bude mi horúco?

Jednou z najväčších vlastností pamäťovej peny je citlivosť na teplotu. Pokiaľ si na posteľ ľahnete, pena absorbuje teplotu a ostáva teplá až pokým na nej ležíte. Keď vstanete, ihneď stuhne a vychladne. Pohodlie a teplota matraca sú veľkou výhodou v zime, a tak sú často obavy z tepla v letných mesiacoch. Pamäťová pena je vzdušná a umožňuje cirkuláciu vzduchu aj v lete. A tak príčiny nadbytočného potenia môžu spočívať niekde inde, napríklad v prikrývke. Väčšina ľudí totiž používa rovnakú prikrývku v lete aj v zime, čo nie je veľmi vhodné.

Google+