Týchto 12 zlých návykov môže skrátiť životnosť vašich matracov!

Kúpili ste nové matrace a s potešením konštatujete, že tým máte na dlhý čas o nočné pohodlie postarané? Máte pravdu, ale nebude to úplne bez námahy. Aj matrac totiž, pre zachovanie životnosti a kvality, vyžaduje údržbu. Sčasti je to potreba správneho umiestnenia, čistenia a vetrania.


Rozliata káva na posteli.

Rovnako je aj nutné vyhnúť sa niektorým, pre matrace menej prospešným, aktivitám na posteli a v spálni. Tu sú niektoré zlé návyky, ktoré môžu skrátiť životnosť vašej matrace - bez toho, aby ste o tom dokonca vedeli!

1. Pre dlhodobé zachovanie ideálneho tvaru je dôležité, aby matrace nespočívali na slabom, ohybnom podklade. Rôzne typy vyžadujú rôzne podklady, a preto vám azda najlepšie v tomto ohľade poradí predajca, alebo priamo výrobca. Vy sami sa ale uistite, že vaša posteľ nie je v zlom stave, drevené časti nie sú nalomené, niektoré dielce nevyčnievajú a držia pevne pokope.

2. Matrace nevystavujete vplyvu cudzorodých látok a neuľahčujte tak prienik prachu a roztočov. Nepoužívajte matrace bez chráničov (napr. postačí aj taký prateľný poťah), ktoré zabraňujú prepúšťaniu prachu, vlhkosti a pod. Oceníte ich aj v prípade, že náhodou rozlejete tekutinu na posteľ.  

3. Aj keď máte na matracoch chrániče, nezanedbávajte pravidelnú výmenu posteľnej bielizne. Ak ju nechávate navlečenú pridlho, vstrebáva kožný tuk, úlomky vlasov a drobné kúsky odumretej kože. Vytvára sa tak prostredie pre množenie baktérií a roztočov, ktoré môžu narušiť štruktúru matracov. Ideálne je bielizeň meniť minimálne každé dva týždne.

4. Z hygienických dôvodov si nepúšťajte do postele ani domácich miláčikov. Okrem chlpov a slín majú i ostré pazúry, prenášajú široké spektrum cudzopasných organizmov a sú náchylní k rôznym „nehodám“. Nič z tohto samozrejme matracom neprospieva. U ťažších psov môže dôjsť k poškodeniu matraca i dôsledkom ich hmotnosti.

5. Vyhnite sa konzumácii jedla a nápojov v posteli a fajčeniu v spálni. Predstava raňajok, servírovaných do pohodlnej postele, je veľmi lákavá, no skôr či neskôr sa určite stane, že niečo rozlejete. Takisto tie omrvinky určite neostanú bez povšimnutia menšieho hmyzu. Od fajčenia zasa matrac veľmi rýchlo napáchne a zožltne.

Muž skáče po matraci a pohár vína je položený na matraci.

6. Nezabúdajte ani na čistenie matraca. Najlepšie je robiť to podľa návodu od výrobcu. Ten vám odporučí vhodné čistiace prostriedky na škvrny a vysvetlí šetrné techniky ich aplikácie. Ak návod nemáte, jednoducho matrac povysávajte s použitím nástavcov určených na čalúnenie, alebo len hadicou bez nástavca. Určite vám pomôže aj náš článok - ako sa správne starať o matrac.

7. Veľkým nepriateľom matracov je vlhkosť. Nelíhajte si preto s mokrými vlasmi a ak niečo omylom na posteľ rozlejete, ihneď matrac vysušte, napríklad fénom. Monitorujte aj stav vlhkosti v miestnosti. Skvelou prevenciou proti navlhnutiu, pachom a roztočom je občas vyniesť matrace na vzduch. Dbajte však na to, aby bolo slnečné a suché počasie.

8. Žiaľ, na váš matrac by ste nemali prestať myslieť ani keď spíte mimo domova a dať si pozor na ploštice. Ich rozšírenie má epidemický rozmer, postihuje aj najlepšie hotely a mnohí návštevníci im nevenujú pozornosť. Pred objednaním ubytovania si prečítajte recenzie a na mieste potom prehliadnite okraje a záhyby matracov. Pri akomkoľvek podozrení žiadajte výmenu izby, alebo rovno hotela. Všetky šaty po návrate vyperte na vysokej teplote. Ak ploštice objavíte doma, o ich odstránení sa bezodkladne poraďte s odborníkom.

9. Matrac je optimalizovaný pre horizontálne rozloženie záťaže. Neprospieva mu skákanie, ani posedávanie na okraji postele. Nedovoľte preto deťom používať ju ako trampolínu a vy na ňu nevystupujte vždy, keď potrebujete dosiahnuť na vyššiu skriňu, či poličku. Pri bodovom preťažení nemusia pokriveniu matraca zabrániť ani posilnené okraje.

10. Nerovnomerné zaťaženie vzniká aj nedostatočným otáčaním matracov. Horizontálne rotovať je možné takmer všetky typy. Čo sa penových (prípadne sendvičových) matracov týka, tie vyžadujú aj pravidelné preklápanie na opačnú stranu. Dochádza tým k regenerácii používanej strany vďaka nižšej záťaži - pri pravidelnom otáčaní matrac vydrží oveľa dlhšie. Penový matrac preklopte minimálne každé tri mesiace. Vhodná príležitosť na rotáciu je v čase prezliekania perín a lepšie vám to pôjde vo dvojici.

11. Pri manipulácii matrace neprelamujte  a vždy ich prenášajte kolmo k zemi, aby ste predišli ich prípadnej deformácii. Ak máte k dispozícii púzdra, ktoré niekedy patria k ich príslušenstvu, určite ich využite. Chránia pred poškodením a disponujú tiež držadlami, prispôsobenými na pohodlný prenos.

12. Ak kúpu matracov iba plánujete, nezabudnite sa o ich životnosti dopredu informovať. Tá sa totiž môže, v závislosti od materiálov, z ktorých sú vyrobené, výrazne meniť. Ako dobrý informačný zdroj tu poslúži záručný list. Rovnako dobre je oboznámiť sa aj s údajmi o ich rozmeroch a maximálnej nosnosti.

Hoci špecifiká údržby sa budú meniť podľa typu a účelu konkrétneho matracu, všeobecné pravidlá platia pre všetky rovnako – zabezpečte čistotu postele, ochranu pred poškodením, pevnú podporu zospodu a často matrac otáčajte. Pri dodržaní týchto princípov vám matrac vydrží najdlhšie.

 

Google+