Vedeli ste, že kvalita spánku môže mať vplyv na pokožku?

Na to, aby ste vyzerali mladšie, nemusíte používať drahé krémy proti starnutiu. Ako ukazujú výsledky viacerých štúdií, možno by stačilo len dopriať si viac hodín spánku.

svieža tvár

Dostatok spánku je prameňom mladosti

Ako už dobre vieme, telo sa počas spánku obnovuje a regeneruje, takže ak sme poriadne vyspatí, vyzeráme aj cítime sa oveľa lepšie. Kľúčom k úspechu je preto dostatok spánku, ktorý predstavuje 7 až 9 hodín každú noc.

Napríklad, ak spíte menej ako 6 hodín, je veľmi pravdepodobné, že sa to negatívne podpíše pod váš vzhľad. Skúste spať o 1 až 3 hodiny dlhšie a už za jeden deň môžete zaznamenať zlepšenie. Navyše, v prípade, že v tom budete pokračovať, už v priebehu 2 až 3 týždňov si vaše okolie všimne, že vyzeráte oveľa lepšie.

Cez noc prechádza pleť do režimu opravy a obnovy, čo znamená, že odstraňuje toxíny, opravuje poškodené bunky a DNA spôsobené prostredím, nahrádza starnúce bunky a vytvára nové. Preto po kvalitnom spánku vyzerá pleť sviežejšie, mladšie a žiarivejšie.

Tip: Ako hormóny ovplyvňujú spánok? Zisťovali sme za vás

Ako škodí pleti nedostatok spánku

Mnohé štúdie preukázali, že u ľudí s nedostatočným spánkom sa zvýšili známky starnutia pokožky. Takisto sa ľudia pomalšie zotavovali z rôznych environmentálnych stresorov, ako je narušenie kožnej bariéry alebo UV žiarenie. Ľudia s nedostatočným spánkom takisto horšie hodnotili vlastnú pleť a vzhľad tváre.

dievča v posteli

Hladina kortizolu počas spánku klesá, takže ak zostávate v bdelom stave, hladina kortizolu zostáva vysoká. To môže narúšať hojenie rán, podporovať predčasné starnutie a dokonca viesť k vzplanutiam akné.

Čo získate, ak si predĺžite spánok?

  • Zjemnenie vrások - počas spánku sa v pokožke vytvára kolagén, ktorý zamedzuje jej ochabovaniu. Viac kolagénu znamená, že pokožka je vypnutejšia a menej náchylná na tvorbu vrások. Okrem toho je pri nedostatku spánku pokožka suchšia, čo môže spôsobiť, že vrásky budú ešte viditeľnejšie
  • Rozžiarená pleť - počas spánku vaše telo zvyšuje prietok krvi do pokožky, čo znamená, že sa zobudíte so sviežou pleťou. Ak sa nevyspíte dostatočne, vaša pleť môže vyzerať mdlo, popolavo, skrátka bez života. Je to preto, že nedostatok spánku spôsobuje zníženie prietoku krvi do pokožky okolo tváre.
  • Menej opuchnuté oči bez vačkov a kruhov – vyspite sa dostatočne a budete mať menej opuchnuté oči bez kruhov pod nimi. Keď krv dobre netečie (to sa stáva, keď málo spíte), môže sa hromadiť pod očami a byť viditeľná, pretože pokožka je tam veľmi tenká. Môžete si tiež vyvýšiť hlavu pomocou ďalšieho vankúša a tým zmierniť opuchy.

žena v zrkadle

  • Zdravšie a hustejšie vlasy - nedostatok spánku môže podporiť vypadávanie, lámanie, poškodenie vlasov, či dokonca spomaliť ich rast. Ide o to, že vlasové folikuly získavajú živiny, vitamíny a minerály z prúdenia krvi. Avšak prietok krvi sa pri nedostatku spánku znižuje, takže vlasy dostávajú menej výživy, slabnú a dochádza aj ku problémom s rastom. Nedostatok spánku môže viesť aj k väčšiemu stresu a tým k zvýšeniu hladiny hormónu kortizolu, ktorý môže spôsobiť vypadávanie vlasov.
  • Spokojnejší a zdravší vzhľad - nedostatok spánku môže spôsobiť aj to, že vám poklesnú kútiky úst. V dôsledku toho budete vyzerať smutnejšie ako po kvalitnom nočnom odpočinku. Keď ste unavení, máte tendenciu viac sa mračiť. Červené, opuchnuté oči, tmavé kruhy, ovisnuté viečka a bledšia pokožka môžu tiež signalizovať ostatným, že ste vyčerpaní.
  • Kozmetické prípravky lepšie zaúčinkujú - pleť sa počas spánku môže sústrediť na obnovu. Prietok krvi je rovnomernejší, čo pomáha pokožke využívať zložky kozmetických výrobkov, ktoré ju regenerujú a vyživujú. Pamätajte aj na to, že pokožka stráca viac vody počas spánku ako počas dňa. Pred spaním použite krémovejší hydratačný krém a počas dňa pite veľa vody.

Maximalizujte účinky nočnej starostlivosti o pleť

  • Pred spaním si vždy umyte tvár a krk jemným čistiacim prostriedkom. Odstránite tak zvyšky všetkých produktov, ktoré ste použili počas dňa, vrátane make-upu, nečistôt a špiny.
  • Noc je vhodným časom na aplikáciu hydratačných a retinolových prípravkov na pleť, pretože zvýšený prietok krvi im môže pomôcť účinnejšie pôsobiť.
  • Začnite spávať na chrbte alebo na boku namiesto na bruchu. Vyhnete sa tak tvorbe tzv. spánkových vrások, ktoré sa môžu časom prehĺbiť.
  • Rovnako ako používanie opaľovacieho krému a skoncovanie s fajčením, aj pravidelný 7 až 9 hodinový nočný spánok môže výrazne ovplyvniť starnutie pleti.

Tip: Môžete spať menej ako 7 hodín za noc a cítiť sa oddýchnutí? Zisťovali sme za vás

Google+