Vyskúšajte rozdiel medzi bielym, hnedým a ružovým šumom a vyspite sa dosýta

Možno ste už počuli o „bielom šume“, ktorý je obzvlášť obľúbený pri zaspávaní detí, ale viete niečo o hnedom alebo ružovom šume? V dnešnom článku vám vysvetlíme, ako sa navzájom líšia a ktoré zvuky k nim môžeme priradiť. Potom je už len na vás, aby ste zistili, ktorý z nich vám vyhovuje najviac.

muž počúva hudbu

Ako sa líši biely šum od hnedého šumu

Biely šum obsahuje všetky frekvencie zvukov s rovnakou hlasitosťou. Zahŕňa teda aj zvuky s vysokou frekvenciou, čo môže spôsobiť, že vnímanie tohto typu šumu môže byť pre niektorých ľudí nepríjemné. Jedným z príkladov bieleho šumu je statický šum z televízora alebo rádia.

Na rozdiel od bieleho je hnedý šum špecifický typ zvuku, ktorý obsahuje veľmi nízke frekvencie (basy) pri vyššej hlasitosti a minimum zvukov s vyššími frekvenciami. V prírode je takýmto prirodzeným hnedým šumom napríklad zvuk morských vĺn narážajúcich na pobrežie alebo tlmený hukot vo vnútri lietadla.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Príkladom ružového šumu môžu byť zvuky padajúceho dažďa

Ružový šum obsahuje všetky frekvencie, ktoré obsahuje biely šum, ale s vyššími frekvenciami zvukov pri oveľa tichšej hlasitosti, takže šum je príjemnejší na počúvanie. Príkladom ružového šumu môže byť v prírode zvuk vytrvalého dažďa.

Na čo sú vhodné jednotlivé druhy „šumov“

  • Biely šum - je najznámejší typ farebného šumu. Zvykne sa nazývať aj „širokopásmový šum“. Môže byť intenzívny, ako napríklad hluk z klimatizácie alebo vysávača. Používa sa najmä pri upokojovaní a uspávaní malých detí, ako pomôcka na zlepšenie schopnosti sústrediť sa na prácu alebo štúdium, na zmiernenie symptómov ADHD.
  • Ružový šum pôsobí upokojujúco a umožňuje zaniknúť rozptyľujúcim faktorom, ako sú napríklad zvuky rozhovoru alebo prechádzajúcich áut, takže vás nerušia v spánku ani pri štúdiu. Oproti bielemu šumu je výrazne jemnejší a znesú ho aj ľudia, ktorým obyčajne biely šum prekáža. Ružový šum predstavuje napríklad šum dažďa, vetra alebo vĺn na pláži. Používa sa na navodenie relaxácie, pri meditácii, na zlepšenie koncentrácie, spánku, či odfiltrovanie rušivých zvukov z okolia.

žena sa prebúdza

  • Hnedý šum niekedy sa nazýva aj červený šum. Ide o hlbší, dunivý zvuk, s tónmi podobnými basom. Je to podobný zvuk ako pri dlhom výdatnom daždi. Hnedý šum v podstate odbúrava vonkajšie zvukové podnety. Minimalizuje rozptýlenie, pôsobí monotónne a tým zvyšuje schopnosť sústrediť sa. Je veľmi prospešný pri maskovaní zvukov nočnej dopravy, ktoré vás tak nevytrhnú zo spánku. Rovnako môže pomôcť zmierniť príznaky zvonenia v ušiach.
  • Sivý šum - pripomína biely šum, ale tvoria ho hlavne zvuky s vyššími a nižšími frekvenciami (nie stredné frekvencie).
  • Modrý šum - znie o niečo prenikavejšie ako ružový a biely šum. Dobrým príkladom je zvuk syčania spreja.
  • Fialový šum - je opakom hnedého šumu. Fialový šum pri vysokej hlasitosti môže byť mimoriadne nepríjemný, pretože má veľa energie sústredenej vo vysokých frekvenciách. Často sa používa na liečbu tinnitu (zvonenia v ušiach).

Prečo je šum definovaný farbami?

Ak vás zaujíma, prečo sa šumy definujú podľa farebného spektra, poznáme odpoveď. Názvy farieb pre rôzne typy šumu vznikli na základe určitej analógie medzi ich frekvenčným spektrom a spektrom farebného svetla. Napríklad spektrum „modrého šumu“ zodpovedá spektru svetla s modrým odtieňom.

Podobne aj prívlastok biely šum sa používa preto, lebo tento šum zahŕňa všetky frekvencie zvuku – rovnako ako biele svetlo obsahuje všetky farby svetla. Ružové svetlo zase obsahuje znížený počet najvyšších frekvencií zvuku a hnedý šum tvoria predovšetkým nízko frekvenčné zvuky.

Tip: Dobrý a zdravý spánok: režim zdravého spánku, poruchy spánku

Google+